Blog  »  Datagedreven content

TikTok heeft meer dan 1 miljard actieve gebruikers

TikTok heeft 1 miljard actieve gebruikers

TikTok groeit als kool. Eerder deze maand schreef ik al dat het platform een hogere gemiddelde kijktijd heeft dan YouTube, maar vandaag is het tijd voor alweer een bijzondere mijlpaal: TikTok heeft meer dan één miljard actieve gebruikers!

Deze mijlpaal leek een kwestie van tijd, maar de groei is in het afgelopen jaar ontzettend snel gegaan. In december 2019 had TikTok 508 miljoen actieve maandelijkse gebruikers. In juli 2020 was dit toegenomen tot 689 miljoen actieve gebruikers en inmiddels zit de dienst naar eigen zeggen alweer 45 procent hoger.

De meeste gebruikers zitten volgens TikTok in de Verenigde Staten, Europa, Brazilië en Zuidoost-Azië. In China heeft het moederbedrijf ByteDance een app die op TikTok lijkt: Douyin.

Vergelijking actieve gebruikers

De cijfers zijn indrukwekkend, maar op dit moment loopt TikTok nog wel achter op de concurrentie. Een vergelijking:

  • Facebook: 2,9 miljard gebruikers
  • YouTube: 2,3 miljard gebruikers
  • Instagram: 1,3 miljard gebruikers

Populairste TikTokkers

Ook in Nederland is TikTok ontzettend populair. In januari bleek uit onderzoek dat Nederlandse jongeren vaker TikTok gebruiken dan Facebook.

Inmiddels zijn er in Nederland in ieder geval ruim veertig accounts met meer dan één miljoen volgers. In juni heb ik de populairste TikTokkers op een rijtje gezet, maar ik zal deze lijst in oktober nogmaals updaten omdat het aantal volgers zo snel groeit.