Tech

Review: Sony WF-1000XM3 oordopjes

Sony WF-1000XM3 oordopjes

Sony heeft met de WH-1000X-over-ear headphones bewezen dat ze één van de betere, zo niet de beste, consumentenkoptelefoon-makers zijn. Met de draadloze oordopjes WF-1000XM3 gaat Sony de concurrentie aan met onder andere de AirPods Pro van Apple. Zijn deze oortjes net zo goed als over-ear-koptelefoon van de Japanse fabrikant?

Sony WF-1000XM3 of WH-1000XM3

Laat ik even beginnen bij de naam. De naamgeving van de in-ears is niet aantrekkelijk en zelfs wat verwarrend. De Sony WF-1000XM3 zijn de draadloze oortjes, terwijl de Sony WH-1000XM3 de noise cancelling koptelefoon is. De WH staat waarschijnlijk voor Wireless Headphones, maar waar WF voor staat? Misschien Wireless Freedom?

De WF-1000XM3 zijn dus mobielere variant van de koptelefoon. Ruim twee jaar geleden schreef ik op mijn blog al een review over de Sony WH-1000XM3-koptelefoon waarin ik erg enthousiast was. Tot de dag van vandaag gebruik ik de koptelefoon nog elke dag. Kunnen de oortjes mij ook zo overtuigen?

Is de WF-1000XM3 een goed alternatief voor Apple’s AirPods Pro?

Qua productcategorie past de WF-1000XM3 in dezelfde categorie als de AirPods Pro: draadloze oordopjes met ingebouwde noice cancelling. Beide producten worden geleverd met een oplaaddoosje, zodat je je oortjes niet zomaar kwijtraakt en waarmee je bovendien de batterijduur fors verlengt.

Het grote voordeel van Sony’s oortjes is dat ze niet specifiek voor een iPhone zijn gebouwd, waardoor dit een prettigere keuze is voor Android-gebruikers. Verder biedt de app van Sony heel veel opties om de instellingen en audio helemaal naar wens in te stellen. Mede hierdoor, en omdat ze lekker in de oren zitten, vind ik de audiokwaliteit een stuk prettiger dan de AirPods. Mijn ervaringen met de AirPods zijn echter enigszins beperkt.

Draaggemak is echter iets heel persoonlijks. Ik vind de AirPods niet zo lekker zitten en ze vallen bij mij gemakkelijk uit de oren. Bij Sony’s oortjes heb ik daar verder geen last van. Qua design zit er ook veel verschil tussen beide producten, waarbij mijn voorkeur naar de WF-1000XM3 gaan. De AirPods blijven er door de stokjes toch altijd een beetje gek uit zien, terwijl Sony’s oortjes gewoon lekker strak zijn. Smaak is echter heel persoonlijk.

Noise cancelling

De WH-1000XM3-in-ears worden geleverd met noise cancellation. Daarvoor wordt dezelfde chip gebruikt die ook bij de WH-koptelefoon is gebruikt. Daardoor heb je verder ook dezelfde instellingen: je kunt noise cancelling volledig aan of uit zetten, maar je hebt ook een ambient sound modus waarbij je je omgevingsgeluid (deels) goed kunt horen.

Voor oordopjes werkt de noise cancelling ontzettend goed, vooral als je zittend aan het werk bent. Verwacht hierbij echter niet hetzelfde niveau als bij de WH-1000XM3 of XM4-headphone. Een over-ear koptelefoon sluit nou eenmaal beter je oren af. Tijdens het fietsen of lopen heb ik met de oortjes soms wel wat problemen met noise cancelling als het hard waait. De oortjes proberen de wind te onderdrukken, maar dit werkt niet optimaal.

Verbluffend geluid

Ik ben echt positief verrast door de kwaliteit van de audio. Er is een prettige balans tussen de lage, midden en hoge tonen. Het resulteert in een helder en heerlijk geluid. Zowel tijdens het luisteren naar podcasts, muziek als films. Het geluid komt het beste tot zijn recht als je noise cancelling aan hebt staan, want anders merk je dat de audio oppervlakkiger wordt. Dit gaat wel ten koste van de accuduur.

Accuduur

Over de accuduur gesproken: volgens Sony gaat de WF-1000XM3 zes plus achttien uur mee als je muziek speelt met noise cancelling ingeschakeld. De oortjes zelf halen daarbij zes uur, met het oplaaddoosje erbij pers je er nog achttien uur extra uit. Zonder noise cancelling zou je tot 32 uur moeten kunnen luisteren zonder oplader. In de praktijk haal ik die extreme getallen niet, maar ik heb niet het gevoel gehad van ‘zijn die oordoppen nu al weer leeg’. En dat is toch knap voor deze kleine oortjes.

De bijgeleverde case is stijlvol, maar wel wat aan de grote kant. Tot nu toe heb ik daar nog geen last van gehad, omdat ik het doosje vooralsnog in mijn binnenzak bewaar. Ik moet even kijken hoe ik dat ga hebben als het mooier weer wordt. Ik heb nu in mijn ene broekzak een telefoon, in de andere mijn sleutels.

Touch control

Beide oortjes hebben een eigen touchpad. Hiermee kun je het volume aanpassen, het volgende nummer instellen of noise cancelling aan-/uitzetten. Via de bijgeleverde app kun je instellen met welk oortje je wat in kunt stellen. Ik kan met het linkeroortje noise cancelling aan-/ uitzetten en met de rechter kan ik springen naar het vorige/volgende nummer en de muziek pauzeren. Hierdoor heb ik helaas niet de mogelijkheid om de audio aan te passen. Maar omdat ik de oortjes tot nu toe alleen gebruik op mijn telefoon, is het niet erg om daarvoor de audioregelaar van mijn telefoon te gebruiken.

Helaas niet waterbestendig

De Sony WF-1000XM3 doet een hoop goed, maar de oortjes zijn helaas niet waterbestendig. Dat vind ik wel een flinke domper op een product wat verder echt excelleert. Want niet waterbestendig betekent niet alleen dat het niet verstandig is om ze in te doen tijdens een regenbui, het betekent ook dat ze niet zweetbestendig zijn. Voor een product van 150 euro is dat wel een enorm gemis.

Verder beschikken de oortjes namelijk over alle eigenschappen om de perfecte trainingspartner te worden. Ze zitten lekker, het geluid is heerlijk en ze vallen niet snel uit de oren (ze zijn wel zwaarder dan de concurrenten, dus het is belangrijk om de juiste ear tips te gebruiken).

Om met nog één negatief puntje te eindigen: je kunt de oortjes van Sony maar met één apparaat tegelijkertijd koppelen. Dit betekent dat als je de oortjes aan je tablet hebt gekoppeld en je wordt gebeld op je telefoon, dat je de oortjes even uit moet doen. Toegeven: het is een luxeprobleem, maar het zou een fijne feature zijn geweest.

Is Sony’s WF-1000XM3 de moeite waard?

Sony heeft met de WF-1000XM3 een prachtig product neergezet, wat ik de afgelopen weken bijna dagelijks heb gebruikt (handig als je nieuwe hobby wandelen is). De oortjes zitten lekker, vallen niet snel uit je oren, hebben een heerlijk geluid en gaan lang mee qua accuduur. De prijs liegt er echter niet om (150 euro) en daarom is het een flinke domper dat de oortjes niet water- en zweetbestendig zijn. Dat neemt niet weg dat ik ze overal mee naar toe blijf nemen.

De Sony WF-1000XM3 is onder andere te koop bij bol.com.