Blog  »  Tech

Hoe ziet de toekomst van opvouwbare smartphones er uit?

TCL toont prototypes van opvouwbare smartphone

Inmiddels heeft een handjevol fabrikanten een smartphone met opvouwbaar scherm uitgebracht. Leuk als concept, maar nog te onvolwassen om dagelijks te gebruiken. Wat kunnen we in de (nabije) toekomst verwachten van opvouwbare smartphones?

De huidige generatie opvouwbare smartphones

De Samsung Galaxy Fold, de Samsung Galaxy Z Flip, de Motorola Razr, de Huawei Mate X en dan hadden we nog de Royole FlexPai. Zomaar een greep uit de smartphones met een opvouwbaar scherm.

Hoewel de uitvoering onderling verschilt is het basisprincipe hetzelfde: je kunt het scherm van je smartphone dubbelklappen waarbij het scherm of aan de binnenkant van het toestel zit of aan de buitenkant. Bij de Samsung Galaxy Fold en Huawei Mate X zorgt dit ervoor dat je een smartphone kunt uitvouwen tot een soort van tablet. De Samsung Galaxy Flip en de Motorola Razr kun je daarentegen beter vergelijken met de klaptelefoontjes van vroeger.

Mocht je op dit moment twijfelen om een smartphone te kopen met een opvouwbaar scherm, dan is mijn advies om nog even te wachten, tenzij je graag van je geld af wilt. De toestellen kosten rond de 1500-2000 euro en daarvoor krijg je een toestel dat qua prestaties achterblijft op de Samsung Galaxy S20’s en iPhones 11’s van deze wereld.

Markt in ontwikkeling

De belangrijkste reden om nog even te wachten is dat de ontwikkelingen op dit gebied snel gaan. Fabrikanten zijn nog op zoek naar de perfecte toepassing van opvouwbare schermen. Hierdoor kan het zijn dat jij een toestel koopt dat werkt op manier A, terwijl een halfjaar later alle fabrikanten manier B omarmen.

Het grootste probleem is dat momenteel de software de hardware volgt. Dat betekent dat als een fabrikant als Samsung een toestel oplevert, dat appmakers daarna gaan kijken hoe ze de app kunnen optimaliseren voor dit nieuwe toestel. Als jij dan toevallig kiest voor een achterhaald telefoonconcept, kan dat er voor zorgen dat apps niet volledig zijn geoptimaliseerd voor je toestel.

Vierkante tablets

Wat is het beste concept voor opvouwbare smartphones? In mijn ogen is dat een telefoon die ongeveer even groot is als een reguliere smartphone, zodat je die modus kunt gebruiken om even snel te reageren op een berichtje. Je moet de smartphone kunnen uitvouwen tot ongeveer een volledige tablet.

Dit klinkt een beetje als de Samsung Galaxy Fold, maar met één belangrijk verschil. De Fold vouwt uit tot een groot scherm met een gekke resolutie. Hierdoor krijg je een soort van vierkant scherm, waardoor je bij het kijken van video’s amper iets hebt aan het grote scherm.

Dubbelopvouwbare schermen

Het Chinese TCL toonde afgelopen week een concepttelefoon waarbij dit probleem is opgelost. Het toestel kun je niet één keer, maar twee keer uitvouwen. En daardoor krijg je geen vierkant scherm, maar een scherm dat zelfs iets groter is dan een reguliere iPad. The Verge heeft een video gemaakt over dit opvallende toestel:

YouTube video

 

Qua idee klinkt deze dubbelopvouwbare telefoon geniaal. Normaal is het een 6,65 inch telefoon, volledig uitgeklapt is het een 10 inch-scherm. Bovendien heb je nog allemaal standen daar tussen in (zoals een vierkant scherm, waarbij het derde scherm als standaard fungeert).

Er is echter een belangrijke maar. Het toestel is ontzettend zwaar en dichtgeklapt lijkt het apparaat op een torentje van drie smartphones. Reden daarvoor is dat elk van de drie panelen een eigen accu heeft. Als een fabrikant ervoor kan zorgen dat deze twee nadelen gereduceerd worden, is dit een concept met veel potentie. In de tussentijd is het handig om te gaan sparen, want een dubbelopvouwbaar scherm gaat niet goedkoop worden.

Smartphones met oprolbaar scherm

TCL neemt ons nog een stukje verder de toekomst in met een concepttelefoon met een oprolbaar scherm. Bij dit concept is de helft van het scherm verstopt achter het ‘reguliere’ scherm van de telefoon. Als je op een knopje drukt, wordt het volledige scherm uitgerold. Je kunt dit het beste vergelijken met een stuk papier dat is opgerold. Het grote voordeel aan deze methode is dat er, in tegenstelling tot opvouwbare schermen, geen vouw in het scherm zit. En bij die vouw ontstaan tot nu toe deze meeste problemen.

Moeten we nog lang wachten?

De twee concepten die TCL heeft getoond zijn nog echt prototypes. Vooral het oprolbare scherm was op dit moment nog echt een stuk plastic met een papieren scherm. De kans is helaas klein dat TCL de concepttelefoons in productie gaat nemen, maar het geeft ons wel een mooi inzicht in hoe de smartphone van de toekomst er mogelijk uit gaat zien.

Voorlopig moeten we het doen met smartphones waarvan het concept in de afgelopen tien jaar amper is veranderd, maar als het aan fabrikanten ligt, ontvouwt zich binnenkort een nieuw hoofdstuk in smartphone-design.