Datagedreven content

Waar vind ik goede foto’s voor mijn blogs?

Waar vind ik goede foto’s voor mijn blogs?

Bijna vier jaar geleden schrok ik om half negen ’s ochtends van een mailtje van Permission Machine bvba in mijn inbox: vanwege auteursrechtinbreuk moet ik 183,50 euro betalen. Dat bedrag was extra triest toen ik zag dat er slechts 13 bezoekers op de betreffende pagina hadden gezeten. Ik heb de foto verwijderd en de boete betaald. Een dure les, maar sindsdien ben ik extra voorzichtig met de foto’s die ik gebruik op mijn blog. In dit artikel deel ik hoe ik goede foto’s probeer te vinden voor mijn blog.

Hoge boetes bij auteursrechtinbreuk

Op internet zijn een hoop andere verhalen te vinden van mensen met een gelijkwaardig verhaal. Zo lees ik op Emerce het verhaal van een moeder die in 2013 een werkstuk van haar negenjarige dochter over legbatterijkippen online had gezet. De dochter had in het werkstuk foto’s gezet die ze op het internet had gevonden. Enkele jaren later klopt ANP aan haar deur en krijgt ze het voorstel om 318 euro inclusief 53 euro dossierkosten te betalen vanwege auteursrechtinbreuk.

De moeder verwijdert de foto dezelfde dag nog, maar wil de boete niet betalen omdat ze er geen commerciële bedoeling mee heeft. Herinneringen volgen, daarna een deurwaarder en uiteindelijk moet ze voor de rechter komen. Ondanks dat de pagina maar 80 pageviews had is het vonnis helder: de vrouw moet 332 euro betalen, plus de kosten van het kort geding en een vergoeding voor de buitengerechtelijke incassokosten.

Zo kun je goede foto’s vinden voor je blog

Je kunt er uiteraard voor kiezen om geen foto’s meer te gebruiken op je website. Het is de meest risicovrije optie, maar visueel ook de minst aantrekkelijke. Gelukkig zijn er goede alternatieven. Zelf gebruik ik het liefst foto’s die ik zelf heb gemaakt. Als dat niet lukt ga ik voor productfoto’s of rechtenvrije foto’s. Uiteraard kun je ook betalen voor foto’s van bijvoorbeeld ANP Foto of Hollandse Hoogte, maar die optie is voor de meeste hobbyisten te prijzig.

Maak zelf foto’s

De beste optie voor foto’s is het zelf maken van een foto of een vriend(in) vragen om een foto voor je te maken. Los van de tijd en moeite zitten hier geen andere kosten aan vast. Een ander groot voordeel is dat je foto’s direct een stuk persoonlijker zijn. Zo plaatste ik eerder deze maand een artikel over fietsen in de sneeuw op mijn blog. Onderweg heb ik flink wat foto’s lopen maken en daarmee is mijn artikel visueel letterlijk en figuurlijk een stuk sterker geworden.

Gebruik productfoto’s of persfoto’s

Omdat ik op mijn blog ook veel over technologie schrijf, kies ik ook vaak voor persfoto’s van bedrijven, vooral bij productreviews. Deze bedrijven hebben vaak veel geld gestopt in prachtige foto’s, en hebben er enkel baat bij als jij een artikel over hun product schrijft. Neem nou mijn artikel over de Sony WF-1000Xm3-oordopjes. De kans is klein dat ik een mooiere foto kan maken dan Sony zelf gebruikt. Let wel goed op dat je een foto rechtenvrij mag gebruiken, zodat je in de toekomst toch niet ineens een onaangenaam mailtje krijgt.

Rechtenvrije foto’s

De derde optie zet ik vaak in als ik zelf geen foto kan maken of geen persfoto kan vinden: rechtenvrije foto’s. Dit zijn foto’s die door hobbyisten of fotografen zijn gedeeld op een platform en die vrij gebruikt mogen worden. Let op: Soms mag je een foto wel redactioneel gebruiken, maar niet commercieel. Boven het artikel dat je nu leest heb ik een foto gebruikt van Pexels.com. Daarbij zet ik de fotograaf en Pexels.com onderaan mijn artikel met een link, zodat ik het maximale heb gedaan om credits te geven aan de maker van de foto. Een andere veel gebruikte website voor gratis rechtenvrije foto’s is Pixabay.

Betaal voor foto’s

Vind je de opties qua rechtenvrije foto’s te beperkt of wil je volledige zekerheid? Dan kun je er ten slotte voor kiezen om te betalen. Voor nieuwsfoto’s kun je het beste terecht bij ANP Foto, terwijl je voor stockfoto’s een hoop opties hebt zoals iStockfoto’s, Shutterstock, 123RF of Adobe Stock.

Heb je zelf nog goede tips voor goede foto’s voor op een blog? Laat het mij weten via mijn contactformulier.

Foto: JÉSHOOTS / Pexels.com