Over Tjitze Zijlstra


Hi, ik ben Tjitze Zijlstra en met mijn ervaring als journalist en data analist is het mijn passie om content creators en mediabedrijven te helpen bij het vergroten van hun bereik en impact. Ik blog over tech, de creator economy en innovatie. Ik werk daarnaast als data-analist bij AVROTROS, en ben ook beschikbaar als freelance analist.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen?
Neem contact op

Storytelling als journalist en analist

De kracht van informatie ligt in het verhaal dat het te vertellen heeft. Het is de kunst van zowel een journalist als een data-analist om die waarde te onthullen en te delen.

Van jongs af aan ben ik gefascineerd door het vertellen van verhalen. Of het nu gaat om het creëren van boeiende content voor online platforms, het schrijven van krantenartikelen, het werken aan radioprogramma’s of mijn werk als data-analist, storytelling heeft altijd een centrale rol gespeeld.

Met mijn achtergrond als journalist, blogger en data-analist beschik ik over een uniek perspectief op het media-landschap. Mijn passie ligt in het ondersteunen van content creators en mediabedrijven bij het vergroten van hun bereik en impact.

Data-analist bij AVROTROS

Op dit moment vervul ik, naast mijn werkzaamheden als freelancer, een dubbele rol bij AVROTROS. Enerzijds heb ik de afgelopen jaren Pandora bedacht en compleet vanaf de grond opgebouwd. Dit is een uitgebreid dataplatform waarin alle gegevens van de organisatie samenkomen, waaronder website- en appbezoek, social media cijfers, podcasts en kijk- en luistercijfers van televisie en radio. Dit platform wordt dagelijks automatisch verrijkt en is toegankelijk voor alle medewerkers binnen het bedrijf. Anderzijds werk ik nauw samen met redacties om hen op een data-bewuste manier te ondersteunen bij het optimaliseren van hun verhalen en het vergroten van het bereik en de impact. AVROTROS bereikt met titels als Wie is de Mol?, Beste Zangers, Ik Vertrek en Radar miljoenen mensen.

Tjitze.nl

Op mijn persoonlijke website, Tjitze.nl, deel ik inspirerende artikelen over onderwerpen die mij persoonlijk fascineren en waarvan ik hoop dat ze waardevol zijn voor mijn lezers. Mijn focus ligt voornamelijk op tech en de creator economie, waarbij ik me laat inspireren door succesvolle content creators en relevante inzichten deel.

Uniek perspectief

Met ruim tien jaar ervaring in zowel data als de media, heb ik een brede kennis opgebouwd. Ik heb waardevolle ervaring opgedaan als data-analist bij Essent en AVROTROS en als redacteur bij gerenommeerde titels zoals Radar, Opgelicht?! en RTL Late Night. Dankzij mijn diverse achtergrond heb ik een uniek perspectief op het samenspel tussen data en media.

Techexpert

Voor het consumentenplatform Radar heb ik artikelen geschreven over diverse technologische onderwerpen, zoals veilig internetten via een VPN en het maken van de juiste keuze bij de aanschaf van een nieuwe televisie. Daarnaast heb ik uitgebreid verslag gedaan van CES, ’s werelds grootste consumentenelektronicabeurs. Op NPO Radio 1 heb ik in het programma Radar Radio gesproken over de voordelen van spraakbesturing op smartphones en ben ik live op Facebook ingegaan op vragen over malware op Android-toestellen en privacy-instellingen op Facebook.

In 2018 presenteerde ik met enthousiasme het nachtprogramma De Dagwacht van AVROTROS op NPO Radio 1, waarin ik luisteraars mee heb genomen in de wondere wereld van technologie en de impact ervan op ons dagelijks leven. Ik heb interessante gesprekken gevoerd met experts over onderwerpen als kunstmatige intelligentie (AI), blockchain en cryptovaluta, Internet of Things en smart homes. Daarnaast heb ik ook aandacht besteed aan de keerzijde van technologie. Als techexpert ben ik tevens regelmatig uitgenodigd als gast in radio-programma’s, zoals Focus op NPO Radio 1.

Ervaring

Een beknopt overzicht van mijn werkervaring:

Jaar Functie
2019-heden Data-analist – AVROTROS
2021-heden Freelance data-analistOnder andere gewerkt voor NH Nieuws
2018-2019 Online redacteur RTL Late Night – Blue Circle
2018 (feb) Radiopresentator De Dagwacht – AVROTROS
2016-2018 Technisch webredacteur (Radar, Opgelicht) – AVROTROS
2012-2016 Data-analist – Essent
2012-2016 Freelance journalist, copywriter en webdesigner

Onder andere gewerkt voor InsideGamer en NDC Mediagroep

2012-2013 Oprichter/techredacteur (vrijwilig) – Netwatcher
2010, 2011 Verslaggever (stage), redacteur – Leeuwarder Courant
2005-2008 Gameredacteur (vrijwillig) – GameQuarter

Bekijk mijn volledige cv (LinkedIn)

Contact

Wil je meer over mij weten of gebruikmaken van mijn diensten? Als je via het contactformulier je vraag achterlaat, neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Uiteraard kun je mij ook altijd benaderen via LinkedIn.
Neem contact op