Blog  »  CES, Tech

CES 2020 terugblik

CES 2020 logo

Het techjaar begint altijd goed met de grootste consumentenelektronicabeurs van het jaar: de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. De afgelopen twee jaar liep ik zelf over de beursvloer, dit jaar volgde ik de beurs op een afstandje. In deze terugblik een korte samenvatting van de producten die mij zijn opgevallen.

Smarthome

Op CES 2020 een hoop aandacht voor smarthome-producten. De afgelopen jaren viel het mij al op hoeveel bedrijven een Amazon Alexa- of Google Assistent-logo op hun product hadden staan en ook dit zijn er een hoop producten onthuld die samenwerken met (één van) deze spraakassistenten. Drie producten die mij in het bijzonder op zijn gevallen (naast Samsung’s Ballie):

Smartphone, tablet en laptop

Hoewel CES al jaren niet meer echt een smartphonebeurs is, zijn er toch een paar nieuwe toestellen aangekondigd. Samsung kondigde de Galaxy S10 Lite aan en Alcatel toonde drie nieuwe budgettelefoons. De meest interessante telefoon is echter de OnePlus Concept One. Deze concepttelefoon heeft een onzichtbare telefoon op de achterkant. Het is misschien niet de functionaliteit waar je al jaren op zit te wachten, maar het zou zomaar een nieuwe standaard voor smartphones kunnen worden.

Op CES 2019 probeerde ik voor het eerst een smartphone met vouwbaar scherm uit (de Royole FlexPai). Dit jaar was het vouwbare scherm vooral terug te vinden in laptops. Hierdoor bestaat je laptop in de toekomst misschien volledig uit scherm. Zie bijvoorbeeld de Lenovo Thinkpad X1 Fold  in de video hieronder. Hoewel het er prachtig uitziet, zit er één groot nadeel aan. Bij een fysiek toetsenbord kun je je vingers laten rusten op het toetsenbord, bij een touchscreen is dit praktisch onmogelijk. Daarom heeft de X1 Fold een speciale hoes met een fysiek toetsenbord.

YouTube video

 

Vervoer

Op het gebied van vervoer vallen twee producten mij het meest op: de Sony Vision-S en de Segway S Pod. Vanuit het niets toonde Sony ineens een werkende auto op het podium. Het blijkt om een conceptauto te gaan waarmee het bedrijf zijn visie op autorijden wil tonen. De Segway S Pod is daarentegen een luxe stoel op twee wielen. Het ziet er misschien gek uit, en waarschijnlijk gaan we dit product in Nederland niet zien, een topsnelheid van veertig kilometer per uur is indrukwekkend!

Lees ook mijn artikel over vervoer op CES

Een interessante innovatie qua autorijden is de digitale zonneklep van Bosch. Dit systeem herkent als de zon in je ogen schijnt, waarna het een stuk van voorruit donker maakt. Hierdoor heb je geen last van de zon en wordt je zicht heel minimaal beperkt.

Televisies

Vorig jaar toonde LG een oprolbaar scherm op CES. Daarna bleef het een jaar stil, maar tijdens de beurs van dit jaar onthulde het bedrijf nieuwe details. Zo moet het scherm 60.000 dollar (ongeveer 54.000 euro) gaan kosten. Het originele scherm kon zichzelf verbergen in de kast. Tijdens CES heeft het bedrijf een nieuwe variant getoond die uit het plafond komt.

Samsung heeft op CES The Sero-televisie laten zien. Dit scherm past zich aan de beeldverhouding van je content aan. Kijk je eerst een verticale video en daarna een horizontale video (bijvoorbeeld een IGTV- of TikTok-video), dan zal het scherm fysiek een kwartslag draaien.

Naast deze twee bijzondere televisies is de trend op televisiegebied vooral meer pixels. 8K begint steeds meer de norm te worden, ondanks dat er nog amper content voor beschikbaar is. Verder worden de randen rondom de schermen steeds minimaler. De Samsung Q950TS bestaat bijvoorbeeld voor 99 procent uit scherm! Ten slotte valt het modewoord kunstmatige intelligentie ook te pas en onpas. Televisies worden slimmer en passen het geluid en beeld aan op de omstandigheden in je kamer.

Crazy tech

Op CES struikel je elk jaar over de meest bizarre gadgets. Zo kwam ik vorig jaar een zelfrijdende koffer tegen en een tafeltennissende robot. Het meest bizarre product was toen een toilet van 7000 dollar met brilverwarming en ingebouwde spraakbesturing.

Ook dit jaar zijn er een hoop producten aangekondigd waarvan je denkt: wat is het praktisch nut hiervan? Voor NPO Radio 1 heb ik een artikel geschreven met de tien gekste gadgets op CES. En geloof mij: als het moest had ik er zelfs een top twintig van kunnen maken.