Blog  »  Tech

YouTube gaat het aantal dislikes verbergen

YouTube verbergt aantal dislikes

YouTube gaat het aantal duimpjes omlaag bij een video verbergen. Hiermee wil het bedrijf gerichte aanvallen of pesterijen tegengaan. De dislike-knop zal overigens wel blijven bestaan en als eigenaar van een kanaal kun je nog steeds het aantal dislikes bekijken.

‘Minder aanvallen met dislikes’

Op de blog van YouTube geeft het bedrijf uitleg waarom ze kiezen voor deze toch wel grote verandering. Sinds maart zijn het aan het experimenteren met het verbergen van de dislikes en volgens YouTube zorgt dit ervoor dat er minder dislike-aanvallen worden uitgevoerd als het aantal dislikes is verborgen. Het oproepen om een video massaal te disliken is te vergelijken met het oproepen om een bedrijf massaal negatieve reviews toe te kennen in bijvoorbeeld de Google-zoekmachine.

In de blog geeft YouTube aan dat er ook nadelen kleven aan het verbergen van het aantal dislikes. Sommige gebruikers beslissen op basis van die statistiek of ze een video wel of niet willen kijken. YouTube vindt het jammer dat ze deze mensen moeten teleurstellen, maar zien het verbergen van het aantal dislikes als de juiste stap voor het platform.

Dislikes nog wel zichtbaar voor uploader

De dislike-knop blijft overigens wel beschikbaar onder video’s. Het disliken van video’s heeft invloed op welke video’s jij als gebruiker te zien krijgt. Daarnaast kunnen creators ook nog steeds zien hoeveel dislikes een video krijgt.

De eerste gebruikers zullen vanaf deze week niet meer zien hoeveel duimpjes omlaag een video heeft. In de komende weken wordt deze functionaliteit naar alle gebruikers uitgerold.

‘Gebruik deze reactie als dislike-knop’

De kans bestaat wel dat gebruikers nu een reactie onder een video zullen plaatsen in de trend van: “Gebruik deze reactie als dislike-knop“. Op die manier is het nog steeds mogelijk om je ongenoegen over een video te plaatsen. De eigenaar van een YouTube-kanaal kan echter die reactie wel verbergen of verwijderen, of er voor kiezen om alle reacties uit te schakelen. 

YouTube heeft zelf de meeste duimpjes omlaag

Zelf heeft YouTube in het verleden ook ervaren hoe de dislike-knop misbruikt kan worden. Op internet werd drie jaar geleden opgeroepen om het jaaroverzicht YouTube Rewind 2018 te disliken. Die oproep vond veel gehoor en tot op de dag van vandaag is dit de video met de meeste duimpjes omlaag. Op dit moment heeft de video bijna twintig miljoen dislikes (19.698.229 om precies te zijn).

YouTube video

 

Meer over YouTube

Deze artikelen over YouTube vind je mogelijk ook interessant: