Blog  »  Tech

De wondere wereld van Internet of Things

De wondere wereld van Internet of Things

Internet of Things: je hoort er al over sinds de jaren negentig. In de derde aflevering van De Wondere Wereld van Technologie probeer ik te achterhalen waarom we er nog zo weinig van terugzien. Ook besteed ik aandacht aan smarthomes.

Beluister de volledige uitzending

Aan de volgende onderwerpen heb ik aandacht besteed in de derde uitzending:

De huidige staat van Internet of Things

Al in de jaren 90 werd er gesproken over Internet of Things. Een situatie waarin alledaagse objecten worden verbonden met het internet. Toch lijkt de ontwikkeling minder snel te gaan dan verwacht en is het begrip Internet of Things voor velen slechts een vaag begrip. Hoe kan dat? Wienke Giezeman van The Things Network vertelt over de huidige staat van het internet der dingen.

Beluister het fragment

Toepassingen van Internet of Things

De techniek voor Internet of Things bestaat, maar hoe staat het met praktische toepassingen? TQ in Amsterdam is een verzamellocatie voor startups. Het kantoorpand hangt vol met sensoren, zodat het pand optimaal ingericht kan worden. Een simpelere toepassing is Ekster: een slimme portemonnee met een tracker, zodat je je portemonnee niet meer kwijt kan raken. Wienke Giezeman van The Things Network vertelt welke toepassingen nog meer populair zijn op dit moment.

Beluister het fragment

Wat is een smarthome?

Jaren geleden was de belofte al dat alle apparaten in je huis met elkaar konden praten en nu lijkt het werkelijkheid te worden. Zit de Nederlandse consument te wachten op een smarthome? Techjournalist David Lemereis en Wienke Giezeman (The Things Network) over slimme toepassingen in je huis.

Beluister het fragment

Hoe veilig is een smarthome?

Slimme koelkasten die gehackt worden en zo meehelpen om websites van bedrijven plat te leggen. Het klinkt futuristisch, maar het is helaas werkelijkheid. Hoe veilig is een smarthome en wat kun je als consument doen om je eigen veiligheid te vergroten. Beveiligingsonderzoeker Brenno de Winter over de risico’s van het Internet of Things. Met reacties van techjournalist David Lemereis en Wienke Giezeman van The Things Network.

Beluister het fragment

Hoe kun je je slimme apparaten in je huis laten samenwerken?

Apparaten in je huis die met elkaar praten. Het klinkt heel simpel, maar helaas spreekt ieder apparaat als het ware zijn eigen taal. Hierdoor is het koppelen van apparaten niet gemakkelijk. Het Nederlandse bedrijf Athom ontwikkelde de Homey om dit probleem op te lossen. Is het echter niet veel beter als apparaten uit zichzelf met elkaar kunnen praten?

Beluister het fragment

De Wondere Wereld van Technologie

In februari heb ik vier weken lang het nachtprogramma De Dagwacht van AVROTROS gepresenteerd op NPO Radio 1. In vier uitzendingen heb ik de luisteraar meegenomen in de Wondere Wereld van Technologie om te zien hoe technologische innovatie onze levens beïnvloed.