Blog  »  CES, Tech

CES 2021: 10 opvallende tech-trends en -producten

CES 2021

De Consumer Eletronics Show (CES) is het jaarlijkse hoogtepunt voor techliefhebbers omdat het de grootste consumentenelektronica-beurs ter wereld is. Door de coronacrisis vond de beurs dit jaar niet fysiek plaats in Las Vegas, maar was het volledig digitaal. Dit zijn de tien technologie-trends en producten die mij op CES 2021 zijn opgevallen.

Ik ben zelf in het verleden twee keer op CES geweest. In 2018 voor het consumentenprogramma Radar, een jaar later voor mijn eigen blog en voor het NPO Radio 1-programm Focus. Het mooie aan CES is dat je producten ziet die pas over een paar maanden of jaren uitkomen, waardoor je een blik in de toekomst kan werpen. Sommige conceptproducten halen uiteindelijk de markt niet eens.

Telefoon met uitschuifbaar scherm

In 2019 kon ik op CES voor het eerst aan de slag met een opvouwbare telefoon. Intussen hebben veel fabrikanten een eigen opvouwbare telefoon en nu schijnt zelfs Apple aan een opvouwbare iPhone te werken. Tijdens CES 2021 heeft LG een prototype laten zien van de LG Rollable, een telefoon met een oprolbaar, of eigenlijk uitschuifbaar, scherm.

Oprolbare telefoon van LG

In het fragment is te zien dat het scherm van de telefoon uitschuift tot het formaat van een tablet. Het uitschuiven gebeurt met een motortje. Het grote nadeel van een vouwbaar scherm is de vouw midden in het scherm, die het toestel ook breekbaar maakt. Dat probleem lijkt je me de LG Rollable niet te hebben. Vorig jaar lieten Oppo en TCL overigens ook al telefoons met een uitschuifbaar scherm zien. De LG Rollable is een prototype, het is nog niet bekend wanneer en of we dit kunnen verwachten op de markt.

TCL kondigde dit jaar de Nxtpaper tablet aan, een tablet met een lcd-scherm zonder backlight. Dit zou beter voor je ogen moeten zijn omdat je geen last hebt van flikkeringen of blauw licht. Net als bij e-readers heb je omgevingslicht nodig om het scherm af te lezen, waardoor je het toestel ook buiten in de volle zon kunt gebruiken. De Nxtpaper is daarmee eigenlijk een kruising tussen een tablet en een e-rader.

Doorzichtige televisie

Waar we als consumenten de komende jaren op televisiegebied vooral kijken naar de strijd tussen Microled en Oled, daar kijkt LG alvast een stap verder: doorzichtige televisies. Het bedrijf toonde op CES 2019 een oprolbare televisie, dit jaar heeft die televisie ook nog een doorzichtig scherm gekregen.

De televisie heeft een 55 inch oled-scherm dat een transparantie heeft van 40 procent. De televisie staat aan het voeteneind van een bed en kan deels of volledig uit het bed omhoog worden geschoven. Is het nuttig? Nee niet perse, maar het is wel een technisch hoogstandje

YouTube video

 

LG Display heeft op CES 201 nog een bijzonder scherm getoond: een 48-inch OLED-scherm dat kan buigen om te gamen, maar daarna weer plat wordt om televisie te kijken. Het nadeel van normale gebogen schermen is dat de kijkhoek heel slecht is, waardoor je alleen als je recht voor het scherm zit goed beeld hebt. Bij het gamen is het juist heel prettig dat het scherm buigt, zodat je echt het gevoel hebt dat je in het spel zit. Het scherm heeft naast de bijzondere flexibele buigzaamheid ook Cinematic Sound OLED, waarbij het scherm trilt om geluid te produceren.

Wifi 6E-routers

Tijdens de virtuele CES-beurs werd ook een stukje wifi-toekomst getoond met wifi 6E. Deze nieuwe generatie routers heeft naast de huidige 2.4 GHz- en 5 GHz-bandbreedte ook een 6 GHz-band. Het spectrum van 6 GHz is breder en daardoor heb je meer kans om daadwerkelijk de hoge snelheden op je router te behalen. Het gaat nog even duren voordat je hier in de praktijk voordeel aan gaat beleven, want smartphones en andere apparaten zullen eerst ook nog wifi 6E-ondersteuning moeten krijgen.

Gamestoel met ingebouwd oprolbaar oledscherm

Razer heeft wel eens vaker bijzondere concepten getoond, en onder die categorie kun je Project Brooklyn ook wel scharen. Op het eerste gezicht is Brooklyn een normale gamebureaustoel, maar de stoel heeft een ingebouwd scherm. Als je op de stoel zit kan namelijk uit de rugleuning van de stoel een krom 60-inch oprolbaar scherm omhoog komen. Volledig uitgeroldbedekt het scherm het volledige zicht van de gamer en krijg je een ultieme immersive ervaring. Ook voor toetsenbord en muis is plek in de bijzondere stoel. Kans is klein dat Project Brooklyn ooit op de markt komt, maar het ziet er zeker indrukwekkend uit.

YouTube video

 

Wc die je gezondheid meet

Het Japanse sanitair bedrijf Toto toont op CES 2021 een slimme toilet die je kan helpen om je gezondheid te verbeteren. De wc analyseert je stoelgang en kan bijvoorbeeld adviseren om meer water te drinken of groenten te eten. Ook kunnen sensoren op de bril je huid scannen voor eventuele gezondheidsproblemen. Het gaat volgens Toto nog een paar jaar duren voordat dit project op de markt komt.

