Google Home Hub: fijne eerste stap voor spraakbesturing in je huis
Sinds vorig jaar zijn de slimme Google Home-speakers in Nederland te koop. Handig voor het afspelen van muziek of het bedienen van je smarthome. Toch snapt het apparaat je soms niet en dan is het lastig achterhalen waar het fout gaat. Een goed alternatief hiervoor is de Google Home Hub: een slimme speaker met ingebouwd scherm.
Zelf heb ik sinds januari een Google Home Hub in huis. De speaker is momenteel nog niet te koop in Nederland, dus daarom heb ik hem gekocht in de Verenigde Staten tijdens mijn vakantie. De Home Hub is ook in het Verenigd Koninkrijk te koop en anders zul je hem moeten importeren.
Google Home Hub: een slim fotolijstje
Het idee van de Google Home Hub is simpel. Het is een combinatie van een tabletscherm (7 inch) met een microfoon en een audiospeaker. Deze speaker is tegelijkertijd de standaard waar het scherm op rust. Als je de Google Home Hub niet gebruikt toont het apparaat een diavoorstelling van foto’s of de klok op het scherm dat altijd aanstaat. Het leuke is dat je ook een eigen album uit Google Photos kan selecteren Hierdoor maak je van de Hub een slim fotolijstje.
Aan de voorkant van de Home Hub zit een lichtsensor. Hiermee past de speaker automatisch de helderheid van het scherm aan. Het licht op het scherm voelt hierdoor heel natuurlijk aan. Zelfs ’s nachts in het donker heb je geen last van het scherm. De Hub zal je een donkere klok tonen en hier komt weinig licht vanaf, zodat je niet het gevoel hebt dat je een lamp hebt aan staan.
Zien wat Google hoort
Het grootste voordeel van de Google Home Hub ten opzichte van de schermloze Google Home’s is dat je kunt zien wat Google hoort. Bij de Google Home Mini krijg je soms als reactie dat de Google Assistent je niet heeft verstaan of iets heel anders heeft gehoord. Je probeert dan je commando anders te formuleren en duidelijker te articuleren. Bij de Google Home Hub zie je je spraakcommando op het scherm verschijnen en kun je dus ook zien wat er fout gaat.
Vanwege deze functionaliteit vind ik de Home Hub het ideale product als je wilt beginnen met spraakbesturing in je huis. Hoewel spraakassistenten steeds slimmer worden, moet je voorlopig je opdrachten helder en concreet verwoorden. Door mee te kunnen lezen wat Google verstaat, kun je een hoop leren.
Mogelijkheden
Met de Google Home Hub heb je dezelfde functionaliteiten als de reguliere Google Home, maar je krijgt er ook nog wat extra functies bij. Naast het afspelen van muziek, kun je op de Hub ook YouTube-video’s afspelen. Via het touchscreen kun je de video vooruit- of terugspoelen, pauzeren of een volgende video afspelen. Uiteraard kun je daar ook spraakcommando’s voor gebruiken.
Ook bij het bedienen van je smarthome biedt de Hub extra mogelijkheden. Als je bijvoorbeeld een slimme lamp aanzet, zie je op de Hub extra mogelijkheden: wil je de helderheid van de lamp aanpassen of een andere kleur selecteren? Je kan dit met een spraakcommando doen, maar je kunt ook gewoon op het scherm tikken.
Bediening van het touchscreen
Door op het scherm van boven naar beneden te swipen met je vinger krijg je de bediening van je smarthome in beeld. Als je van beneden naar boven swipet kun je de instellingen van de Hub aanpassen. Als je vanuit de fotoweergave van links naar rechts swipet krijg je de klok te zien. Beweeg je je vinger juist van rechts naar links over het scherm, dan krijg je het weeroverzicht en je kalender te zien.
‘Een slimme speaker is bedoeld om mij af te luisteren’
Ik hoor regelmatig van mensen dat ze geen slimme speaker in huis willen omdat ze niet afgeluisterd willen worden. Met een apparaat als de Google Home Hub plaats je inderdaad een microfoon in je huis. Dit betekent echter niet dat Google toegang krijgt tot alles wat er wordt gezegd. De Google Assistent luistert altijd om de wekcommando’s ‘Hey Google’ of ‘OK Google’ te horen. Pas na het horen van deze twee woorden zal een spraakcommando naar Google’s cloud worden gestuurd. Via My Activity kun je bovendien alle verwerkte spraakcommando’s bekijken.
Mocht je je specifiek zorgen maken over de microfoon op een slimme speaker, besef dan wel dat ook op je laptop en smartphone een microfoon zit. En met name je smartphone heb je bijna altijd bij je. Uiteraard moet je niet een apparaat kopen waar je je niet prettig bij voelt, maar wees je bewust dat andere apparaten dezelfde risico’s met zich meenemen.
Hoe nuttig is een slimme speaker?
Een slimme speaker als de Google Home Hub voelt als een luxe apparaat. Informatie kun je ook opzoeken via je smartphone of laptop, het aanzetten van lampen kan ook via een afstandsbediening of een schakelknop. Slimme speakers zorgen vooral voor een stukje gemak. Als ik een film wil kijken, roep ik ‘Hey Google, Movienight‘. De Google Assistent zorgt er dan automatisch voor dat mijn lampen worden gedimd en dat de kleuren van de lichten verandert naar een zachte tint. Als ik dit op een andere manier wil doen, kost mij dit veel meer moeite en tijd.
Door een slimme speaker heb ik bovendien mijn smartphone niet meer nodig als wekker. Ik duik ’s avonds in bed, en roep ‘Hey Google, time to sleep’. De Google Assistent vertelt wat de volgend ochtend mijn eerste kalenderitem is, vraagt mij dan wanneer ik gewekt wil worden, dimt daarna de lichten en speelt desgewenst ook nog rustgevende geluiden af. Ik vind het heerlijk om te gaan slapen terwijl ik de regen op het raam hoor tikken. De Google Assistent kan dit geluid uitstekend imiteren.
Google Home Hub: een aanrader?
Ik gebruik sinds twee maanden een Google Home Hub en ik ben er zeer tevreden mee. De slimme speaker valt amper op, maar is er altijd als ik een vraag heb. Grootste voordeel van de Hub is dat je kunt zien wat Google hoort. Hierdoor snap je sneller waarom de Google Assistent je commando niet begrijpt. Bovendien is de Home Hub gewoon een erg prettig digitaal fotolijstje. Met een adviesprijs van 150 dollar, is het bovendien een behoorlijk betaalbaar product geworden. Wat mij betreft een absolute aanrader als je met spraakbesturing aan de slag wilt in je huis!
De Google Nest Hub is onder andere te koop bij bol.com.