Blog  »  Tech

Wat is Instagram Threads en hoe krijg je in Nederland toegang?

Instagram Threads

Instagram gaat rechtstreeks de concurrentie aan met Twitter met de lancering van Instagram Threads. Met deze nieuwe functionaliteit kun je tekstupdates delen in de stijl van Twitter. Hoewel Threads officieel nog niet in Nederland beschikbaar is, kun je via een omweg toegang krijgen tot dit nieuwe sociale platform. In dit artikel leg ik je uit hoe je dat doet.

Al maanden gingen de geruchten dat Instagram’s moederbedrijf Meta een Twitter-concurrent zou lanceren en vorige week was daar ineens de aankondiging van Instagram Threads. De aankondiging van het nieuwe platform komt op een opvallend moment. Enkele dagen voor de lancering kondigde Twitter aan dat de app daglimieten krijgt, waarmee gebruikers maximaal 1.00 tweets per dag kunnen lezen (betalende gebruikers 10.000). Dit nieuws zorgde voor ophef in de Twitter-community, een ideaal moment voor Meta om een Twitter-concurrent te lanceren.

Wat is Threads?

Threads is een nieuwe app van Instagram, speciaal gemaakt voor het delen van tekstupdates, vergelijkbaar met Twitter. Berichten op het platform kunnen tot 500 tekens lang zijn en links, foto’s en video’s tot 5 minuten bevatten. Net als bij Twitter draait Threads om real-time updates en openbare gesprekken.

Hoewel de Twitter-concurrent een eigen app heeft, is de dienst nauw verbonden met Instagram. De eerste keer dat je aan de slag gaat met Threads kun je alleen inloggen via een Instagram-account. Hierbij krijg je dezelfde gebruikersnaam op Instagram, en kun je alleen bepaalde instellingen zoals een biografie of de link in bio aanpassen. Tijdens onboarding heb je de mogelijkheid om dezelfde account die je al op Instagram volgt te volgen, maar je kunt ook helemaal blanco beginnen.

Threads is ook compatibel met ActivityPub. Dit een open social networking protocol waar bijvoorbeeld ook Mastodon meewerkt. Stel dat je in de toekomst besluit om te stoppen met Instagram’s berichtendienst, dan kun je al je berichten overdragen naar een alternatieve dienst. Overigens kun je op dit moment alleen je Threads-account verwijderen, door je Instagram-account volledig te verwijderen.

Nu al 100 miljoen gebruikers

Hoewel Threads nog niet eens beschikbaar is in de Europe Unie, heeft de Twitter-kloon in slechts vijf dagen de mijlpaal van 100 miljoen gebruikers bereikt. Niet eerder wist een online dienst zo snel zoveel gebruikers aan zich te binden. Het oude record was in handen van ChatGPT, die de mijlpaal in twee maanden had bereikt.

Threads is een ‘privacy-nachtmerrie’

Doordat Meta met Threads een alternatief biedt voor het in zwaar weer verkerende Twitter, zou je bijna denken dat Mark Zuckerberg en zijn club de good guys zijn, maar helaas. De nieuwe applicatie is al snel onder vuur komen te liggen vanwege privacy-problemen. Op TechCrunch wordt de app een ‘privacy-nachtmerrie’ genoemd.

Threads verzamelt zeer gevoelige informatie van gebruikers. Zo wil de app toegang tot je gezondheids- en financiële gegevens, locatiedata, browsegeschiedenis en SMS-berichten. Gezien de geschiedenis van Meta / Facebook is dit misschien niet een hele grote verrassing. Het is daarom ook niet vreemd dat de nieuwe dienst nog niet beschikbaar is in de Europese Unie. TechCrunch: “Eén ding is duidelijk: Threads zal voorlopig nog niet beschikbaar zijn in de EU. En mogelijk nooit. Tenminste, niet tenzij Meta zijn benadering over tracking verandert.”

Hoe krijg je in Nederland toegang tot Threads?

Mocht je, ondanks de privacy-problemen en de verplichte koppeling met je Instagram-account, toch aan de slag willen met Threads, dan moet dit op dit moment nog via een omweg omdat de app niet in de Europese Unie beschikbaar is. Hieronder een stappenplan voor zowel iPhones als Android-smartphones.

iPhone (iOS)

Op een iPhone kun je Threads downloaden door het aanpassen van je herkomstland in de instellingen. Daarna kun je de app via de App Store downloaden.

 1. Ga op je iPhone naar Instellingen
 2. Tap op je naam en dan op Media en Aankopen
 3. Tap op Toon Account
 4. Tap op Land / Regio en daarna op Verander Land of Regio
 5. Verander je land naar bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten
 6. Accepteer de algemene voorwaarden en voer een betaalmethode in
 7. Open daarna de App Store, zoek op Threads en download de app

Android-smartphones

Op Android-smartphones kun je Threads downloaden buiten de Play Store om. Uiteraard zitten hier wel risico’s aan. Een veelgebruikte dienst voor het downloaden van apps buiten de Play Store is APK Mirror.

 1. Ga naar APK Mirror en download de juiste versie
 2. Let op dat je bij het downloaden op de juiste downloadknop drukt. APK Mirror toont ook advertenties met een downloadknop
 3. Geef toestemming voor het installeren van APK-bestanden buiten de Play Store: Instellingen -> Beveiliging -> Onbekende bronnen aanzetten
 4. Open en installeer het gedownloade APK-bestand
 5. Vergeet niet om na installatie de instelling voor ‘onbekende bronnen’ weer terug te zetten om te voorkomen dat je per ongeluk een ongewenste app installeert

Ook interessant

Deze artikelen vind je mogelijk ook interessant: