Blog  »  Productiviteit

Tijd besparen door timers te zetten op social media-apps

App onderbroken door timer

Sporten, boeklezen, nieuwe dingen leren: het zijn belangrijke dingen om te doen, maar ja, we hebben de tijd er niet voor. Of eigenlijk is het vooral een kwestie van prioriteit, want tegelijkertijd hebben we wel de tijd om televisie te kijken of zitten we uren met ons mobieltje in de handen. Ik ben begin deze maand met een experiment begonnen: kan ik tijd besparen door een timer te zetten op onder andere social media-apps?

Mijn experiment begon eigenlijk begin januari omdat ik minder tijd wilde besteden aan nieuws en social media, en die tijd wilde gebruiken om meer boeken te lezen. Het was niet dat ik extreem veel gebruikmaakte van die apps, maar doordat ik loze momenten opvulde met apps ging ik sneller televisiekijken dan boeklezen. Het is nou eenmaal gemakkelijker om van scherm naar scherm over te stappen, dan van scherm naar boek.

Timers op apps of gewoon verwijderen?

In het verleden heb ik geprobeerd om de social-media-apps op mijn telefoon te verwijderen, mede door een aflevering voor een radioprogramma dat ik destijds maakte over smartphoneverslaving. Het werkte tijdelijk goed, maar doordat ik de apps voor mijn werk soms nodig heb, heb ik ze uiteindelijk toch weer geïnstalleerd en dan begint het probleem van voren af aan.

Dit jaar heb ik gekozen om timers op apps te zetten. Op Instagram heb ik bijvoorbeeld een timer van tien minuten gezet. Als die tien minuten voorbij zijn, kan ik de app de rest van de dag niet meer gebruiken. Vergelijk het met een prepaid-telefoon. Deze methode werkt goed voor mij: ik krijg alsnog mijn shot social media, maar ik heb het nu onder controle. Het komt soms voor dat ik ’s ochtends al door mijn prepaid-minuten heen ben. Daarmee heb ik vooral mijzelf te pakken omdat ik ook niet meer dm’s van vrienden kan zien. Hierdoor leer ik spaarzaam te zijn met mijn minuten, zodat ik ook ’s avonds nog kan zien wat er speelt.

Nadeel van timers

Timers zijn een manier om minder gebruik te maken van apps, maar het is niet de ultieme oplossing. Als je minuten voor die dag erop zitten, kun je via instellingen de timer alsnog uitzetten en de app verder gebruiken. Zie het dan ook vooral als een drempel waardoor je het voor jezelf lastiger maakt om eindeloos te blijven scrollen. Ik heb zelf tot nu toe één keer de timer eraf gehaald omdat ik naar aanleiding van mijn roadtrip door Nederland een foto op Instagram wilde plaatsen.

Zo stel je timers in op een Android-smartphone

Op Android heb je de Digitaal Welzijn-app nodig voor het instellen van timers. Als je die nog niet hebt, kun je deze app downloaden in de Play Store. Het kan ook zijn dat de app niet wordt weergegeven tussen je andere apps. Als dit het geval is kun je Digitaal welzijn openen via Instellingen en dan op Digitaal welzijn te tikken. Scroll daarna naar beneden en zet Icoon weergeven in de app-lijst aan.

 1. Open de Digitaal welzijn-app
 2. Tik op Dashboard
 3. Nu zie je een overzicht van de apps die je het meest hebt gebruikt. Zoek de app op waar je een timer op wilt zetten
 4. Druk op het zandlopertje achter de app
 5. Nu kun je instellen hoeveel minuten je de app per dag mag gebruiken
 6. Druk op ‘OK’ om je keuze te bevestigen en herhaal dit stappenplan voor andere apps

In de laatste minuut voordat de timer is afgelopen, verdwijnen de kleuren uit de app. Hierdoor weet je dat je tijd bijna op is. Als de tijd volledig op is, wordt de app gestopt. Bovendien wordt het icoontje van de app nu grijs weergegeven en kun je de app niet langer openen.

Zo stel je timers in op een iPhone of iPad

Op een iPhone of iPad werkt het zetten van timers ongeveer hetzelfde. Je kunt met onderstaand stappenplan dit voor jezelf instellen. Wil je het voor je kind instellen? Lees dan het stappenplan op de Apple-site.

 1. Open Instellingen en ga naar Schermtijd
 2. Tik op Schakel schermtijd in en tik daarna op Ga door
 3. Selecteer dit is mijn <apparaat>
 4. In Schermtijd kun je via Bekijk alle activiteit bekijken hoe vaak je je apparaat en bepaalde apps gebruikt.
 5. Tik op de app die je wil limiteren en vul een maximaal aantal minuten in
 6. Je kunt eventueel via Wijzig toegangscode voor schermtijd ook een code instellen voor het geval je de timers wil omzeilen

Andere artikelen