Blog  »  CES, Tech

CES 2019: vouwbare schermen en instant spraakvertaling

CES - Oprolbare tv LG

Hoe ziet de toekomst van consumentenelektronica eruit? Tijdens techbeurs CES in Las Vegas krijg ik alvast een uniek kijkje op de producten die we mogelijk in de toekomst gaan gebruiken. Denk aan televisies met een oprolbaar scherm of telefoons die je kunt opvouwen.

In het NPO Radio 1-nachtprogramma Focus heb ik dinsdagnacht een paar producten uitgelicht die mij zijn opgevallen tijdens CES 2019. Je kunt het interview terugluisteren via de NPO Radio 1-website (in het tijdsslot 03:00 – 04:00 uur).

Royole FlexPai: smartphone met een opvouwbaar scherm

De mobiele telefoon is de afgelopen jaren niet heel veel veranderd, maar daar lijkt in 2019 verandering in te komen. We krijgen namelijk smartphones die we kunnen opvouwen! Ik heb deze week de eerste telefoon met een buigbaar scherm uitgeprobeerd: de Royole FlexPai.

YouTube video

In het begin voelt het heel gek om het scherm dubbel te vouwen. Je bent gewend dat je een scherm niet moet buigen, omdat hij anders stuk gaat. Gelukkig gaat het buigen van het scherm bij de FlexPai heel soepel en voelt het al snel heel natuurlijk. Ik kan niet wachten om zelf een telefoon te hebben die ik kan opvouwen. Onderweg de compact telefoonvorm gebruiken, thuis op de bank de telefoon uitklappen tot een tablet.

De Royole FlexPai is te koop vanaf 1300 dollar. Een hoge prijs, maar dan kun je wel zeggen dat je de eerste telefoon met een vouwbaar scherm hebt. De eerste betekent in dit geval ook dat je een imperfecte telefoon krijgt. De FlexPai heeft een enorm scharnier, waardoor het toestel niet helemaal dubbelklapt en daardoor erg dik is. Ik zou het eng vinden om deze telefoon in mijn broekzak te stoppen, voor hetzelfde geld knapt het scherm. In uitgeklapte vorm voel je daarnaast de vouw in het touchscreen zitten. Dat is niet helemaal optimaal.

De verwachting is dat we dit jaar meer opvouwbare telefoons gaan zien. Van Samsung en LG is het sowieso bekend dat ze bezig zijn met opvouwbare telefoonschermen.

Google Assistant Interpreter: live vertalen in een gesprek

Niets zo irritant dat je op vakantie gaat naar een land waarvan je de taal niet spreekt. Inchecken bij een hotel kan lastig zijn en soms kom je er met handen en voeten ook niet uit. Google gaat consumenten een handje helpen via Assistant Interpreter.

De Google Assistant Interpreter is een nieuwe functionaliteit in de Google Assistant waarmee je via spraak gesprekken kan vertalen. Door iets te zeggen in de trend van “Hey Google, open French Interpreter” open je de benodigde skill in de spraakassistent. Als je een zin zegt in het Engels wordt deze vertaald naar het Frans en andersom.

Ik heb vanochtend deze functionaliteit uitgetest op de stand van Google. Ik sprak met een Franse chefkok en kon hem begrijpen zonder dat we dezelfde taal spraken. De Assistant Interpreter is hierbij een handige tool, maar wel eentje die niet perfect is. Ik zei een zin in het Engels, de Google Assistent moest heel even nadenken en sprak daarna de vertaling uit. De kok reageerde in het Frans en daarna vertaalde de Assistent zijn zin. Dat wachten is heel irritant, vooral bij een taal die je een klein beetje spreekt en je de reactie al begrijpt voordat Google aan de vertaling is begonnen. Ook verstaat de Google Assistent je soms niet helemaal, waardoor niet alles wordt vertaald of de vertaling niet klopt.

LG 65R9-televisie met oprolbaar scherm

Tijdens CES 2019 is niet alleen een smartphone te zien met een opvouwbaar scherm, er is ook een televisie met een oprolbaar scherm. LG toonde vorig jaar al een prototype van een oprolbaar scherm en heeft dit jaar een televisie aangekondigd waarvan het scherm kan oprollen.

Het is natuurlijk een hele leuke gimmick, maar dat is geen goede reden om tienduizend euro voor een televisie te betalen. De belangrijkste reden om zo’n innovatieve televisie te kopen is het design. Het is lastig om een grote televisie in een mooi interieur te verwerken. Het grootste deel van de tijd staat het scherm uit en dan heb je een groot zwart vlak in je huis. Samsung loste dit op door een televisie te maken in de vorm van een schilderij. Een soort van camouflage voor je televisie. LG kiest met een oprolbaar scherm voor een andere aanpak.

Uitgeklapt is het LG-toestel een reguliere televisie, maar opgerold is het elegante muziekspeaker. Je hebt ook nog een stand waarbij een klein deel van het scherm wordt getoond, zodat je bijvoorbeeld een klok of het weer kan tonen. Ik zag de tv met het oprolbare scherm voor het eerst in werking tijdens de LG persconferentie. Ik heb daar onderstaande video van gemaakt:

YouTube video