Apple Vision Pro geeft ons een blik in de toekomst – een review van de reviews
Het tijdperk van spatial computing is begonnen. Deze week verscheen in Amerika Apple’s langverwachte Apple Vision Pro. De virtual reality-bril (die volgens Apple geen VR-bril is) gaat gepaard met een hoop positieve reviews, maar langzaam worden er ook wat nadelen zichtbaar. Ik heb in de afgelopen dagen tientallen reviews gelezen en gekeken, zodat jij het niet hoeft te doen.
Hoewel de Vision Pro zich het makkelijkste laat omschrijven als een virtual reality-/augmented reality-bril die lijkt op een skibril, vermijdt Apple liever de termen virtual of augmented reality. De bril is volgens het Amerikaanse bedrijf een eerste stap in spatial computing. In dit nieuwe computertijdperk ben je niet beperkt tot het scherm van je iPhone, iPad of Macbook, maar kun je overal in de wereld plaatsen door het dragen van een 3.500 dollar kostende bril. Denk aan toepassingen die je misschien kent uit films als Minority Report of Ready Player One. Het product is aangekondigd tijdens de MWWC-conferentie in juni vorig jaar en dit is mijn eerste indruk na de persconferentie.
Vision Pro geeft voorproefje op de toekomst
Eén van de meest bizarre reviews is de video die Casey Neistat heeft gemaakt (een absolute aanrader!). Waar de meeste reviewers de Vision Pro in een kantooromgeving uittesten, gaat Neistat in New York de straat op gewapend met twee powerbanks. Het resultaat is een video van tien minuten dat vooral een beeld creëert van de potentie van deze productcategorie.
In de video zie je Neistat skateboarden met de skibril op zijn hoofd, neemt hij metro en gebruikt hij zijn Vision Pro als desktop-computer midden op Times Square. Het meest iconische moment is als hij de metro uitloopt en stil blijft staan op de trap omdat hij een berichtje krijgt. Mocht je slechts tien minuutjes willen besteden om een beeld te krijgen van Apple’s nieuwe VR-bril, dan kan ik onderstaande video absoluut aanraden:
“Ik heb de Oculus en die is geweldig, maar het voelt als speelgoed”, zegt Neistat over de Meta Quest 3 (de populairste VR-bril tot nu toe). “De Vision Pro voelt als een klein voorproefje op de toekomst van hoe spatial computing er uit gaat zien.” Hoewel Neistat enthousiast is, benadrukt hij wel dat de VR-bril duidelijk een eerste generatie product is: “Dit is de slechtste Vision Pro die Apple ooit gaat verkopen, het gaat zo veel beter nog worden.”
Next level stofzuigen
Het aantal apps is momenteel nog beperkt (600 bij de lancering), waardoor je in de reviews vooral veel browserschermen of video-players ziet als usecase. Maar op social media zijn al interessante concepten zichtbaar van toekomstige apps. Wat dacht je van een beetje gamification bij het stofzuigen, zodat je nooit meer een hoekje overslaat? Ook dit concept op TikTok waarin je Formule 1 next level mee maakt ziet er erg gaaf uit:
@johnnym0tion(3min version in my profile) Clients always ask “whats the killer app for the Apple Vision Pro?” So we made this.♬ Blade Runner 2049 – Synthwave Goose
Bediening
In veel reviews wordt de Apple Vision Pro bestempeld als de beste consumenten VR-bril op dit moment. Vooral de immersive beleving wordt geprezen en ook de intuïtieve manier van bediening. De Vision-bril heeft geen losse controller maar kun je bedienen met een combinatie van drie methodes: met je stem (Siri), met eye-tracking en met handbewegingen.
Iets ‘aanklikken’ op de VR-bril doe je door je duim en wijsvinger naar elkaar toe te bewegen (pinchen). Dit schijnt heel erg fijn te werken, het enige waar je wel aan moet wennen is dat je exact naar het juiste moet kijken terwijl je iets wil aanklikken. Op de bril zelf zitten ook nog een kroontje waarmee je kan instellen hoor ‘doorzichtig’ het beeld wil zijn. Wil je grotendeels de werkelijkheid zien, of wil je helemaal opgaan in een virtuele wereld?
Daarnaast kun je ook Apple accessoires zoals het Magic Keyboard in je virtuele omgeving gebruiken. Dit is wel nodig, want het normale virtuele toetsenbord ziet er niet heel praktisch uit. Je kan pinchen met je duim en wijsvingers of je kan met twee wijsvingers typen. Geef mij dan maar een echt toetsenbord.
Over fysieke producten gesproken: je kan ook een MacBook gebruiken in de virtuele wereld. Hierbij kun je het toetsenbord van je MacBook gebruiken, maar kun je het beeldscherm virtueel zo groot maken als je zou willen. Overigens is je Vision Pro als beeldscherm gebruiken de usecase die in de meest reviews het meest prominent in beeld komt.
Augmented?
