Blog  »  CES, Tech

Verwachtingen CES 2019

CES 2019 voorspellingen

Het jaar begint voor techliefhebbers altijd met een hoogtepunt. In Las Vegas vindt begin januari altijd de grootste consumentenelektronica-beurs van de wereld plaats: de Consumer Electronics Show. Vorig jaar was ik er voor het eerst bij, dit jaar ga ik op herhaling. Vandaag blik ik alvast vooruit op de beurs.

Meer apparaten met spraakbesturing

Twee jaar geleden draaide CES om de Amazon Alexa, vorig jaar kon niemand om de Google Assistant heen. De beurs stond vol met apparaten met ingebouwde spraakassistenten, de monorail was gewrapt in Google Assistant-reclame en ook alle billboards waren gesponsord door Google. Dit jaar verwacht ik dat het nog erger zal zijn. Misschien niet eens zozeer meer nieuwe slimme speakers, maar meer apparaten die je kunt aansluiten op je Google Assistant of Amazon Alexa.

Momenteel ben ik al in Amerika en ik was vrijdag bij het hoofdkantoor van Google in Mountain View. In de winkel voor bezoekers was vooral kleding te koop, maar ook een klein beetje hardware. Gek genoeg geen spoor te beginnen van de Google Pixel-telefoons. Ook daar lag de nadruk voornamelijk op de Google Assistant, waaronder de nieuwe Google Home Hub:

Google Hub

Auto’s

Verder zullen spraakassistenten ook een belangrijke rol gaan spelen bij de auto’s die op de beurs zullen staan. Want ja, bij CES denk je misschien vooral aan telefoons, televisies en gadgets, maar het is ook steeds meer een autoshow. Op de beurs zullen waarschijnlijk enkele innovaties en concept cars worden getoond. Wat zijn de volgende stappen richting de zelfrijdende auto? Maar er zullen ook verschijdende nieuwe (elektrische) auto’s worden getoond en ook startup Byton zal zijn auto laten zien. Ik verwacht echter vooral dat er op CES veel aandacht is aan de software kant van auto’s. Denk aan een Android Auto, of bijvoorbeeld de samenwerking tussen Audi en Disney op het gebied van infotainment.

Vouwbare telefoons

Een categorie waar ik dit jaar enorm naar uit kijk zijn de smartphones. De afgelopen jaren waren de ontwikkeling op telefoongebied niet heel baanbrekend, maar eind 2018 waren er ineens een paar opvouwbare telefoons, waaronder eentje van Samsung. Ik denk dat we tijdens CES een hoop meer gaan zien van vouwbare telefoons en van de technologie achter vouwbare schermen. Ik ben heel benieuwd hoe het is om een telefoon in handen te hebben die je kunt uitvouwen.

5G

Als we het dan toch over telefoons hebben, dan kunnen we er niet omheen: 5G. Vorig jaar was er op CES al een klein beetje aandacht voor het sterk verbeterde netwerk, maar dit jaar gaan we er een hoop meer van zien. Vermoedelijk zien we tijdens CES allerlei 5G-telefoons, -laptops en andere toepassingen. In Nederland gaan we van 5G echter nog weinig merken in 2019.

8K-televisies

Nu 4K de standaard begint te worden in de huiskamer, is het alweer tijd voor de volgende stap: 8K. Televisiezenders zijn al blij als ze uitzenden in Full HD en ook op Netflix zul je nog weinig in 4K vinden, maar toch maken fabrikanten alvast de volgende stap. Hierbij zullen ze ook gebruik moeten gaan maken van HDMI 2.1, zodat je 8K-content kunt bekijken vanaf externe apparaten. Ook verwacht ik op televisiegebied veel producten met (daar zijn ze weer) Alexa of de Google Assistant ingebouwd.

Augmented reality

In mijn voorspellingen voor 2019 zei ik het al: virtual reality zal meer naar de achtergrond verdwijnen, maar van augmented reality gaan we juist meer zien. Vrijdag was ik bij het bezoekerscentrum bij het hoofdkantoor van Apple en daar hadden ze ze alle gebouwen van de Apple campus in miniatuur nagebouwd. Als je met een iPad ernaar keek, kwam de campus tot leven en werd het interactief. Een prachtig voorbeeld van augmented reality. Tijdens CES gaan we daar nog een hoop leuke toepassingen van zien.

Apple HQ augmented reality

Verder zal CES ook weer een beurs zijn met een heleboel (met name Aziatische) start-ups die voor elk niche probleem een oplossing met een gadget hebben bedacht. Hoe dan ook, meer dan genoeg om naar uit te kijken en ik hoop dat ik ook een beetje verrast zal worden!