Productiviteit

Zo blijf ik productief tijdens het thuiswerken vanwege corona

Setup tijdens thuiswerken vanwege corona

Verplicht thuiswerken vanwege corona heeft zijn voor- en nadelen. In dit artikel vertel ik hoe ik productief blijf nu ik verplicht moet thuisblijven.

Op mijn blog schrijf ik vooral artikelen rondom het thema ‘Slimmer werken’ en daarmee houd ik mij normaal gesproken weg bij onderwerpen zoals de coronacrisis. Ik deel mijn eigen ervaringen en inzichten rondom slimmer werken zodat je tijd, geld of moeite kunt besparen. Omdat de meeste mensen met een kantoorbaan nu vanwege de coronacrisis verplicht moeten thuiswerken, geef ik in dit artikel een kijkje in hoe ik productief blijf in deze situatie. Ik heb op dit moment geen relatie of kinderen, dus het kan zijn dat sommige dingen voor jou iets lastiger zijn.

Ritme tijdens het thuiswerken

“Als ik de hele dag thuiszit, kan ik dat ook prima in een joggingsbroek doen en hoef ik mijn haar ook niet te doen.” En zolang je geen videocalls hebt, kom je daar waarschijnlijk ook mee weg. Het is belangrijk dat je een manier vindt die voor jou werkt, maar zelf merk ik dat ik het productiefst ben als ik mij gedraag zoals ik mij ook zou gedragen als ik naar het kantoor ga. Een gemiddelde werkdag ziet er voor mij nu zo uit:

  • 07:00 – Boeklezen, ontbijten, daarna een half uurtje spinning, douchen en dan klaarmaken
  • 08:00 – Tijd voor werk, grotendeels gelijk aan mijn reguliere werk, behalve dat communicatie nu via Slack/Google Hangouts en telefoon gaat
  • 12:00 – Lunchbreak, tijd om even te eten, maar ook om eventjes naar buiten te gaan
  • 12:30 – Weer aan het werk
  • 17:30 – Laptop dicht en nog even 15 minuten spinning
  • 18:00 – Koken, eten en daarna dingen voor mijzelf doen

Het grootste risico van thuiswerken is dat grenzen vervagen. Je doet privédingen tijdens werk, maar je werkt ook automatisch langer door. Ik werk negen uur per dag van maandag tot en met donderdag, en daar probeer ik mij ook zo goed mogelijk aan te houden. Ik heb er voor gekozen om mijn dag te beginnen en eindigen met spinning, zodat ik toch wat beweging krijg en ik merk dat ik daardoor ook scherper ben. Normaal fiets ik naar mijn werk, dus hiermee boots ik eigenlijk het fietstochtje van en naar mijn werk na. Heerlijk om even mijn hoofd leeg te maken.

Werkplek inrichten

Ik heb geprobeerd om thuis een werkplek in te richten, die niet onder doet voor mijn werkplek op kantoor. Ik zie op Twitter en Instagram mensen vanuit hun bed of bank werken, maar dan zou ik geen weken vol kunnen houden. Bovendien is zo’n klein laptopschermpje verre van ideaal. Overigens ging ik vorig week een weekje remote werken in Berlijn en daarbij vond ik het heerlijk om zo nu en dan op de bank te hangen met mijn laptop. Het is een kwestie van uitproberen en kijken wat voor jou het beste werkt.

Het nadeel van op verschillende plekken in je huis werken is dat de scheiding tussen privé en werk vervaagt. Werk je overdag op de bank? Dan is de kans groter dat je ’s avonds tijdens het televisiekijken toch nog even je laptop opklapt. Het meest ideale is als je een losse ruimte inricht voor werk. Niet iedereen heeft die keuze, zo woon ik zelf op 35 vierkante meter. Daarom heb ik mijn eettafel ingericht als werkplek. Ik heb er een extra tafel bijgezet, zodat ik de eettafel ook nog steeds kan gebruiken op de manier waarvoor die is bedoeld.

Communiceren

Als je thuiswerkt kun je niet even gemakkelijk bij die collega langslopen. Gelukkig zijn er tal van tools om alsnog met elkaar te communiceren. Zelf maak ik tijdens mijn werk veel gebruik van Slack om te chatten en Google Hangouts om te videobellen (er zijn ook tal van alternatieven). Sommige communicatie gaat ook via WhatsApp, maar helemaal ideaal vind ik dat niet, omdat daardoor de grenzen tussen werk en privé vervagen.

Zelf probeer ik mij privé trouwens zoveel mogelijk te houden aan social distancing, bijvoorbeeld door alleen virtueel met mensen af te spreken. Videobellen doe ik meestal via WhatsApp of Google Duo. Als ik game op de PlayStation 4, gebruik ik juist de interne audiochatdienst om contact te houden met vrienden.

Voldoende beweging

Ten slotte is het belangrijk om in beweging te blijven. Zelf heb ik ruim een jaar geleden een spinningfiets gekocht, toen ik aan het trainen was voor het beklimmen van de Mont Ventoux. Normaal is deze spinningfiets vooral handig om in de winter mijn conditie op peil te houden, maar het blijkt vooral nu een ideaal product. Ik hoef maar een paar meter te lopen om even te gaan spinnen. Doordat de drempel laag is, ga je het ook gemakkelijker even doen.

Gelukkig zijn er ook genoeg alternatieven om binnen of in je tuin te sporten. Vooral op YouTube staan heel veel oefeningen die je thuis kunt doen. En aangezien deze situatie nog wel een tijdje zo kan blijven, kun je beter een alternatief zoeken, dan te wachten op het einde van de coronacrisis.

Hopelijk kun jij ook productiever thuiswerken met bovenstaande tips. Dan kun je mogelijk ook extra genieten van de vele extra uurtjes filmkijken, lezen of gamen die je waarschijnlijk in de komende week te wachten staan. Stay home, stay save, stay productive!

Andere artikelen