Tech

Dit brengt 2020 op techgebied

Motorola Razr

Nu de feestdagen weer achter de rug zijn, is het tijd om vooruit te blikken op het gebied van tech. Op de grootste consumentenelektronicabeurs ter wereld, CES, krijgen we komende week weer een mooi inzicht in de tech die dit jaar uit gaat komen (dit viel mij overigens vorig jaar op CES op). Voordat het zover is, doe ik op mijn blog zelf een voorspelling van de tech in 2020. Voordat je verder leest, is het misschien nog leuk om mijn techvoorspellingen voor 2019 te bekijken.

Meer opvouwbare telefoons in 2020

De ontwikkelingen op smartphonegebied zijn de afgelopen jaren steeds minder revolutionair geworden. Daar gaat in 2020 verandering in komen. Allereerst gaan we dit jaar veel meer opvouwbare telefoons zien. In 2019 hadden we de opvouwbare Royole FlexPai, de Samsung Galaxy Fold, de Huawei Mate X en de Motorola Razr 2019. Deze eerste generatie opvouwbare smartphones zijn vooral heel prijzig (1500 tot 2500 euro), maar de techniek is veelbelovend.

De meerwaarde is nog niet voor alle consumenten even concreet, en ook fabrikanten verschillen onderling van mening. Royole en Huawei kiezen voor een scherm van tabletformaat dat bij het dichtklappen aan de buitenkant zit, terwijl je de Samsung Galaxy Fold als een boek dichtklapt waarbij je nog een extra schermpje aan de buitenkant hebt voor notificaties. Motorola kiest met de 2019-versie van de Razr juist voor een smartphone die je kunt dubbelklappen, zodat je een compacte telefoon in je broekzak hebt.

In 2020 gaan we meer variatie zien in de verschillende vormen opvouwbare telefoons. Zo brengt Microsoft later dit jaar de Surface Duo uit; een smartphone met twee losse schermen. De vraag is nog even of Apple zich dit jaar al gaat mengen in deze markt, maar er zijn genoeg andere fabrikanten die hun eerste opvouwbare toestel gaan tonen. De tweede generatie opvouwbare smartphones zal een grote stap worden ten opzichte van de 2019-modellen. Mogelijk gaan er ook dit jaar nog wel goedkopere modellen op de markt komen, maar voor de meeste consumenten is 2020 nog net te vroeg om een opvouwbare smartphone te kopen.

5G in Nederland in 2020

Een andere smartphonetrend voor het nieuwe jaar is 5G. De opvolger van 4G moet sneller zijn, veel meer apparaten kunnen tegelijkertijd verbonden zijn en je hebt minder latency (vertraging). In 2019 zijn de eerste 5G-netwerken uitgerold en de verwachting is dat we dit jaar er ook iets van gaan merken in Nederland. Voorlopig zul je er als consument nog niet al te veel van merken. Qua snelheid zal 5G in het begin vergelijkbaar zijn met 4G. Wel ga je dit jaar meer smartphones zien die 5G ondersteunen. Fabrikanten kunnen daarmee weer iets meer geld voor een toestel vragen en als consument ben je klaar voor de toekomst.

Smarthome

Van de smartphone naar de smarthome. De ontwikkelingen in het slimme huis gaan de afgelopen jaren vrij rap. Er komen steeds meer slimme apparaten op de markt en met spraakassistenten als Amazon Alexa of Google Assistent kun je deze met spraak aansturen. Vooral omdat grote partijen als Ikea flink inzetten op smarthome-toepassingen, wordt het ook steeds goedkoper om je huis slim te maken.

Een nadeel van smarthomes is dat apparaten allemaal een eigen taal spreken en daardoor niet altijd met elkaar kunnen communiceren. Gelukkig zijn onder andere Amazon, Apple, Google, Ikea, Samsung en Zigbee een samenwerking gestart zodat er één open standaard is voor smarthome-toepassingen. Hopelijk gaan wij als consument daar van profiteren. Overigens zou het ook fijn zijn dat er meer apparaten beschikbaar komen die niet verbonden hoeven te zijn met internet of waarbij je niet afhankelijk bent van internetgiganten als Amazon, Apple of Google.

Elektrisch vervoer

In mijn terugblik op tech in het afgelopen decennium (2010-2019) kwam de snelle opkomst van elektrisch vervoer duidelijk naar voren. In 2010 was elektrisch autorijden nog echt een unicum, terwijl je tegenwoordig niet meer omkijkt van de vele Tesla’s op de snelweg. In 2020 gaan er een hoop nieuwe elektrische auto’s op de markt komen. Bright heeft zelfs een top 10 kunnen maken van elektrische auto’s die verschijnen in 2020.

Maar ook buiten de elektrische auto gaan we dit jaar meer zien van elektrisch vervoer. In het buitenland ontkom je (met name in grote steden) niet aan elektrische stepjes of skateboards, dus het is een kwestie van tijd dat er ook meer van gaan zien in Nederland. De grootste drempel op dit moment is de regelgeving, waardoor een elektrische step in de meeste gevallen illegaal is.

De nieuwe generatie spelcomputers

In 2020 maken we kennis met een nieuwe generatie spelcomputers. In 2013 verschenen de PlayStation 4 en Xbox One. Zeven jaar later is het tijd voor een nieuwe generatie. Sony komt met de PlayStation 5, terwijl Microsoft werkt aan Xbox Series X. De verwachting is dat beide spelcomputers in december in de winkels liggen.

Toen ik in 2015 een artikel schreef over de toekomst van gaming, twijfelde ik of er nog een nieuwe generatie fysieke spelcomputers zou komen. Als we muziek, films en series kunnen streamen, waarom zouden we dat dan niet met games kunnen? Toen waren de mogelijkheden nog beperkt, maar inmiddels is game-streamen langzaam in opkomst. Google lanceerde in 2019 Google Stadia (lees hier mijn Stadia-review), terwijl ook andere bedrijven aan de slag zijn gegaan met streamingdiensten. In het komende jaar gaan we meer zien van gamestreaming. Vooral van Microsoft’s xCloud wordt veel verwacht.

Wat zijn jouw tech-verwachtingen voor 2020? Laat het weten via Twitter of via het contactformulier.