Blog  »  Datagedreven content

YouTube test handige Search Insights-functie waarmee je zoekgedrag van gebruikers kunt bekijken

YouTube Search Insights

YouTube test op dit moment een handige nieuwe functie in YouTube Studio, waarmee je kunt zien waarop mensen zoeken in de app. Met Search Insights zie je niet alleen waarop mensen zoeken in combinatie met jouw kanaal, maar je krijgt ook inzichten in algemene zoekopdrachten op YouTube.

Search Insights kan een waardevolle toevoeging zijn voor creators op YouTube. Met de tool kun je namelijk inzicht krijgen in onderwerpen die wel bij jouw kanaal passen, maar waar je nog geen video over hebt gemaakt. Hierdoor kun je de missende onderwerpen toevoegen aan je content-planning, en daarmee je fans beter van dienst zijn.

Search Insights in YouTube Studio

YouTube Search Insights bevindt zich op dit moment nog in een testfase, maar als de functionaliteit uiteindelijk wordt uitgerold, vind je deze terug in YouTube Studio. Op de pagina Analytics zal er een extra tabblad bijkomen die Onderzoek / Research gaat heten.

Op de Onderzoek-pagina krijg je allereerst inzicht in de zoektermen waar je kijkers op zoeken, in combinatie met jouw kanaal. Als jouw kanaal niet echt een matchende video heeft met een zoekterm, dan zie jeĀ Content Gap bij de term staan. Hier kun je ook op filteren, zodat je direct kan zien welke onderwerpen eventueel interessant voor je zijn. YouTube toont op basis van een categorisering ook hoeveel mensen op deze term zoeken: een laag, gemiddeld of hoog zoekvolume.

Op het tweede tabblad van Search Insights (Searches Across YouTube) krijg je inzicht op de meest gebruikte zoekopdrachten op basis van elke willekeurige zoekterm. Ook kun je hierbij filteren op Content Gap, zodat je populaire zoekopdrachten kunt vinden, waar nog amper relevante video’s voor zijn gemaakt. Zie ook onderstaande screenshot:

Zoekgedrag voor YouTube Search Insights

Wanneer kun je aan de slag met Search Insights?

Op dit moment is het helaas nog niet duidelijk wanneer de nieuwe functionaliteit voor alle gebruikers beschikbaar zal worden. YouTube geeft aan dat Search Insights momenteel volop getest wordt. Op korter termijn willen ze de functionaliteit naar meer gebruikers uitrollen.

Als je kort wil zien hoe de nieuwe functionaliteit er exact uitziet, bekijk dan onderstaande demo:

YouTube video

 

Meer over YouTube

Deze artikelen over YouTube vind je mogelijk ook interessant: