Datagedreven content

Hoe snel verdien je geld met affiliate marketing?

Geld verdienen met affiliate marketing

In december heb ik mijzelf uitgedaagd om passief minimaal één euro te verdienen in drie maanden tijd. Ik besloot een paar affiliate marketing-linkjes toe te voegen aan mijn blog en daarna was het een kwestie van wachten. Is het een kwestie van dagen, weken of maanden voordat je geld kunt verdienen met affiliate marketing?

Wat is affiliate marketing?

Bij affiliate marketing promoot je andermans producten of winkel in ruil voor een commissie. Het is een populaire inkomstenbron onder content creators.

Stel je hebt een blog over hardlopen, dan is het niet gek om een artikel te schrijven over producten die je zelf gebruikt en waar je dus enthousiast over bent. Bij affiliate marketing plaats je bij de genoemde producten een affiliate link naar een webshop waarmee je samenwerkt. Iedere keer als iemand op die link klikt en binnen een paar dagen bij de webshop het genoemde (of zelfs een ander) product koopt, krijg jij een percentage van de aankoop. Bij bijvoorbeeld Coolblue en bol.com kun je commissies tot acht procent over de aankoop ontvangen.

Affiliate programma’s

Grote webshops als Coolblue en bol.com hebben hun eigen affiliate-programma, maar er zijn een hoop affiliate netwerken waarmee je een veelvoud aan producten/webshops kunt promoten. Je hoeft je alleen even aan te melden en daarna is het een kwestie van affiliate linkjes plaatsen in de hoop dat je daarmee wat geld kunt verdienen.

Binnen een week had ik succes…

Hoewel ik wist hoe affiliate marketing werkte, heb ik het zelf nooit ingezet. Dat is achteraf wel gek, want bij een hoop productreviews had ik al wel een linkje naar bijvoorbeeld bol.com staan. Daarom heb ik voor mijn experiment bestaande linkjes naar bol.com vervangen door affiliate linkjes. Bijvoorbeeld bij mijn reviews over de Sennheiser BT100 bluetooth audiozender, de Nintendo Switch en bij een artikel over een niet werkende microfoon bij de PlayStation 4.

Uiteindelijk duurde het voor mij zes dagen dat ik mijn eerste commissie heb verdiend. Iemand had in het artikel over de niet werkende microfoon bij de PlayStation 4 geklikt op de bol.com-link voor een audiokabel en dat product besteld. Ik heb hier 1,39 euro aan verdiend, omdat diegene voor 23,10 euro heeft uitgegeven (een commissie van zes procent).

… maar bij jou duurt het waarschijnlijk langer

Dat ik binnen een week al succes had is echter niet representatief. De basis van mijn blog is meer dan tien jaar geleden gelegd. Maandelijks krijg ik meer dan tienduizend bezoekers, voornamelijk uit Google. Bovendien heb ik meerdere pagina’s met affiliate linkjes die behoorlijk goed scoren in de zoekmachine. Hierdoor is de kans vrij groot dat iemand op een affiliate linkje klikt, een product koopt en dat ik daardoor commissie verdien.

Als je een nieuwe website vanaf nul moet opstarten, zal het allemaal wat langer duren. Je moet eerst content schrijven en daarna moeten de zoekmachines je website kunnen vinden en goed genoeg waarderen. Dit gaat zeker een paar weken duren, vooral als je nog niet zoveel verstand hebt van internetmarketing. Je moet er vanuit gaan dat het je waarschijnlijk zo’n drie maanden kost voor je een eerste commissie behaalt uit affiliate marketing.

Uiteraard zijn er manieren om sneller geld te verdienen met affiliate marketing, denk aan adverteren. Hierdoor kun je snel bezoek op je website krijgen, maar je hebt ook het risico dat het je puur geld kost en het weinig oplevert. Mijn advies is dan ook om geduld te hebben en organisch bezoek op te bouwen vanuit zoekverkeer of social media. Hierdoor begrijp je ook beter wanneer mensen klikken op een affiliate marketing en wanneer ze ook daadwerkelijk het product kopen. In een later stadium kun je altijd nog gaan adverteren, maar dan begrijp je in ieder geval beter hoe het werkt.

Hoeveel geld kun je verdienen met affiliate marketing?

Als je net start met affiliate marketing zul je slechts een paar euro verdienen. Ik heb zelf in mijn eerste maand ongeveer tien euro verdiend via het affiliate-programma van bol.com en er is geen garantie dat ik deze maand meer ga verdienen. Geld verdienen met affiliate marketing is geen sprint, maar een marathon. Je zult dus echt geduld moeten hebben.

Het internet staat echter vol succesverhalen van ondernemers die maandelijks (of zelfs dagelijks) duizenden euro’s verdienen. Dit heeft ze wel jaren geduurd. Ik heb in december hierover het boek De Laptop Lifestyle (Jouw gids naar een passief inkomen met affiliate marketing) van Jacko Meijaard gelezen, om te begrijpen hoe hij succesvol is geworden. Lees ook mijn boekrecensie.

Geduld is een schone zaak

Affiliate marketing is voor velen aantrekkelijk omdat je passief een inkomen kunt verdienen. Als je ’s ochtends wakker wordt, kan het zomaar zijn dat je tijdens het slapen een paar tientjes hebt verdiend. Het kan alleen lang duren voordat je er van kan leven. Probeer dus vooral te genieten van het creëren van content en als je er langzaam meer geld mee verdient, dan is dat mooi meegenomen.