Blog  »  Overig

Vijftien jaar geleden registreerde ik mijn eerste domein

Vijftien jaar geleden registreerde ik mijn eerste domein

Afgelopen maand was het vijftien jaar geleden dat ik mijn eerste domein heb geregistreerd. Als dertienjarig jochie draaide een groot deel van mijn leven om voetbal en dus besloot ik een website te bouwen voor mijn voetbalclub VV Buitenpost. Een korte terugblik!

Twee jaar eerder (2001) was ik begonnen met de basics van HTML. Ik vond het leuk dat ik met het invoeren van codes kleuren op mijn scherm kon toveren. Ik bouwde mijn kennis langzaam uit met het bouwen van websites die online stonden op websites met onmogelijke adressen als members.chello.nl/szijlstra1/vvb/index.html en met het oppimpen van mijn CU2-pagina. Ja we hebben het over het begin van de zero’s, een tijd zonder smartphones, Facebook en YouTube.

VVBuitenpost.tk

Op 5 september 2003 registreerde ik mijn eerste domein: VVBuitenpost.tk. De exacte reden dat ik die site bouwde weet ik niet meer, enige reden die ik kan bedenken is dat een groot deel van mijn leven draaide om voetbal. Erg logisch was VVBuitenpost.tk verder niet. Rond dezelfde tijd was een .NL-versie gelanceerd en daarbij viel mijn gratis .TK (met reclame) een beetje in het niks. Van styling had ik ook nog weinig kennis. Bij een club met een blauw-wit-tenue en die als bijnaam Blauwkes heeft, is een paarse website alles behalve logisch. Zie de foto boven dit artikel (met dank aan Wayback Machine, helaas stonden er geen afbeeldingen op de site).

Persoonlijke websites

Op mijn achttiende registreerde ik TjitzeZijlstra.nl en begon ik met een persoonlijk blog. Op 12 januari 2009 kondigde ik het als volgt aan:

“Ik heb het weken, maanden, zo niet jaren geleden gezegd: ik begin binnenkort een eigen website met een eigen domein! Volgens mij heb ik dit idee ongeveer sinds mijn twaalfde gehad en nu zes jaar later is de wens eindelijk voltooid. Voor het eerst in mijn leven heb ik nu een compleet onafhankelijke pagina, waarop ik alles kan plaatsen wat ik wil.”

Later ging ik over naar het domein TJToday.nl en in 2017 naar Tjitze.nl. Helaas heb ik niet mijn blogs van voor 2015 bewaard, dus mijn huidige archief is een beetje beperkt. Als ik via de Wayback machine terugga is het misschien ook beter dat ik dat hoge niveau teksten niet meer op mijn site heb staan ^_^

Netwatcher.nl

De website Netwatcher.nl heeft in twee hoedanigheden bestaan. In de eerste versie (rond 2009) ging ik in op trends op het internet en reviewde ik websites. Ja, je leest het goed: recensies over websites. De tweede versie (2012/2013) was een techsite met het laatste nieuws, achtergrondartikelen en reviews over tech, social media en entertainment. Met een paar duizend bezoekers per maand was het een succesvolle site, maar met twee man redactie was het helaas niet bol te werken naast een fulltimebaan.

Sailmedia.nl

De laatste website die niet in dit overzicht kan ontbreken is Sailmedia.nl. Vijf jaar was ik zzp’er met mijn bedrijf Sailmedia. Doordat ik Sailmedia naast een fulltimebaan deed, had ik bijna geen tijd om de website zelf in te richten. Dus heb ik er een onepager van gemaakt.

En meer…

Naast de genoemde websites maakte ik nog tal van website voor kleine bedrijfjes of organisaties of leuke projecten voor mijzelf. De meeste websites die ik bouwde haalden nooit het daglicht. Als je probeert de perfecte website te bouwen, dan zal je nooit lanceren. Dat is wel iets wat ik de afgelopen vijftien jaar heb geleerd. Je kunt beter beginnen en later proberen de website te verbeteren.