Virtuele schermen zoals in Minority Report

Stel je wil werken met meerdere beeldschermen, maar je hebt een te klein huis om daar plaats voor te maken. Lenovo heeft met de ThinkReality A3-bril een virtuele oplossing voor dit probleem. Via de transparante bril kunnen gebruikers nog steeds hun omgeving zien, maar ze zien door augmented reality ook nog enkele extra schermen.

In theorie een mooi privacy-vriendelijke optie, want mensen in dezelfde ruimte kunnen niet zien wat jij op je scherm hebt. Ik vraag mij wel af hoe comfortabel het is om zo’n bril een hele werkdag op te hebben en je zit ook behoorlijk voor aap als je met zo’n bril een videomeeting in gaat. Lenovo heeft nog geen releasedatum of prijs gegeven voor deze bril.

YouTube video

 

De Lenovo ThinkReality A3 doet mij een beetje denk aan Google Glass, maar dan voor in huis. Over Google Glass gesproken, de Vuzix Next Gen Smart Glasses zijn eigenlijk meer een opvolger. De slimme bril van Vuzix kan via augmented reality notificaties of bijvoorbeeld route-instructies in je zicht projecteren. De bril ziet er bovendien uit als een echte bril en dat kon van de Google Glass niet worden gezegd.

Op dit moment wordt alles nog in één kleur (groen ) geprojecteerd, maar Vuzix werkt er hard aan om je een volledig kleurenaanbod te geven. Het is de bedoeling dat de bril nog dit jaar op de markt verschijnt, maar er is nog geen prijs bekend gemaakt. Vermoedelijk zal die prijs vergelijkbaar zijn voor wat we nu aan een smartphone of smartwatch betalen.

YouTube video

 

Robot die de vaatwasser in ruimt

Jaarlijks worden tijdens CES ook een hoop robots getoond. Samsung toont dit jaar de Bot Handy. Dit is een rijdende robot met een arm en hand. De robot heeft een camera om de omgeving te ‘zien’ en via kunstmatige intelligentie kan een robot objecten herkennen. Maar wat heb je er aan?

De robot kan helpen met klusjes in huis, zoals het inruimen van de vaatwasser, het dekken van de tafel of het opvouwen van je wasgoed. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je een nieuw servies moet kopen. Bot Handy weet met hoeveel kracht hij een object kan oppakken zonder deze te breken.

Samsung Bot Handy

Slimme mondkapjes

Op CES kom je er achter dat technologiebedrijven voor alle problemen een technologische oplossing proberen te zoeken en zo ook voor corona-problemen. Het gamebedrijf Razer heeft tijdens de virtuele beurs een high-tech mondmasker onthuld: Project Hazel. Het mondkapje heeft actieve luchtventilatie en filtert 95 procent van deeltjes in de lucht. Het mondkapje is strak bij de neus afgesloten, waardoor de glazen van brildragers ook niet beslaan. Het mondkapje is bovendien doorzichtig, waardoor volgens het gamebedrijf de sociale interactie beter wordt.

Project Hazel heeft verder een ingebouwde microfoon en speakers om je stem te versterken. Het mondkapje heeft verder ingebouwde verlichting zodat je ook goed zichtbaar bent in het donker. Het speciale oplaaddoosje wat er bij zit, doodt met uv-licht bacteriën en virussen, tijdens het opladen van het mondkapje.

Project Hazel-mondkapje van Razer

Een ander slim mondkapje is de Active+ van AirPop. Dit mondkapje kun je via bluetooth aan je smartphone verbinden en kan bijvoorbeeld het aantal ademhalingen per minuut meten. Als je filter vervangen moet worden, krijg je een notificatie op je telefoon. Heb je liever een mondmasker waarmee je kunt bellen. Dan is de MaskFone iets voor jou, met ingebouwde oortjes. Het masker kost vijftig euro en kun je ook gebruiken om muziek af te spelen en heeft een ingebouwde assistent (Google of Alexa)

Het laatste opvallende corona-product is de BioButton. Dit is een slimme pleister die allerlei data van je verzameld zoals lichaamstemperatuur, ademhaling en hartslag. Hiermee kan de gadget covid-19 in een eerder stadium signaleren. De batterij gaat negentig dagen mee. De BioButton is door de Amerikaanse toezichthouder FDA goedgekeurd.

Slim bad met spraakbesturing

Twee jaar geleden konden we kennis maken met de slimme toilet van Kohler die je kon bedienen met spraakbesturing, dit jaar toont het bedrijf een slim bad. Het bad kan via een spraakcommando via Alexa of Google Assistant je bad op een bepaalde temperatuur en tot een bepaald niveau vullen. Ook kan hij het bad wat mistig maken of geur toevoegen. Mocht je interesse hebben: het bad verschijnt in oktober en het instapmodel kost al 8.698 euro. Gemak komt met een hoge prijs.

Kohler bad

Slim hondenluik dat je huisdier herkent

Over dure, nutteloze producten gesproken: voor 3.000 dollar kun je een hondenluikje met ingebouwde camera kopen. De Chamberlain myQ Pet Portal heeft twee full hd-camera’s waarmee je hond aan beide kanten van de deur kan worden herkend. Stel dat je hond voor de deur zit te wachten en jij niet thuis bent, dan kun je via een microfoon en speaker met de hond op afstand praten, en het luikje voor je trouwe viervoeter openen.

YouTube video