Datagedreven content

Review: De Laptop Lifestyle

De Laptop Lifestyle (boek)

In het boek De Laptop Lifestyle legt affiliate marketeer Jacko Meijaard uit hoe hij naar eigen zeggen met één à twee uur per dag werken duizenden euro’s per maand verdiend. Klinkt toch te mooi om waar te zijn? Ik besloot het boek te lezen en zelf ook te experimenteren met affiliate marketing.

Hoe werkt affiliate marketing?

Bij affiliate marketing kun je geld verdienen door een product te promoten. Je schrijft bijvoorbeeld op je blog een positieve review over een nieuwe laptop. In dat artikel stop je een affiliate link naar een webshop. Als mensen op die link klikken en het product kopen, dan krijg jij een percentage van de aankoop.

Mijn Laptop Lifestyle-experiment

Op 1 december heb ik mijzelf een doel gesteld: ik wil binnen drie maanden een euro verdienen met affiliate marketing. Een mooi experiment om te kijken of de inhoud van De Laptop Lifestyle gebakken lucht is, of dat het echt een mooie inkomstenbron is. Binnen een week had ik mijn doel al behaald. Maar, zoals, je kunt lezen in het artikel ‘Hoe snel verdien je geld met affiliate marketing?‘ gaat het voor jou waarschijnlijk veel langer duren.

Zonder de juiste mindset wordt het niks

Het boek De Laptop Lifestyle heeft als subtitel ‘Jouw gids naar een passief inkomen met affiliate marketing’. Het boek is dan ook een stappenplan waarmee je je eerste euro’s met affiliate marketing kunt verdienen.

Voordat je echter aan de slag gaat is het volgens Jacko Meijaard essentieel om de juiste motivatie te hebben en weten waar je naartoe wil werken. In tegenstelling tot andere verdienmodellen moet je bij affiliate marketing namelijk een lange adem hebben. In het begin ben je druk met het opzetten van je website, het schrijven van artikelen en voordat je het weet zijn er enkele weken voorbij en heb je nog niks verdiend.

Jacko kreeg toen hij begon met affiliate marketing ook de wind van voren. In de eerste drie maanden verdiende hij twintig euro, terwijl hij ontzettend veel werk in het project had gestopt. Je moet wel een ongelooflijke positivo zijn als je dan door blijft gaan terwijl iedereen om je heen zegt dat je gewoon een baan moet nemen.

Affiliate marketing: het is simpel, maar niet eenvoudig

De Laptop Lifestyle legt je globaal uit hoe je een niche kiest, hoe je daarna een website opzet, hoe je leert van je concurrentie en hoe je op basis van data kunt groeien en meer kunt gaan verdienen. Verwacht echter geen kant-en-klaar stappenplan. Het boek geeft je vooral de achtergrond en motivatie om in actie te komen. Dus je zult alsnog zelf moeten gaan googlen hoe je een website bouwt of hoe je meet wat je bezoekers doen (in 2017 schreef ik een artikel over Google Analytics).

Affiliate marketing draait niet om een ingewikkelde formule, het is zo simpel als de definitie die ik eerder gaf: Bij affiliate marketing kun je geld verdienen door een product te promoten. Simpel is echter iets anders dan eenvoudig. Volgens Jacko stopt 95 procent van de mensen die met affiliate marketing begint voordat ze succesvol worden. Mensen willen snel succes zien en dan is affiliate marketing niet de juiste manier.

“We dromen als mens maar als graag”, schrijft Jacko, “maar actie ondernemen en iets doen, is iets wat er maar weinig doen.”

4 Hour Work Week

De Laptop Lifestyle doet mij denken aan het boek The 4 Hour Work Week van Timothy Ferris. Op zijn eigen website InternetSuccesGids.nl promoot Jacko het boek dan ook met de zin “Hoe ik met 1-2 uur ‘werk’ per dag vrij ben dankzij het internet.”

Of je nou vier uur werkt per week zoals Timothy Ferris het beschrijft, of zo’n tien uur zoals Jacko Meijaard; het is een droom voor velen, maar een werkelijkheid voor een enkeling. Je hebt geduld en doorzettingsvermogen nodig, en je moet altijd blijven analyseren hoe je je werk verder kunt optimaliseren, automatiseren of delegeren.

Leer je met dit boek hoe je duizenden euro’s per maand verdient?

Jacko claimt op zijn website minimaal 7.500 euro per maand te verdienen met affiliate marketing. In zijn boek legt hij zijn methodes daarvoor uit. Ik vind het jammer dat juist dat gedeelte oppervlakkig blijft. Er worden wel voorbeelden van projecten genoemd die hij heeft gemaakt, maar het boek zou een stuk meer waarde krijgen als hij echt zou vertellen waar hij tegen aan is gelopen en hoe hij dat heeft opgelost. De voorbeelden blijven helaas wat oppervlakkig.

In het kort komt het er op neer dat Jacko door de jaren heen veel verschillende affiliate websites heeft opgezet en deze blijft optimaliseren. Hierbij probeert hij vooral in te spelen op het moment dat bezoekers in de fase zitten dat ze een product willen kopen, zodat de kans op een commissie het grootst is. Als je maar voldoende succesvolle website hebt, kun je meer en meer blijven verdienen.

Voor wie is De Laptop Lifestyle geschikt?

De Laptop Lifestyle is vooral geschikt voor mensen die willen beginnen met affiliate marketing of online ondernemen. Het boek legt alle facetten van het spel globaal uit en hierdoor leer je wat je moet gaan doen. Het boek levert echter vooral achtergrond en motivatie, met alleen dit boek ga je nog niet succesvol worden in affiliate marketing.

Verdict

Het boek De Laptop Lifestyle van Jacko Meijaard is een leuke kennismaking met affiliate marketing. Je wordt stap-voor-stap mee aan de hand genomen en leert daarbij de theoretische basis van internetmarketing. Helaas dat de eigen ervaringen van Jacko wat te globaal zijn beschreven. Verwacht trouwens ook niet dat je met dit boek duizenden euro’s per maand gaat verdienen. Uiteindelijk zul je zelf hard moeten gaan werken, geduld moeten hebben en blijven leren. Dit boek is slechts een eerste stap in de juiste richting.

Het boek De Laptop Lifestyle kun je bestellen via InternetSuccesgids.nl (nee dit is geen affiliate link).