Blog  »  Tech

Zo switch je gemakkelijk van toetsenbord, muis en beeldscherm tussen computers

Switch tussen computers

Als je thuis wilt switchen tussen je werk- en privécomputer, blijf je maar kabeltjes verwisselen. Muis en toetsenbord verwisselen, je externe beeldscherm aansluiten en ook nog je boxen goed aansluiten. Het kan veel gemakkelijker en beter. Bespaar moeite en houd je huis netjes met goed kabelmanagement. In dit artikel leg ik uit hoe ik gemakkelijk tussen computers switch.

Tussen computers switchen

Ik heb mijn desktopcomputer in mijn woonkamer staan en daarbij vind ik het fijn dat de kabels weggewerkt zijn, zodat het minder rommelig oogt. Dit ging prima totdat ik ging thuiswerken en ik daardoor ging switchen tussen mijn Windows-pc en de MacBook van mijn werk. ’s Ochtends de DVI-kabel van mijn beeldscherm uit mijn pc en in mijn MacBook, daarna volgden het toetsenbord, de muis en mijn audioboxen. Misschien een minuutje werk, maar het zorgde er wel voor dat het rommelig werd qua kabels in de woonkamer. De kabels waren eigenlijk net tekort voor de MacBook waardoor alles langzaam een stukje opschoof.

Muis en toetsenbord

Ik gebruik zowel een bekabelde muis als een bekabeld toetsenbord. Allebei hebben een USB A-aansluiting, dus vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een USB-switch. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Aten US224-AT randapparatuur switch (25,41 euro, gekocht via Amazon). Op deze usb-switch kun je twee verschillende computers aansluiten via de aangesloten usb-kabels.

Qua input kun je er vier verschillende apparaten op aansluiten. Denk aan je muis en toetsenbord, maar als je bijvoorbeeld een harde schijf hebt verbonden via usb of als je een usb-koptelefoon hebt, dan kun je deze ook bedienen via deze switch. Op dit apparaat zit ook nog een aansluiting voor micro-usb zodat je de switch van power kunt voorzien. Ik heb dit niet nodig gehad, maar sommige apparaten hebben redelijk wat energie nodig vanuit de usb-poort, dus daar is ook aan gedacht.

Als je switcht tussen computers, druk je simpelweg op de bijgeleverde button, waardoor je randapparatuur automatisch is te gebruiken op je andere computer. Ik ben heel blij met deze switch, omdat het heel erg simpel werkt.

Beeldscherm

Bij het delen van een beeldscherm tussen computers heb je twee opties. De eerste optie is het simpelste en het goedkoopste: sluit beide computers aan op een andere aansluiting . Vrijwel alle beeldschermen (ook de goedkopere) hebben verschillende aansluitings, denk aan HDMI, DisplayPort, DVI of VGA. Als je bijvoorbeeld je ene computer aansluit via HDMI en de andere via DVI, kun je via het menu van je beeldscherm snel switchen tussen je schermen. Als de computer uitstaat, herkennen de meeste schermen dit ook, waardoor hij automatisch overspringt naar de andere computer.

Heb je slechts één aansluiting die je kunt gebruiken dan rest optie twee: het kopen van een input switch/splitter. Het idee van dit product is gelijk aan de usb-switch die ik gebruik voor mijn muis en toetsenbord. Op de switch sluit je via bijvoorbeeld HDMI of DVI je computer aan als input, waarna er van de switch naar je beeldscherm één kabel loopt. Met het kastje kun je tussen computers schakelen door op een knop te drukken.

Ik heb zelf voor optie één gekozen. Voor de tweede optie staan veel verschillende opties online. Van goedkope kabeltjes voor een paar euro tot dure switches van boven de honderd euro. Als ik de reviews moet geloven zit je veilig met beide opties, maar mijn ervaring bij kabels is wel dat goedkopere kabels soms voor een lagere beeldkwaliteit kunne zorgen.

Audio

Ten slotte de audio. Het is uiteraard zonde om muziek af te spelen op de boxjes van je laptop, terwijl je een mooi audiosysteem thuis hebt staan. Voor het switchen van audio heb ik drie verschillende opties.

Optie één is het gebruiken van een audiosplitter. Hiermee kun je twee audiobronnen aansluiten op je boxen (en in theorie kun je dus vanaf beide apparaten tegelijkertijd audio afspelen). Het voordeel van deze optie is dat het zeer goedkoop is, voor twee euro heb je al een splitter. Het nadeel is dat de kwaliteit erop achteruit kan gaan/gaat. Bovendien loop je het risico dat je boxen niet goed om kan gaan met de splitter, waardoor je audiosysteem beschadigd raakt.

Optie twee is je computers verbinden via bluetooth. Lekker kabelloos en, afgezien voor de audiofielen onder ons, levert het prima audio op. Belangrijke voorwaarde hierbij is wel dat je audiosysteem bluetooth-ondersteuning heeft. Eventueel kun je nog een audioreceiver aansluiten. Dit laatste doe ik zelf als ik het geluid van mijn computer op mijn koptelefoon (Sony WH-1000XM3) wil hebben. Ik maak hierbij gebruik van de Sennheiser BT T100 bluetooth audiozender, waarbij ik met een knopje kan schakelen tussen twee audiobronnen. Als je meer wilt weten, raad ik je zeker mijn review van dit apparaat aan.

De derde optie is een audioswitch. Deze switches zijn er in veel verschillende soorten en maten, dus het is goed om even rustig rond te kijken. Je hebt bijvoorbeeld ook audioswitches met een ingebouwde bluetooth receiver, zodat je ook via bluetooth naar muziek kunt luisteren.

Zelf heb ik gekozen voor een tussenvorm. Met mijn Edifier R1080BT 2.0-speakerset kan ik zowel een computer aansluiten via een aux-kabel, als wel via bluetooth. Mijn privécomputer is bekabeld aangesloten, terwijl ik audio van mijn MacBook via bluetooth afspeel. Voor mij de ideale combinatie, omdat ik zo gemakkelijk kan schakelen van audiobron tussen computers.