De stille dood van Google Assistant en Samsung Bixby
Een paar jaar geleden werd je op techbeurzen omringd door producten waar slimme assistenten zoals Google Assistant en Amazon Alexa inzaten. “The future is voice.” De toekomst is het verleden geworden. Slimme assistenten zoals Google Assistant en Samsung Bixby zijn op sterven na dood.
Samsung onthult Galaxy S24 met AI-features
Samsung heeft deze week een groot Galaxy Unpacked-evenement georganiseerd waarop het bedrijf de nieuwste generatie telefoons uit de doeken heeft gedaan: de Galaxy S24-modellen. Het evenement had als thema Galaxy AI en het is dus dan ook geen verrassing dat de presentatie vol zat met AI-features waarmee de nieuwe S24 vol zijn gestopt. Een ideaal werkterrein voor Samsung’s slimme assistent Bixby zou je zeggen. Helaas: Bixby speelde geen rol in de presentatie (maar is nog wel te vinden op de S24).
Voor mij is dit wederom het bewijs dat spraakassistenten hard op hun retour zijn. Vorig jaar tijdens Google’s ontwikkelaarsconferentie Google I/O sprak de zoekgigant geen woord meer over Google Assistant (maar wel over generatieve AI). Dit terwijl het bedrijf hard bezig was om de smart home en veel anderen plekken te veroveren met de slimme spraakassistent. Afgelopen week maakte het bedrijf bekend dat ze 17 functionaliteiten uit Google Assistant gaan verwijderen. Onbegrijpelijk.
Babylonische spraakverwarring
Als gebruiker van de Google Assistant viel het mij al een langere tijd op dat de assistent minder goed werkt dan in het verleden. Simpele opdrachten zoals het aan- of uitdoen van de lichten, het voorlezen van het weerbericht of het zetten van een timer worden regelmatig niet uitgevoerd.
Het meest bizarre daarbij is dat je op een apparaat zoals de Nest Hub wel letterlijk de woorden geciteerd ziet die je net hebt uitgesproken, maar dat je daarna een teleurstellende reactie krijgt: “Sorry, ik heb je niet goed begrepen. Probeer het nog een keer.”
Is een product als Google Assistant niet juist relevanter dan ooit?
Ik merk sinds de snelle inburgering van ChatGPT een achteruitgang bij de Google Assistant. Mijn aanname is dat het komt doordat Google intern resources aan het verschuiven is, zodat ze veel slagkracht hebben op het gebied van generatieve AI. Hierdoor worden andere Google-producten afgeschaald of zelfs uitgekleed.
Mocht mijn hypothese kloppen, dan getuigt dit van weinig visie. Google werkt al jaren aan AI-producten, maar lijkt zich nu vooral te focussen op het achtervolgen van OpenAI en het succes van ChatGPT. Google’s antwoord Bard is daarbij nog geen hoogvlieger.
In mijn optiek was het veel logischer geweest om de Google Assistent uit te breiden met de functionaliteiten die nu in Bard (en het achterliggende Gemini-model) worden gestopt. Spraak heeft nog steeds veel potentie richting de toekomst. Misschien is generatieve AI voor een spraakassistent nog te langzaam, maar dat is een kwestie van tijd.
Op dit moment lijkt het erop dat de Google Assistent niet verder wordt ontwikkeld en mogelijk dat we binnen twee jaar een nieuw slachtoffer voor de Google Graveyard hebben. En dan zul je zien dat Google Bard als opvolger straks ervoor zorgt dat iedereen met een slimme speaker een nieuw product moet kopen..
Tijdens Samsung’s Galaxy AI-presentatie speelde Google een hoofdrol (het leek wel een Pixel-evenement). Op een Galaxy S24 kun je op elk willekeurig scherm een cirkel tekenen, waarvan de inhoud wordt gebruikt door Google om je te helpen (Circle to Search). Nog zo’n feature die je prima in Google Assistent (of Samsung’s doodgezwegen assistent Bixby) had kunnen stoppen.
Het laatste woord is aan Google Bard
Ik heb aan Google’s chatbot Bard gevraagd of de zoekgigant beide assistenten naast elkaar zal laten bestaan. Eén van de antwoorden (Bard genereert standaard drie antwoorden) geeft een interessante visie voor de toekomst van de assistenten: “Op basis van de huidige informatie lijkt het me waarschijnlijker dat Google de Google Assistent en Bard zal fuseren. Dit zou Google in staat stellen om een krachtige en veelzijdige virtuele assistent te creëren die concurreert met de beste in de branche.”