Oud-topman Google: ‘Metaverse schadelijk voor mensheid’

Vol enthousiasme presenteerde Facebook-oprichter Mark Zuckerberg vorige week zijn visie op de metaverse. Hij ziet deze samensmelting van de fysieke en virtuele wereld als de opvolger van het mobiele internet en als toekomst van zijn bedrijf. Voormalig Google-CEO Eric Schmidt is kritisch: “De metaverse is waarschijnlijk niet het beste voor de menselijke samenleving.”

‘Vluchtoord voor ongelukkige mensen’

Een dag na de presentatie van Zuckerberg, deelt Schmidt zijn zorgen over kunstmatige intelligentie en de metaverse met opiniecolumnist Maureen Dowd van de New York Times. Hij ziet de virtuele wereld vooral als een plek waar mensen heen vluchten die ongelukkig in de echte wereld zijn. “Je bent in deze virtuele wereld rijker, knapper, gezonder en sneller”,  zegt Schmidt. Hij maakt zich daarbij zorgen om wie de regels bepaalt in deze nieuwe wereld.

Lees ook: Wat is de metaverse? En hebben we het echt nodig?

In de podcast met Tim Ferris (bekend van onder andere het boek The 4 Hour Work Week) steekt Schmidt een soortgelijk betoog af. Stel je voor dat je een stuk ouder bent, en dat je kinderen de deur uit zijn. In de metaverse ben je een stuk jonger. Je kunt weer samen zijn met je jeugdvrienden, waarvan sommigen misschien inmiddels zijn overleden. “Dat is waarschijnlijk een fijner leven voor jou, dan je alledaagse leven.”

Schmidt denkt dat we daarbij mensen kunnen verliezen aan virtual reality. Hij omschrijft het als “crossing to the other side” (oversteken naar de andere kant). Deze mensen worden ’s ochtends wakker, vertelt hij, en het enige wat ze willen is vluchten naar de metaverse. Hij weet zeker dat deze situatie realiteit gaat worden.

YouTube Video

 

Algoritmes als valse goden

Ook maakt de oud-baas van Google zich zorgen over het gebruik van artificiële intelligentie (AI) in de toekomst. Bedrijven als Meta (het moederbedrijf van Facebook) zien algoritmes als een ‘gigantische, valse god’.

De metaverse, kunstmatige intelligentie en robots kunnen voor ongezonde parasociale relaties zorgen die ten koste gaan van echte relaties. Parasociale relaties zijn bijvoorbeeld relaties tussen mensen en robot, maar het kan ook de eenzijdige relatie zijn met een influencer of bekende Nederlander. Je denkt iemand te kennen omdat je ze volgt. Dit is overigens niet iets nieuws, in de jaren negentig zagen sommige mensen Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler en Ross ook als ‘eigen’ vrienden.

“Technologie zal binnenkort overal zijn”, vertelt Schmidt tegenover de New York Times. “Hoe ziet een door AI aangestuurde beste vriend eruit?” Hij maakt zich daarbij vooral zorgen om kinderen. Als je beste vriend een robot is, kun je daar dan echt op vertrouwen?

“Is het mogelijk dat AI dingen ziet die mensen niet kunnen bevatten?” Dat laatste klinkt misschien gek, maar als een AI wordt gevoed door data, kan die meer ‘zien’ dan een mens. Combineer je dat met een supercomputer, dan kan een AI de data ook nog eens razendsnel verwerken (zonder dat zijn gevoelens daarbij in de weg staan). Daarnaast spreken sommige natuurkundigen volgens Schmidt over nieuwe dimensies of werelden die wij als mensen niet kunnen waarnemen, maar die door een computer waargenomen kunnen worden.

Meer over de metaverse

Deze artikelen over de metaverse vind je mogelijk ook interessant:

Deel dit artikel: