Blog  »  Datagedreven content

Wanneer haalt Khaby Lame Charli d’Amelio in als populairste TikTokker?

Charli d’Amelio versus Khaby Lame

Van je baan verliezen door de coronacrisis, naar één van de populairste TikTokkers ter wereld worden met 119,9 miljoen volgers. Het leven van de Senegalese Italiaan Khaby Lame is in de afgelopen anderhalf jaar 180 graden gedraaid, en klinkt als het verhaal van een jongensboek. Zijn populariteit groei zelfs zo snel dat een kwestie van tijd lijkt dat hij Charli d’Amelio van de troon stoot als meest gevolgde TikTokker.

Hoe corona het leven van Khaby Lame heeft veranderd

Khaby Lame is geboren in Senegal en migreerde een jaar later naar Italië. Khaby ging al op jonge leeftijd aan het werk en voor een 21-jarige heeft hij een hoop verschillende baantjes gehad: van ober en afwasser tot stratenmaker en ramenwasser. Begin 2020 werkte hij als een fabrieksmedewerker in Turijn, totdat hij in maart zijn baan verloor door de corona-uitbraak.

In diezelfde tijd begon Khaby TikTok-video’s te uploaden. In het begin was hij vooral aan het dansen en gamevideo’s aan het kijken. Zijn doorbraak kwam toen hij op een droge manier reageerde op gecompliceerde lifehack-video’s. Zonder een woord in deze video’s te zeggen, heeft Khaby een ontzettend grote achterban op weten te bouwen. Zelfs als je nooit op TikTok hebt gezeten, is de kans groot dat je zijn gezicht wel eens hebt gezien, terwijl de kans klein is dat je ooit zijn stem hebt gehoord.

Vroeger wist Charlie Chaplin de wereld te veroveren met zijn mimiek zonder een woord te zeggen, terwijl Mr Bean in de jaren negentig iets soortgelijks wist te bereiken. Khaby past perfect in dit rijtje thuis. Zijn video’s hebben geen taalbarrière, waardoor hij met zijn persoonlijkheid fans over de hele wereld kan bereiken.

Ongekend snelle groei

In 2021 is Khaby Lame ontzettend snel gegroeid. Aan het begin van het jaar had hij minder dan één miljoen volgers, terwijl hij in april met tien miljoen volgers de populairste Italiaanse TikTokker werd, door zakenman Gianluca Vacchi in te halen. Eind juni stond Khaby Lame bijna op tachtig miljoen volgers, waarmee hij wereldwijd alleen Charli d’Amelio en Addison Rae nog voor zich hoefde te laten in de lijst van populairste TikTokkers.

In juli haalde hij Addison Rae in en inmiddels is hij de tweede TikTokker met meer dan 100 miljoen volgers. Khaby heeft op dit moment 119,9 miljoen volgers, terwijl Charli d’Amelio op 128,5 miljoen volgers staat.

Charli d’Amelio sinds 2020 de populairste TikTokker

Toen ik in maart 2020 begon met het bijhouden van de populairste TikTokkers, was Loren Gray met 41 miljoen volgers de populairste TikTokker (inmiddels staat ze 10de met 54 miljoen volgers). Zij had het stokje overgenomen van de Duitse zusjes Lisa en Lena die in 2019 op het hoogtepunt zijn gestopt (32,7 miljoen volgers).

Net na het maken van de top 20 TikTokkers op 25 maart 2020 nam Charli d’Amelio de titel populairste TikTokkers over. Op 23 november 2020 behaalde ze als eerste de grens van 100 miljoen volgers op TikTok. Opvallend detail: Charli is op dit moment nog maar zeventien jaar oud (in mei wordt ze achttien). Deze TikTok-grootheid heeft het begrip tienerster een andere dimensie gegeven.

Wanneer haalt Khaby Lame Charli d’Amelio in?

Een maand geleden publiceerde ik een geüpdatete versie van de top 25 populairste TikTokkers. In die lijst stond Charli d’Amelio nog 10,7 miljoen volgers voor op Khaby Lame. Inmiddels is haar voorsprong teruggelopen naar 8,6 miljoen volgers.

De groei van Khaby is inmiddels ook wel ietsje afgevlakt, maar toch groeide hij in de afgelopen twee maanden dubbel zo snel als Charli. Als de groei in de komende maanden op dezelfde snelheid doorgaat, zal Khaby Lame rond 14 februari 2022 de populairste TikTokker ter wereld zijn.

Groei Khaby Lame versus Charli d'Amelio

In het verleden hebben we echter wel kunnen zien dat er gekke dingen kunnen gebeuren met het aantal volgers als de strijd echt losbarst. Jarenlang had PewDiePie het populairste YouTube-kanaal. Toen het Indiase T-Series plotseling qua abonnees dicht in de buurt kwam, gingen PewDiePie-fans allerlei acties uitvoeren om er maar voor te zorgen dat hun Zweedse idool de populairste zou blijven. De strijd ging door de fans nog maanden door, maar uiteindelijk wist T-Series zich te kronen als populairste YouTube-kanaal.

De put van content-ideeën droogt niet op

Het grote voordeel wat Khaby Lame heeft is dat zijn reactievideo’s op lifehacks een stroom van content biedt die door kan blijven gaan. Er verschijnen altijd wel nieuwe lifehack-video’s, waardoor hij zelf ook nieuwe video’s kan blijven produceren. Het bedenken van nieuwe content-ideeën is het lastigste voor creators en Khaby heeft hier een prachtige oplossing voor gevonden.

Bekijk de video’s van Khaby op zijn TikTok-account »

Ook interessant

Deze artikelen vind je mogelijk ook interessant: