Tech

Google Stadia na vier maanden

Google Stadia

Google Stadia is Google’s tegenhanger van de PlayStation 4 en Xbox One. In november noemde ik Stadia een tof concept, maar nog wel werk in uitvoering. Inmiddels zijn we vier maanden verder en is de grote vraag: hoe is het nu met Google Stadia?

Mocht je het helemaal gemist hebben, in november heeft Google met Stadia een eigen spelcomputer uitgebracht. Je kunt er games op spelen als Red Dead Redemption 2, maar er is één belangrijk verschil met bijvoorbeeld een PlayStation 4. De PlayStation 4 is een zwarte box die naast je televisie staat, terwijl Stadia een computer is die bij Google in de cloud staat. Je speelt je spellen op afstand, dus Stadia is als het ware een Netflix, maar dan voor games.

In mijn recensie in november noemde ik Google Stadia een early access product en de vraag is in hoeverre dat in vier maanden is veranderd. Hierbij zijn drie pijlers voor mij heel belangrijk:

  1. Overal en altijd kunnen gamen: werkt Stadia nu ook beter op minder stabiele verbindingen en kun je de dienst op meer devices gebruiken?
  2. Het aanbod aan games: in november waren er 22 met name oudere games beschikbaar voor Google’s gamestreamingdienst, in hoeverre is dit veranderd?
  3. Functionaliteiten: Google toonde bij de eerste presentatie een hoop functionaliteiten die in november slechts een belofte bleken. Zijn er nieuwe functionaliteiten bijgekomen?
YouTube video

Overal en altijd gamen?

In november kon je gamen via de speciale Stadia’ Chromecast Ultra, via Pixel-telefoons en via Chrome-browsers op je computer. Inmiddels kun je ook spelen op andere Chromecast Ultra’s en telefoons van Samsung, ASUS en Razer. Spelen in je webbrowser betekent overigens nog wel steeds dat je Stadia-controller verbonden moet zijn via een usb-kabel.

Wat betreft overal spelen is het nog steeds niet mogelijk om op 4G te spelen. En op wifi ben je nog steeds afhankelijk van een snelle internetverbinding. Thuis en op mijn werk heb ik die, maar ik ben op dit moment een paar dagen in Berlijn en dan kun je met een reguliere wifi-verbinding niet eens een game opstarten. Op dat soort momenten zou ik toch liever een draagbare Nintendo Switch willen meedragen dan Stadia waar je zonder snel internet niets aan hebt.

Het aanbod aan games

Een ander belangrijk kritiekpunt in mijn recensie in november was het beperkt aanbod aan games (22 om precies te zijn). Elke maand komen er gelukkig een paar games bij, inmiddels zijn er 33 spellen beschikbaar. In mijn ogen mist er nog wel een echte system seller.

Zelf heb ik bij de release twee spellen gekocht: Gylt en Trials Rising. Ik merk alleen dat ik niet wordt getriggerd om nieuwe games te kopen. Bij mijn Stadia Pro-abonnement (10 euro per maand) krijg je tot nu toe elke maand twee of drie games gratis. Hierdoor is de kans groot dat het spel dat jij koopt, een paar weken later gratis beschikbaar is als Pro-game. Op dit moment is een derde van de huidige games beschikbaar als Pro-game of beschikbaar geweest.

Ik merk overigens sowieso dat ik mijzelf constant moet herinneren aan het bestaan van Google Stadia. De games die tot nu toe zijn verschenen heb ik grotendeels al gespeeld op een ander platform of ze zijn net niet interessant genoeg. Google heeft aangekondigd dat in 2020 maar liefst 120 games gaan verschijnen voor Stadia, dus hopelijk gaat dat veranderen.

Functionaliteiten

Ook qua functionaliteiten miste ik nog enkele dingen bij Stadia. Hoewel ik nog steeds dingen mis, is Google wel druk bezig om nieuwe functionaliteiten uit te rollen. Zo verschenen in januari de achievements, kun je Google Assistent nu gebruiken om een spel op te starten en kun je nu ook screenshots en screencaptures op alle platformen terugkijken.

Bovendien heeft Google aangekondigd dat je deze maand ook nog de mogelijkheid krijgt om games op je laptop draadloos te besturen met je Stadia-controller.

De functionaliteit die ik zelf nog steeds het meest mis is het streamen van gameplay naar YouTube en het deelnemen aan een spel door op een knop te drukken bij een YouTube-video. Dat zou de zichtbaarheid van Stadia enorm vergroten.

Verdict

Laat ik beginnen met het goede nieuws. Google is druk bezig met het uitrollen van nieuwe functionaliteiten en elke maand verschijnen er wel een paar nieuwe games. Op termijn kan Google Stadia zeker nog wel een succes worden, maar ik merk dat ik mijzelf vaak moet herinneren aan het bestaan van Google Stadia.

In mijn ogen zijn er twee dingen die dat kunnen veranderen. Een echte goede system seller (in november noemde ik FIFA en Call of Duty) en de integratie met YouTube.

Ik blijf Stadia voorlopig uitproberen en ik zal met een update komen als er interessante ontwikkelingen zijn te melden.