Blog  »  Datagedreven content

Analyse: Bijna helft van YouTube Trending video’s is een YouTube Short

YouTube Trending 2023-overzicht

Van alle video’s op de Nederlandse YouTube Trending-pagina in 2023 was bijna de helft een YouTube Short. Uit mijn eigen onderzoek blijkt dat er in totaal 3.938 video’s op de Trending-pagina hebben gestaan, waarvan 46,7 procent een YouTube Short is.

In de afgelopen jaren heb ik een uitgebreide database opgebouwd met daarin belangrijkste statistieken van duizenden contentmakers. Sinds 2021 houd ik in die database ook bij welke video’s op YouTube Trending hebben gestaan. Wil je weten hoe YouTube Trending wordt samengesteld? In een eerdere blog schreef ik dat het overzicht automatisch wordt samengesteld op basis van een paar criteria.

Bankzitters hofleverancier van YouTube Trending

Ongeveer de helft van alle Trending-video’s is afkomstig van een Nederlands kanaal. Kanalen uit de Verenigde Staten volgen op de tweede plek, gevolgd door Groot-Brittannië, Turkije, Canada en België.

De Bankzitters zijn met 46 video’s het vaakste in het overzicht te vinden. De video’s waarin de Bankzitters alles bestellen bij de McDrive en Adtje Kratje doen stonden zelfs allebei twaalf dagen op rij op de pagina van virale video’s. Eén van de Bankzitters, Koen, staat zelf overigens met 33 video’s ook in de top vijf. Ook oud-gedienden Enzo Knol, StukTV en DylanHaegens bewijzen dat ze in 2023 nog steeds relevant zijn. MrBeast is het enige buitenlandse kanaal in de top vijf, maar dat is misschien ook niet gek aangezien hij de populairste individuele YouTuber ter wereld is.

1. Bankzitters – 46 video’s
2. Enzo Knol – 39 video’s
3. MrBeast – 34 video’s (waarvan 12 Shorts)
4. Koen – 33 video’s
5. StukTV – 31 video’s
5. DylanHaegens – 31 video’s (waarvan 24 Shorts)

Als ik puur naar YouTube Shorts kijk, dan zijn Quinn en Aaron Bezemer het meest vertegenwoordigd (27). Zij worden gevolgd door DylanHaegens (24), Meester Jesper (24), Jeremy Frieser (23) en Alex Klein (21).

Welke video’s hebben het langste op de Trending-pagina gestaan in 2024?

De video die dit jaar het langst trending is geweest, is het fluitlied dat Bas Hoeflaak speelde in LOL: Last One Laughing van Prime Video.  De video stond negentien dagen in het overzicht en heeft inmiddels bijna vier miljoen weergaven.

YouTube video

 

De zes video’s die het langste op de Trending-pagina in Nederland hebben geestaan:

  1. “Ik ga zo lekker spelen op mijn fluit” 🎶 (Prime Video) – dagen in trending: 19
  2. Grand Theft Auto VI Trailer 1 (Rockstar Games) – 17
  3. Gostra in Malta (The Wonton Don) – 16
  4. 20 Women VS 1 Sidemen: Speed Edition (Sidemen) – 16
  5. Hella Huizinga: realityster betaalt tienduizenden euro’s niet (BOOS) – 16
  6. Ons liefdesverhaal stopt hier.. (Gio) – 16

Wat valt er op aan kanalen uit Nederland en België?

Het YouTube Trending-overzicht is samengesteld met video’s uit allerlei landen. Helaas is het niet mogelijk om te zien hoeveel van de weergaven uit Nederland komen. Vandaar dat ik in de rest van het artikel mij volledig focus op virale video’s uit Nederland en België. En ik duik lekker de diepte in, dus hopelijk heb je de koffie net op 😉

Hoeveel abonnees heb je nodig?

51 procent van alle Trending-video’s is geüpload door een kanaal met minder dan 500.000 weergeven. Negen procent van de video’s is zelfs geüpload door een kanaal met minder dan 100.000 abonnees.

Er zijn zelfs zes kanalen met minder dan 20.000 abonnees die toch in het overzicht terecht zijn gekomen: Stefan Pop (19.2K), Animal Stories (18.2K), Lang leve de Liefde (17.1K), Omroep MAX (17.1K), Radar AVROTROS (17.1K) en Hart van Nederland (12K).

Wat is de ideale lengte voor een normale video?

Als je alle video’s uit Nederland en België die op Trending hebben gestaan met elkaar vergelijkt, zijn er videolengtes die eruit springen. Video’s tussen de één en vijf minuten, en langere video’s tussen de tien en twintig minuten komen over het algemeen vaker op de Trending-pagina zoals in onderstaande grafiek te zien is.

Als ik verder inzoom, zie ik een oververtegenwoordiging bij korte video’s tussen de 2 en 4 minuten (hier vallen ook veel muziekvideo’s onder). Ook video’s tussen de 9 en 16 minuten zijn vaker aanwezig in het overzicht.

YouTube Trending - Lengte van video's in 2023

Wat is de ideale lengte voor een Short?

Voor Shorts heb ik een overzicht gemaakt voor videolengte per seconde, en dan valt op dat langere Shorts (zo dicht mogelijk bij de maximale duur van één minuut) oververtegenwoordigd zijn in de data. Daarnaast lijk je een licht voordeel te hebben als je Short rond de 15 seconden lang is, of rond de 30 seconden (met een hele brede interval eromheen).

YouTube Trending - Lengte van shorts in 2023

Zorgt Trending voor veel extra weergaven?

Hoewel het een mooie bevestiging is dat je op de Trending-pagina te zien bent, betekent de aanwezigheid niet dat het direct voor heel veel extra views zorgt. Gemiddeld zie ik bij trending video’s uit 2023 dat ze dertig procent van alle weergaven op een video krijgen als ze in het overzicht te zien zijn. Zestig procent van alle weergaven krijgen de video’s nadat ze al van de trending-pagina zijn verdwenen.

Wanneer verschijnen video’s op de Trending-pagina?

Tachtig procent van alle video’s op de trending-pagina bereikt dat overzicht binnen twee dagen na de upload van de video. Slechts zes procent van de video’s verschijnt na vijf dagen of later nog in het overzicht. Gemiddeld blijft een video ongeveer vijf dagen in Trending staan.

56,4 procent procent van de video’s hebben tussen de 100.000 en 500.000 weergaven op de dag dat ze in het overzicht terecht komen. 107 video’s (5,8 procent) had op dat moment minder dan 100.000 weergaven.

Wat is het beste moment om een video te uploaden om Trending te worden?

Als ik kijk naar het uploadmoment, dan is het opvallend dat de meeste video’s op zondag (17 procent) of vrijdag (16 procent) zijn geüpload. Die populariteit kan komen doordat er dan meer actieve gebruikers op YouTube zijn, of omdat bepaalde evenementen zoals sport in het weekend plaatsvinden. Maandag is procentueel de kans het kleinste om viraal te gaan (elf procent). Daarnaast wordt ongeveer de helft van alle Trending-video’s ’s middags geüpload.

Meer over YouTube

Deze artikelen over YouTube vind je mogelijk ook interessant: