Tech

Een week lang alleen Google-apps op mijn telefoon

Google Pixel 3A XL

Sinds kort heb ik een nieuwe telefoon: de Google Pixel 3A XL. Het grote voordeel van een Pixel-telefoon is dat er een pure versie van Android op staat en geen onnodige apps van bijvoorbeeld Samsung. Ik was daardoor ook wel benieuwd hoe het is om alleen toegang te hebben tot Google-apps op je telefoon. Daarom besloot ik een week lang alleen Google-apps te gebruiken op mijn Pixel-telefoon. Waar loop ik tegenaan en welke apps ga ik het meeste missen?

Voor dit experiment heb ik alleen de apps gebruikt die uit de doos al op mijn Pixel 3A XL stonden, met uitzondering van vier Google-apps: Home, Podcasts, Stadia en Tasks.

Bellen

De eerste categorie is simpel: qua bellen verandert er natuurlijk niet zoveel. Google biedt als extraatje overigens nog wel de videobeldienst Google Duo. Zelf maak ik eigenlijk nooit gebruik van videobellen en mijn vrienden delen blijkbaar die gewoonte. Slechts een handjevol contactpersonen heeft Duo op zijn telefoon staan.

Foto’s en video’s

Ook categorie twee is simpel: op de Pixel-telefoons staat één van de beste camera’s die er in de markt beschikbaar zijn. Dit komt voor het overgrote deel door de software van Google die je foto’s een stuk mooier maakt. Bovendien is Google Photos een enorme handige app om je foto’s te sorteren. De zoekkracht van Google wordt namelijk losgelaten op jouw foto’s. Hierdoor kun je zonder al te veel moeite de foto vinden waar je naar op zoek bent.

 

Social media

Al Google’s pogingen ten spijt: de combinatie social media en Google blijft falen. Dat heb ik de afgelopen weken enorm gemerkt. Normaal houd ik contact met mijn vrienden via WhatsApp of Telegram, op mijn Google-telefoon had ik alleen sms tot mijn beschikking. Instagram, Facebook en Twitter waren ook geen opties, terwijl Google sinds de stille dood van Google Plus zelf geen sociaal netwerk meer heeft (met uitzondering van YouTube). Met alleen Google-apps kom je op sociaal vlak online dus niet zo ver.

Productiviteit

Op productiviteitsgebied valt er gelukkig een hele hoop meer te beleven. Zo heb je voor het managen van je mail uiteraard Gmail. Op het gebied van digitale agenda’s is Google Calendar natuurlijk één van de belangrijkste diensten die er bestaat. Voor notities werkt Google Keep enorm goed. Je kunt je notities gemakkelijk ordenen, een achtergrondkleurtje vinden en het belangrijkste: het werkt heel soepel op meerdere devices tegelijkertijd. Eventueel heb je ook nog de optie om Google Docs of Sheets te gebruiken.

Eerder dit jaar stapte ik voor to do-lijstjes over van Todoist naar Google Keep. Helemaal optimaal is Keep niet voor notities, maar het maakte mijn systeem wel simpeler. Met de aanschaf van de Pixel 3A XL besloot ik Google Tasks te gaan gebruiken. Deze dienst heeft overigens geen eigen website en is in de browser te vinden als add-on in Gmail of de Calendar. Op de telefoon werkt Tasks soepel, mede door de beschikbare widget voor je homescherm. Wel is de dienst een stuk beperkter dan Todoist. Het sorteren en ordenen van je taken werkt gewoon minder goed. Maar zolang je het gebruikt voor to do-lijstjes (en niet helemaal werkt via het Getting Things Done-principe) werkt het prima.

Smart home

Vorig jaar heb ik de verlichting in mijn huis grotendeels vervangen door slimme verlichting van Ikea. Ik kan de verlichting aanpassen met Google Home-apparaten, maar ik vind het zelf wel zo fijn om dit te kunnen doen via mijn smartphone. Met de Google Home-app kan ik de verlichting gemakkelijk aanpassen, maar ook instellen welke muziek te horen is op de Home-speakers in mijn huis.

