Blog  »  CES, Tech

Vervoer op CES: Sony presenteert auto en Segway komt met gemotoriseerde stoel op wielen

Sony

Aangezien auto’s tegenwoordig steeds meer lijken op rijdende computers, is er op techbeurs CES al jaren veel aandacht voor auto’s en andere soorten vervoer. Grootste verrassing is dit jaar misschien wel de elektrische auto die Sony heeft gepresenteerd. Het nieuwste product uit de stal van Segway lijkt daarentegen rechtstreeks uit de film Wall-E te komen.

Sony Vision-S

Bij Sony denk je aan televisies, smartphones, audio-apparaten, de PlayStation of films. Daardoor was het ook een grote verrassing toen het Japanse bedrijf tijdens de persconferentie op CES met een auto het podium op kwam rijden. De Sony Vision-S is een conceptauto die is bedoeld om te demonstreren wat Sony’s visie is op technologie in en rondom auto’s.

YouTube video

 

Vorig jaar zag ik op CES al een hoop beeldschermen in auto’s, en dat idee komt ook terug in de auto van Sony. Het volledige dashboard van de auto bestaat uit een ultrabreedbeeldscherm en dan zitten er daarnaast nog enkele andere schermen in de auto verstopt. Op deze schermen is er uiteraard plek voor entertainment, maar ook voor de gebruikelijke informatie die je tijdens het rijden verwacht. De auto van Sony is aan de buitenkant voorzien van 33 verschillende camera’s en sensoren om de chauffeur een handje te helpen. De auto heeft bovendien 360 graden audio en past zich verder volledig aan de chauffeur aan.

Sony werkt bij de auto samen met tal van bedrijven. Denk aan BlackBerry, Bosch, Nvidia, Qualcomm, Continental en Magna. Vooral Magna heeft een belangrijke rol gespeeld in de auto. Dit bedrijf is ook een belangrijke leverancier bij bijvoorbeeld BMW, Mercedes en Tesla. De kans is overigens klein dat de Sony Vision-S ooit echt verkocht gaat worden.

Segway S Pod

Door de jaren heen heeft Segway het vervoer in steden steeds gemakkelijker gemaakt. Met het nieuwste product, de S Pod, gaat Segway nog een flinke stap verder. De Segway S Pod is eigenlijk een luxe stoel op twee wielen. Met een joystick kun je vooruit- of achteruitrijden. Of dit nog niet bizar genoeg is kan de S Pod snelheden halen tot veertig kilometer per uur. Bekijk ook onderstaande video van The Verge:

YouTube video

 

Online werd al snel de vergelijking gemaakt met de hoverchair uit de film Wall-E. Deze stoelen zorgden in de film ervoor dat mensen het lopen verleerden en steeds dikker werden. Segway zelf maakt liever de vergelijking met de gyrosphere uit Jurassic World.

Hyundai’s vliegende auto

Hyundai heeft samen met taxidienst Uber een elektrische vliegende taxi gepresenteerd. De S-A1 heeft vier propellers bovenop en kan vier mensen tegelijkertijd vervoer. De maximale snelheid van deze vliegende auto (je kunt er overigens niet mee op de weg rijden) ligt op 290 kilometer per uur, terwijl de maximale hoogte 600 meter is.

YouTube video

 

De bedoeling is dat de Hyundai S-A1 vanaf 2023 al mensen van A naar B vervoert. De vliegende taxi heeft een bereik van 100 kilometer. Het volledig opladen van de accu zou binnen zeven minuten moeten gebeuren.

Bosch ontwikkelt digitale zonneklep

Hoewel fabrikanten auto’s volledig innoveren, is er één onderdeel waar in de afgelopen honderd jaar weinig aan is veranderd: de zonneklep. En dit komt niet omdat het zo vernuft stukje techniek is. Bij het gebruik van de zonneklep is of het zicht op de weg verdwenen of je hebt alsnog last van de zon. Dit moet anders als het aan Bosch ligt.

YouTube video

 

Tijdens CES demonstreert het bedrijf de Virtual Visor. Dit conceptproduct is een transparante zonneklep met ingebouwde camera. De Virtual Visor heeft gezichtsherkenning en kan daardoor ervoor zorgen dat de zon niet in je ogen schijnt. Het transparante paneel kan deels verduistert worden, zodat het niet ten koste gaat van je zicht op de weg. Het is nog onbekend of en wanneer we dit concept daadwerkelijk in auto’s gaan terugzien.