De video van Casey Neistat laat zien dat je de Vision Pro op je hoofd kan hebben maar je nog steeds kan voortbewegen in de ‘echte’ wereld. Hoewel dit tegen de richtlijnen van Apple ingaat, laat het wel zien dat de Apple-bril ook sterk de werkelijkheid en virtualiteit kan mengen (augmented reality).
De manier waarop Apple dit doet is interessant. Je kunt niet daadwerkelijk door de Vision Pro heen kijken, maar de bril heeft camera’s op de voorkant zitten die zo goed als direct gestreamd kunnen worden in de bril. Apple heeft het over een latency van 12 milliseconden, wat je niet echt merkt. Daar waar vroeger bij VR-brillen mensen vaak misselijk werden, lijkt dit bij Apple’s bril ontzettend mee te vallen. Wall Street Journal-verslaggever Joanna Stern hield de bril zelfs 24 uur achter elkaar op (met uitzondering van slapen). “Pijnlijk maar inzichtvol”, noemde ze haar ervaring.
Misselijk word je dan misschien niet, maar een nadeel wat ik wel veel lees is het gewicht van de Vision Pro. In tegenstelling tot Meta heeft Apple ervoor gekozen om de batterij niet op het apparaat te plaatsen. Bij de Meta Quest 3 zit de accu achterop, zodat je een soort van contragewicht hebt. Bij Apple’s bril zit de accu aan een kabel die je in je broekzak moet doen. Het nadeel van dit concept is dat er veel druk op je voorhoofd staat, waardoor je na één of twee uren er wel klaar mee bent. Gelukkig dat de accu ook niet langer dan dat meegaat ^_^
Beperking van een skibril
De Apple Vision Pro lijkt niet alleen van buiten op een skibril, ook van binnen krijg je een soortgelijke ervaring. Dit is in ieder geval hoe YouTuber Marques Brownlee het omschrijft. “Je wordt zo afgeleid door het plezier, de nieuwheid en hoe cool het is dat je ogen het besturen, maar uiteindelijk ga je de randen verkennen.”
Waar je ogen een kijkhoek hebben van 180 graden, daar is deze bij de Vision Pro een stuk beperkter. Net als bij een skibril zie je niet heel goed wat er naast je gebeurt. Je moet echt je hoofd draaien om iets te zien. Daarnaast stelt de bril ook alleen scherp op hetgeen wat centraal staat in jouw beeld. Ik ben heel benieuwd hoe zoiets in de praktijk aanvoelt. Hopelijk hoef je niet teveel met je hoofd te draaien.
Hoe goed kan de Vision Pro tegen een stootje?
Eén van de meest iconische Apple-reclames ooit zei het al: “Here’s to the crazy ones.” Ik ben blij dat er op het internet altijd iemand gek genoeg is om producten net iets verder testen dan gebruikelijk. Sam Kohl van AppleTrack kocht de Vision Pro om te testen hoe goed het product tegen een stootje kan. Kleine spoiler van de video hieronder: bij normaal gebruik hoef je je niet snel zorgen te maken:
Vision Pro: Toekomstvisie of moeite waard om te kopen?
Nilay Patel van het Amerikaanse techplatform The Verge zei het heel mooi in de conclusie van de review: “Eén van de oudste regels bij The Verge is dat je beoordeelt wat er in de doos zit, niet de belofte van wat nog komt.” Patel omschrijft een theorie waarin Apple weet dat de technologie nog niet ver genoeg is om echte augmented reality te bouwen. “De Vision Pro vertegenwoordigt iets als een simulator, een droomfabriek, voor hardware die nog moet komen.”
Het is een conclusie die ik op veel plekken proef. Veel reviewers zijn onder de indruk van wat de Vision Pro kan, maar zijn vooral ook benieuwd wat de volgende generaties van dit product gaan brengen. Techyoutuber Marques Brownlee verwijst naar andere eerste generatie producten van Apple zoals de eerste iPhone of iPad. Die eerste generatie heeft vaak zijn problemen, maar “we hebben gezien wat de andere producten uiteindelijk hebben gebracht. De Vision Pro loopt aan tegen de technologie van vandaag, die waarschijnlijk niet geavanceerd genoeg is voor wat ze hoopten.”
De Apple Vision Pro is op dit moment alleen in Amerika te koop voor 3.500 dollar (omgerekend 3.239 euro). Hoewel de technologie indrukwekkend is, is dit een product die waarschijnlijk vooral voor early adopters interessant is. Ik ben heel benieuwd hoe de ontwikkelingen op dit gebied in de komende jaren zal gaan en hoe we over vijf jaar hier op terugkijken. Bij de Google Glass waren we in 2013 ook heel enthousiast, maar dat product was zijn tijd te ver vooruit. Wie weet dat dit meer en meer het straatbeeld gaat worden:
@sanjosefoos Its hasnt even been a day yet 💀😭 #apple #applevision #applevisionpro #visionpro #sanjose #siliconvalley ♬ original sound – SJFOOS