Navigatie

In het verleden heb ik al eens navigatie-apps getest en daar kwam Google Maps uit als winnaar. Op dat gebied had ik deze week dus weinig te klagen. Het fijne aan een Pixel-telefoon is overigens Android Auto. Deze app versimpelt de interface van je toestel. Je krijgt alleen relevante informatie te zien en hebt daarnaast de keuze uit navigatie (via Maps), bellen en muziek luisteren. Dit werkt enorm fijn, waardoor ik in de auto waarschijnlijk alleen maar ga navigeren via Android Auto.

Muziek en podcasts

Als je eenmaal Spotify gebruikt, is de kans klein dat je ooit overstapt naar een andere muziekapp. Het werkt gewoon erg fijn. Helaas kon ik deze week niet gebruikmaken van de Zweedse dienst. Maar niet getreurd: sinds oktober vorig jaar wissel ik Spotify af met YouTube Music, de muziekdienst van Google. In een eerder artikel maakte ik al een vergelijking tussen beide diensten en de conclusie was eigenlijk dat je met beide diensten prima uit de voeten kon. Hierdoor was het voor mij ook geen probleem om een week lang alleen YouTube Music te gebruiken. Ik heb bovendien mijn Spotify Premium-abonnement voorlopig geannuleerd na dit experiment.

Naast muziek kun je op audiogebied niet om podcasts heen. Met Spotify kun je zowel muziek als podcasts afluisteren, bij YouTube Music heb je die optie niet. Wel heeft de zoekgigant een eigen podcast-app: Google Podcasts. Deze app heeft een simpele interface, maar werkt verrassend goed. De app is wel even wennen omdat ik normaal Podcast Republic gebruik. In die app kan ik alles helemaal aanpassen op basis van mijn wensen, terwijl Google Podcasts megasimpel is.

 

Entertainment

Ten slotte is het tijd voor ontspanning: video en spelletjes. Als je een week lang alleen Google-apps gebruikt, dan betekent dit geen Netflix of Disney+, maar ook geen spelletjes uit de Play Store. Toch heb ik mij deze week prima vermaakt. Voor video’s heb ik mij volledig op YouTube gestort. Met mijn YouTube Premium-account heb ik geen last van reclame en omdat er elke minuut talloze uren aan content wordt geüpload, hoef je je niet snel te vervelen. Nu kijk ik normaal ook al veel YouTube, dus voor iemand die de videodienst amper gebruikt, zal het opsporen van leuke content misschien iets lastiger zijn.

Qua games had ik dus niet de keuze uit alle Play Store-spelletjes, maar ik had een prima alternatief: Google Stadia. Met deze cloudgamingdienst kon ik console-games spelen op mijn smartphonescherm. Op dit moment heb ik toegang tot de volgende zes spellen: Destiny 2, Farming Simulator 19, Gylt, Samurai Showdown, Tomb Raider: Definitive Edition, en Trials Rising.

Heb je voldoende aan Google-apps?

Na een week lang alleen Google-apps gebruiken is de conclusie simpel. Google heeft op veel gebieden prima apps, behalve op het gebied van social media. De eerste apps die ik na de week dan ook heb geïnstalleerd zijn Instagram, Telegram en WhatsApp. Aan de ene kant is het jammer dat Google geen goede sociale dienst heeft, maar misschien moeten we er ook blij mee zijn. Grote bedrijven als Google en App proberen ons volledig in te sluiten in hun ecosysteem. Hierdoor is de kans groter dat de volgende dienst die je afneemt of het product dat je koopt weer uit de stal van Google of Apple is. Het is mooi dat alles zo soepel samenwerkt, maar het maakt ook echt afhankelijk van techreuzen.