Review: Google Home in Nederland

Een slimme muziekspeaker waaraan je vragen kan stellen en mee kan praten. Dat is eigenlijk de beste omschrijving van de Google Home, die sinds vandaag ook in Nederland te koop is.

Techgiganten zijn het over eens: spraakbesturing gaat de komende jaren heel groot worden. We kennen inmiddels allemaal de spraakassistenten Siri en Google Assistant op de telefoon (vorig jaar vertelde ik er over bij Radar Radio op NPO Radio 1), maar dat gaan techbedrijven nog niet ver genoeg. Ze willen namelijk ook je huiskamer veroveren en dat willen ze gaan doen met een slimme speaker. In Amerika is die strijd al een tijdje bezig: Amazon met Echo, Google met de Home en Apple met de HomePod. Vanaf vandaag spreekt de Google Home ook Nederlands en is die gewoon te koop bij de Appie.

Zelf heb ik sinds januari slimme speakers in mijn huis. Toen ik begin dit jaar ben afgereisd naar Las Vegas voor de Consumer Electronics Show (CES) had ik mijzelf al voorgenomen om zo’n speaker te kopen en uit te proberen. Inmiddels zijn we negen maanden verder en maken de speakers nog steeds onderdeel uit van mijn interieur.

Google Home

Muziek luisteren

Het idee achter de Google Home is simpel: je hebt een kleine speaker met een subtiel design (met stof bekleed) die via wifi verbonden is met het internet. Hoewel de audio niet te vergelijken is met een duur audiosysteem, is de belangrijkste functionaliteit het afspelen van muziek. Nadat je de speaker hebt ingesteld hoef je alleen nog maar te zeggen: “Hey Google, speel muziek af van Green Day”. De speaker hoort je opdracht en de klanken van American Idiot vullen je woonkamer (of in welke ruimte je de speaker ook maar neerzet).

Andere spraakopdrachten

Google Home kan meer dan alleen muziek luisteren. Alle opdrachten die je via Google Assistant aan je telefoon kan geven, kan de Home-speaker in principe ook uitvoeren. Ze kan vertellen wat voor weer het wordt, welke afspraken er op je kalender staan en antwoord geven op de meest random vragen. “Wat is de afstand tot de maan?” of “Wat is de hoofdstad van Kazachstan?” Zelf ben ik vooral fan van de opdracht om een timer te zetten. Handig tijdens het koken als je niet je handen vrij hebt, maar toch de perfecte pasta wil bereiden.

Als je in een huis meerdere Google Home-speaker hebt staan, kun je ze ook gebruiken als intercom. In het Engels kun je hiervoor het commando ‘Broadcast’ geven gevolgd door je boodschap.

Een andere belangrijke functionaliteit van je Google Home is het bedienen van je smarthome. Je zit op de bank en besluit om een film te kijken. Met een simpele spraakopdracht kun je je slimme verlichting perfect instellen voor het kijken van een film. Als je gaat slapen kun je ‘welterusten’ tegen de speaker zeggen en wordt al je slimme verlichting uitgeschakeld, gaat je slimme verwarming in spaarstand en springen je slimme sloten op slot. Toegeven: je moet hiervoor wel het vertrouwen in smarthome-toepassingen hebben en je moet er ook daadwerkelijk gebruik van maken.

Privacy

Hoe zit het eigenlijk met het vertrouwen: hoe veilig is een smarthome of Google Home-speaker? Eerder dit jaar sprak ik voor het NPO Radio 1-programma De Dagwacht met beveiligingsonderzoeker Brenno de Winter en techjournalist David Lemereis over de risico’s van een smarthome. Uit dat gesprek bleek dat Google veel maatregelen neemt om de Home-speaker te beveiligen. Zo heb je een fysieke knop om de microfoon uit te schakelen en verstuurt de Google Home pas data naar de cloud als het commando Hey Google of OK Google is gegeven. Het kan echter voorkomen dat de Google Home-speaker dit commando denkt te horen. Als dat voor jou de reden is om geen speaker in je huis te zetten, dan kun je volgens De Winter ook beter je smartphone en laptop de deur uitdoen omdat die evengoed een speaker hebben waarmee je kan worden afgeluisterd.

Robotachtig

Hoewel de Google Home steeds intelligenter wordt en het stemgeluid niet direct aan een robot doet denken, moet je wel je toon aanpassen aan de Google Home. Je moet de opdrachten concreet formuleren zodat de Google Home begrijpt wat je bedoelt. In het begin is dit even wennen, maar inmiddels weet ik niet beter. De eerste keer voelt het een beetje robotachtig. Het is dan ook niet perse de manier van praten die ik aanraad voor normale gesprekken. In de Tweakers Podcast kwam terecht aan bod dat de spraakassistenten misschien voor kinderen niet geschikt zijn, omdat kinderen niet leren om beleefd te praten. Overigens heeft Google een Pretty Please-functionaliteit, waarmee je ‘please’ moet zeggen om een opdracht uit te voeren.

Hoe nuttig is een Google Home-speaker?

Gaat je leven met een Google Home-speaker net zo enorm veranderen als met de komst van de smartphone? Waarschijnlijk niet. De kans is zelfs groot dat je de slimme speaker vooral gebruikt om muziek mee af te spelen. Toch is het een stukje technologie die je pas mist als je het niet meer hebt. Als ik mij ’s ochtends gereed maak voor de dag, vind ik het prettig om via spraakopdrachten er achter te komen wat het weer wordt en wat ik precies op mijn agenda heb staan. Uiteraard kan ik dit ook gewoon via mijn telefoon achterhalen, maar dat stukje gemak is toch heel prettig.

Met 59 euro ligt de prijs van de Google Home-speaker ook niet al te hoog. En dat is met een reden. Techgiganten willen je huiskamer veroveren en met de lage prijs van de speaker is de verleiding groot om een Google Home aan te schaffen zodat je het apparaat kan uitproberen. Als je de Google Home eenmaal hebt staan, is de kans klein dat je de speaker de deur uitdoet, omdat het toch wel heel gemakkelijk is. En zo heb je thuis altijd een veelwetende stem bij de hand.

Deel dit artikel: