Tech

Wil je minder Facebooken? Verwijder dan de Facebook-app!

Facebook app verwijderen

Voordat je gaat slapen nog even de Facebook-app openen. Doelloos scroll je door de feed heen. De updates van pagina’s worden afgewisseld met advertenties. Berichten van vrienden zie je eigenlijk amper meer. Desondanks blijven we scrollen en gaat er doelloos een half uur (of meer) van onze tijd voorbij.

Sinds kort heb ik daar geen last meer van. In februari maakte ik een radio-uitzending over smartphoneverslaving en sindsdien ben ik iets bewuster geworden van mijn eigen smartphone-gedrag. Hierdoor begon ik in te zien dat ik meerdere keren op de dag mijn telefoon erbij pakte en door mijn Facebook-feed scrolde. Een voldaan gevoel kreeg ik er echter niet van. Daarom besloot ik de Facebook-app te verwijderen.

Minder behoefte aan Facebook

Als ik Facebook wil gebruiken op mijn telefoon, kan ik nog steeds naar de Facebook-site surfen, maar ik merk dat die behoefte veel kleiner is. Het openen van een app op je telefoon is zo’n minimale moeite dat je heel gemakkelijk doelloos kan scrollen in je Facebook-feed. Het invullen van een adres kost net iets meer moeite, waardoor je de stap minder snel maakt. Bovendien is het design van de site iets minder dan van de app, waardoor je beleving ook minder wordt.

Nuttige activiteiten

Het verwijderen van de app is ook net een iets fijnere stap dan het verwijderen van je Facebook-account. Voor mijn werk heb ik nou eenmaal social media nodig, maar het blijft voor mij ook een heel handig hulpmiddel voor verjaardagen en feesten. De nuttige activiteiten op Facebook nemen echter slechts tien procent van de tijd in, negentig procent van de tijd zit je berichten te scannen die je eigenlijk net niet interessant vindt. Zonder app blijven de nuttige activiteiten, maar neemt de tijd die je verspilt aan Facebook rigoureus af.

Wat doe ik nu met mijn tijd?

Helaas spendeer ik de tijd die ik bespaar door het verwijderen van de Facebook-app niet volledig aan nuttige dingen. Ik merk dat ik nog steeds verslaafd ben aan het scrollen van een tijdlijn. Daarom open ik nu de tijdlijn in de Instagram-, Twitter- of Reddit-app. Dus misschien moet ik die apps ook maar gaan verwijderen ^_^

Hoe voorkom jij dat je apps teveel gebruikt? Laat het mij weten via Twitter (@tjitzenl).