Tech

Werkt de microfoon van je koptelefoon niet op je PlayStation 4? Zo los je het op

Sony PlayStation 4

Gamen is veel leuker samen met vrienden. En als niet iedereen in één ruimte is, speel je toch lekker online en overleg je via voice chat. Ideaal! In onderstaand artikel leg ik uit hoe je de microfoon van je koptelefoon aansluit op je PlayStation 4 en wat je kunt doen als dat niet werkt.

Koptelefoon aansluiten op je PlayStation via bluetooth

Je kunt je koptelefoon via een audiokabel aansluiten op je controller, maar het is nog mooier om je koptelefoon via bluetooth te koppelen aan je PlayStation 4. Dit is helaas slechts mogelijk bij een select aantal koptelefoons. Op Reddit staat een handig overzicht met koptelefoons die compatibel zijn. Met het volgende stappenplan koppel je je bluetooth-koptelefoon aan je PlayStation 4.

  1. Start je PlayStation 4 op en zet ook je bluetooth koptelefoon aan.
  2. Ga op de PlayStation 4 naar Instellingen en dan naar Apparaten
  3. Kies Bluetooth-apparaten
  4. Selecteer je bluetooth koptelefoon en volg de instructies om de koptelefoon te verbinden

Standaard ontvang je alleen de chataudio op je koptelefoon, je kunt dit aanpassen:

  1. Houd de PlayStation-knop ingedrukt op je controller en wacht totdat het menu zichtbaar wordt
  2. Ga naar Geluid/Apparaten
  3. Verander ‘Uitvoer naar hoofdtelefoon’ naar ‘Alle audio’

Koptelefoon aansluiten op je PlayStation via een audiokabel

Het is ook mogelijk om je koptelefoon aan te sluiten op je PlayStation 4 via een audiokabel. Tussen de handvaten van de PlayStation Dualshock 4-controller zit namelijk een 3,5 millimeter-aansluiting. Als je de audiokabel van je koptelefoon op de controller inplugt, is deze direct verbonden. Standaard ontvang je alleen de chataudio, ga naar het menu om dit aan te passen:

  1. Houd de PlayStation-knop ingedrukt op je controller en wacht totdat het menu zichtbaar wordt
  2. Ga naar Geluid/Apparaten
  3. Verander ‘Uitvoer naar hoofdtelefoon’ naar ‘Alle audio’

Wat kun je doen als de microfoon toch niet werkt?

Als je eenmaal de koptelefoon hebt gekoppeld via bluetooth of kabel hoor je het geluid van de spelcomputer rechtstreeks op je koptelefoon. Hopelijk herkent de PlayStation ook de microfoon van je koptelefoon. Mocht het niet werken, schiet dan niet in de stress. Ik heb hier ook problemen mee gehad met mijn Sony WH-1000XM3-koptelefoon en ik heb het inmiddels opgelost.

In mijn optiek zijn er drie oplossingen mocht je microfoon niet werken op je PlayStation 4: je kunt je vrienden bellen via je telefoon, je koopt een speciale PlayStation-koptelefoon of je koopt een koptelefoonkabel met ingebouwde microfoon.

Bellen via de telefoon

De simpelste en vooral goedkoopste oplossing is het inzetten van je telefoon. Bel je vriend (tip: gebruik een internetdienst als WhatsApp of Skype, scheelt weer belminuten) en speel tegelijkertijd je favoriete game. Het grootste nadeel is de audio: je telefoon moet je via je koptelefoon verbinden of op speakerstand zetten. Hierdoor hoor je slecht de audio van de game of ben je zelf slecht verstaanbaar.

Koop een speciale PlayStation-headset

De duurste oplossing is het kopen van een speciale PlayStation-headset. Je lost hiermee het microfoon-probleem op, maar je hebt wel een tweede koptelefoon waaraan je naast het gamen weinig aan hebt. Voor mij was dit geen optie, omdat ik gewoon gebruik wilde maken van de koptelefoon waar ik dik tevreden over was.

Koop een koptelefoonkabel met ingebouwde microfoon

Dat brengt mij bij de laatste optie: gebruik je koptelefoon, maar koop een koptelefoonkabel met een ingebouwde microfoon. Hierdoor heb je nog steeds de goede audio, maar los je het probleem met microfoon ook op. Is bovendien een stuk goedkoper dan het kopen van een tweede koptelefoon.

Koptelefoonkabels met ingebouwde microfoon zijn al beschikbaar vanaf een paar euro. Zelf heb ik gekozen voor een duurdere variant: V-MODA BoomPro Koptelefoonkabel met Microfoon (30 euro). Voordeel van deze aankoop is dat je met één knop de microfoon fysiek kunt uitzetten. Ook heb je een wielletje waarmee je het geluid harder of zachter kan zetten. Uiteraard heb je voor drie tientjes ook prima audio via de microfoon.

V-MODA BoomPro Koptelefoonkabel met Microfoon