Blog  »  Metaverse, Tech

Apple’s Vision Pro: hét iPhone-moment voor augmented reality?

Apple Vision Pro

“Het tijdperk van spatial computing is begonnen”, met die woorden heeft CEO Tim Cook vanavond Apple’s virtual reality-bril Vision Pro aangekondigd. De nieuwe gadget lijkt op een skibril en is de eerste nieuwe productcategorie die Apple betreedt sinds de Watch (2014). Gaat dit ambitieuze augmented / virtual reality-project van Apple de manier waarop we werken, leren en ontspannen op de kop zetten?

Na jaren van speculatie heeft Apple vanavond tijdens het ontwikkelaarscongres WWDC haar mixed reality-bril aangekondigd. Net als de eerste iPhone in 2007, werd de Vision Pro aan het einde van de keynote aangekondigd met de woorden: One more thing.

De Vision Pro biedt een combinatie aan van virtual reality en augmented reality. Door het dragen van een bril word je bij virtual reality volledig afgesloten van de realiteit, terwijl augmented reality informatie of objecten projecteert op de werkelijke omgeving. In de presentatie toonde Apple verschillende manieren waarop je de bril kan gebruiken, maar eigenlijk komt het vooral neer op entertainment bij je thuis en een productievere werkomgeving. Alhoewel.. Er was ook nog dat voorbeeld waarbij de Vision Pro werd gebruikt om foto’s te maken…

Aankondiging Vision Pro in 9 minuten

YouTube video

 

De Vision Pro als hulpmiddel op kantoor

Nooit meer op zoek naar een scherm met de Vision Pro

De eerste plek waar Apple’s Vision Pro voor verandering kan zorgen is op de werkvloer (zowel op kantoor als remote). Momenteel ben je bij een goede werkplek afhankelijk van een externe monitor, zodat je je werk goed in beeld hebt. Met de Vision Pro heb je een 4K-scherm direct voor je gezicht, maar waarbij je schermen naar wens groter kunt maken. Je kunt de mixed reality bril koppelen aan een Mac, muis en toetsenbord, maar je kunt het apparaat ook besturen door het bewegen van je ogen en handen (die getrackt worden).

Het gebruiken van virtuele schermen geeft altijd een flashback naar Minority Report. Het grootste verschil op dit moment nog is dat je bij de Vision Pro met een skibril achter je bureau moet gaan zitten. Overigens moet je ook niet al te ver van het stopcontact gaan zitten, want de bril heeft een externe batterij (die je in je broekzak mee kunt nemen) die het slechts twee uur volhoudt.

Net als vrijwel alle Apple-producten, kun je ook bij deze virtual reality-bril gebruikmaken van FaceTime. Het leuke hieraan is dat Apple een 3D-avatar van je maakt met de 3D-sensoren van de bril, zodat je enigszins realistisch deel kunt nemen aan het gesprek.

Entertainment-kanon voor thuis

Vision Pro: het beeld omringt je, en de spatial audio ook

Bij virtual reality wordt al snel de link gelegd met entertainment en ook Apple heeft er volop aandacht aan besteed. De Vision Pro biedt een meeslepende ervaring doordat je je met de bril helemaal kan afsluiten van de werkelijkheid. Heb je thuis een kleine televisie? Met de bril is dit geen probleem, want zelfs in de kleinste ruimte kun je nu een bioscoop-ervaring creëeren. Inclusief goede audio vanwege de 360 graden geluidservaring.

Overigens wil Apple wel voorkomen dat we als zombies op de bank gaan zitten. De Vision Pro kan herkennen als anderen in dezelfde ruimte zijn. De personen zullen daarbij zichtbaar worden via de bril en ook andersom heeft Apple een leuke truc bedacht. De mixed reality bril is aan de binnenkant uitgerust met camera’s en heeft aan de voorkant een scherm, waarop de ogen van de gebruiker worden geprojecteerd.

Ideaal voor als je een avondje alleen thuis bent, maar ook in het vliegtuig ziet Apple kansen. Met noise canceling had je uiteraard al geen last meer van het geluid om je heen, maar met deze mixed reality bril kun je je helemaal afsluiten.

Tijdens de keynote had Apple qua content vooral aandacht voor zijn eigen Apple TV+-content en exclusieve content van Disney. Disney CEO Bob Iger mocht ook nog het podium op, en liet daarbij weten dat Disney+ ook beschikbaar komt voor de virtual reality-bril.

Naast de bioscoop-ervaring is de bril volgens Apple ook het ideaal platform voor games. Hiermee gaat Apple verder de concurrentie aan met Nintendo, Sony en Microsoft, maar vooral met het moederbedrijf van Facebook, Meta. Laatstgenoemde kondigde vorige week zijn nieuwe vr-bril Meta Quest 3 aan.

Foto’s maken met een skibril

Met de Vision Pro kun je 3D-foto's maken

De laatste usecase voor Apple’s Vision Pro is het maken van foto’s. Ik zal eerlijk bekennen dat ik direct moest denken aan toeristen die foto’s maken met iPad’s, maar ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat iemand naast mijn Apple’s luxe skibril op heeft om een vakantiekiekje te maken.

Overigens is er wel een voordeel aan het nemen van foto’s of video’s met de bril. De mixed reality bril heeft namelijk een 3D-camera, waardoor je dus 3D-video’s of foto’s kan maken.

Kosten en releasedatum

Mocht je na het lezen van dit artikel enthousiast zijn over Apple’s nieuwste gadget, dan ben je nu aangekomen bij het deel van het artikel waarin ik je moet teleurstellen. Allereerst komt de Vision Pro pas volgend jaar op de markt in de Verenigde Staten. Het is nog niet bekend wanneer de bril in Nederland beschikbaar zal komen.

De andere teleurstelling is de prijs. De Vision Pro kost maar liefst 3.499 Amerikaanse dollar! Even te vergelijking: de Meta Quest 3 is misschien een stuk minder krachtig, maar met een prijskaartje van 500 dollar wel veel meer betaalbaar.

Is de Vision Pro 3.500 dollar waard?

Apple en hoge prijzen gaan vaak hand-in-hand, maar het prijskaartje van 3.500 van de Vision Pro is wel heel fors. De praktijk zal uitwijzen hoe krachtig de mixed reality-bril werkelijk is, maar de bril heeft veel potentie.

Wel heb ik mijn bedenkingen bij de accuduur van twee uur. En het grootste probleem bij mixed reality is dat je met een gigantische bril op je hoofd zit. De vraag is hoe lang zo’n bril comfortabel zit, en daarnaast is het ook niet zo leuk voor je gezelschap. Leuk voor als je alleen woont, maar ik denk dat je partner anders snel is uitgekeken op je virtuele ogen. En om nou twee Vision Pro’s te nemen voor 7.000 euro..

Ook interessant

Deze artikelen vind je mogelijk ook interessant: