Tech

Terugblik op het decennium van de smartphone (2010-2019)

Terugblik op het decennium van de smartphone (2010-2019)

In tien jaar kan een hoop veranderen. Dat hebben we dit decennium wel gezien. In 2010 was de smartphone nog volop in opkomst, tegenwoordig doen we er alles mee. In het NPO Radio 1-nachtprogramma Focus blikte ik samen met presentator Jacob de Vries terug op de tech van de jaren 10.

Het contrast tussen 2009 en 2019 is groot. In 2009 had nog nooit iemand gehoord van WhatsApp of Instagram, terwijl Facebook net begon door te breken in Nederland. In plaats daarvan gebruikte iedereen Hyves (10 miljoen gebruikers in april 2010) of MSN Messenger. Op je telefoon gebruikte je de belfunctie, sms of Twitter om sociaal te zijn. Tenzij je een BlackBerry had, want dan kon je lekker pingen.

Introductie van de selfiecamera

In 2009 had je op de iPhone 3GS nog geen selfiecamera, die zou in 2010 volgen. Steve Jobs mocht die iPhone 4 aankondigen, samen met een nieuw soort product: de iPad. Nokia (Symbian) was marktleider op smartphonegebied, terwijl BlackBerry, iPhone en Android streden om de twee plek.

Streamingdiensten

We hadden tien jaar geleden in Nederland nog geen Spotify (release in 2010) of Netflix (release in 2013). Muziek of films moest je dus fysiek kopen (ik stond zelf wekelijks in de Free Record Shop), of je ging voor het alternatief: illegaal downloaden. Gamen deed je destijds op een PlayStation 3, Xbox 360 of Nintendo Wii.

Terugblik in 4 minuten

In onderstaande video blik ik in vier minuten terug op de belangrijkste tech van het afgelopen decennium.

 

 

Liever het volledige radiogesprek terugluisteren? Ga dan naar NPORadio1.nl/Focus of ga naar je favoriete podcast-app en luister het gesprek in de Focus Wetenschap-podcast.