Blog  »  Games, Tech

Nintendo Switch (2019) – Eerste indruk

Nintendo Switch

De afgelopen weken was de Nintendo Switch niet aan te slepen bij webwinkels. Hoewel het verplichte thuisblijven hier enorm aan heeft bijgedragen, moeten we niet vergeten hoe belangrijk het game-icoon Mario hierin is. Ik wist met moeite mijn hand op een Nintendo Switch te leggen en dit is mijn eerste indruk van de spelcomputer.

Hoewel ik tegenwoordig niet meer zo veel game, probeer ik nog altijd bij de tijd te blijven. Ik heb een pc waarop ik kan gamen (alhoewel die snel een dagje ouder wordt), een PlayStation 4, en ik probeerde Google Stadia een tijdje uit. De Nintendo Switch stond al een tijdje op mijn wensenlijst, maar er was nooit voldoende reden om deze spelcomputer aan te schaffen. Vorig jaar kwam er een verbeterde versie uit van Nintendo’s spelcomputer. Dat in combinatie met het vele thuiszitten vanwege de coronacrisis, was voor mij reden om de knoop door te hakken.

Nintendo Switch: ideaal voor thuis en onderweg

Nintendo is bij de laatste paar generatie spelcomputers altijd de vreemde eend in de bijt geweest. Waar de PlayStation 3 en Xbox 360 zich richten op de hardcore gamers, daar ging Nintendo voor de casual gamer. Simpele spelletjes als tennis met een afstandsbediening (Wii Sports) waren een mega-succes. Daarna kwam de Nintendo Wii U uit, wat een soort van kruising was tussen de Wii en de Nintendo DS (of GameBoy voor de oudere gamers onder ons). Qua idee heel tof, het uiteindelijke product viel echter zwaar tegen. In 2017 verscheen de Nintendo Switch. Wederom een product die je kunt omschrijven als een kruising tussen een spelcomputer en een handheld, maar dit keer pakt het wel goed uit.

Drie verschillende speelvormen

De Nintendo Switch kun je in handheld-modus gebruiken, waarbij je een soort van tablet hebt, met aan beide kanten joysticks en buttons. Ideaal als je even geen televisiescherm tot je beschikking hebt. Je kunt de controllers (Joy-Cons) ook losklikken, zodat je een tablet-achtigscherm hebt, die je op een standaard kunt neerzetten op tafel. Met een losse controller kun je daarna gewoon gamen, zij het op een kleiner scherm. En ten slotte kun je de Nintendo Switch, net als de PlayStation 4 en Xbox One, gewoon aansluiten op je televisie. De game-ervaring is vergelijkbaar met de andere spelcomputers, met als belangrijkste verschil het aanbod in games.

Game-aanbod

Hoewel veel mainstream-gametitels ook verschijnen op de Switch, zijn er weinig mensen die daarom een ‘Nintendo’ kopen. Een Nintendo Switch koop je omdat je games wilt spelen als Mario, Zelda of Donkey Kong. Het is een spelcomputer voor het hele gezin en daarom zijn de meeste games ook een stukje kleuriger. Afgelopen week kwam nog een nieuwtje langs dat de remasters van Super Mario 64, Super Mario Sunshine en Super Mario Galaxy mogelijk later dit jaar nog verschijnen voor de Switch.

Mijn eerste indruk

Ik heb er een tijdje op moeten wachten, maar gistermiddag heb ik dan eindelijk mijn Switch gekregen. Het installeren ging heel soepel, maar ik kan mij voorstellen dat de verschillende speelvormen verwarrend kunnen zijn voor mensen. Drie verschillende manieren voor het beeld en ook drie verschillende manieren waarop je de Joy-Cons kunt gebruiken.

Als je eenmaal bent gewend, krijg je een hele soepele game-ervaring voorgeschoteld. En het meest fijne is dat het switchen tussen je televisie en de tabletmodus heel simpel gaat. Hoewel ik voorlopig waarschijnlijk vooral op mijn televisie zal spelen, kan ik mij voorstellen hoe fijn het is om een draagbare spelcomputer te hebben. Of je nu thuis bent, onderweg bent of ergens anders. In elke vorm komt de Nintendo Switch tot zijn recht. Het enige wat wel van belang is: je moet wel houden van Nintendo-games, want anders kun je toch beter voor een PlayStation of Xbox gaan.

De Nintendo Switch (2019) kun je onder andere bestellen bij bol.com.