Google I/O 2025-aankondigingen: vloek of zegen voor creators?

Is AI een zegen of vloek voor creators? Tijdens de keynote van Google I/O 2025 onthulde de zoekgigant een golf aan nieuwe AI-functionaliteiten die voor creators zowel handig als nadelig zijn. Tools vereenvoudigen het creatieproces, maar tegelijkertijd werken sommige aankondigingen juist in het nadeel van makers. In dit artikel zet ik de belangrijkste aankondigingen op een rijtje en leg ik uit wat het voor jou betekent.

Onderzoek democratiseert: Door AI kan iedereen straks research doen

Toen ik de keynote van Google I/O aan het kijken was, viel mij direct op hoeveel aandacht er is voor research-toepassingen. Het wordt voor creators dus gemakkelijk om onderzoek te doen naar een bepaald onderwerp. Dit sluit trouwens ook perfect aan bij de missie van Google: “Organize the world’s information and make it universally accessible and useful.”

Een voorbeeld is de Deep Research-modus in Gemini. Heel fijn is dat je binnenkort ook je eigen bestanden als context kan toevoegen. Gemini 2.5 Pro krijgt daarnaast een Deep Think-modus vergelijkbaar met andere AI-assistenten. Handige tools die kunnen helpen om je op weg te helpen bij een nieuw artikel of video.

Mocht je voor je onderzoek een interview af willen nemen maar je spreekt de taal niet van de geïnterviewde, dan kun je Google Meet inzetten. De videobel-software krijgt namelijk een optie waarmee je realtime spraak kan vertalen. Momenteel is dit alleen beschikbaar in het Engels en Spaans, maar in de komende weken komt het beschikbaar in meer talen.

Google is daarnaast ook bezig met agents die taken voor jou kunnen uitvoeren met Project Mariner. Jij kan hierbij ook een taak voordoen, waarna AI met de Teach and Repeat-modus in de toekomst soortgelijke acties kan uitvoeren (het deed mij denken aan de Rabbit R1-assistent).

Eén van de voorbeelden die Google noemde is dat agents je kunnen helpen in de zoektocht naar een nieuwe woning. Niet alleen kan de AI daarbij een overzicht maken van interessante woningen, het kan zelfs een afspraak maken voor een bezichtiging.

AI kan niet alleen meehelpen op je beeldscherm, maar ook met praktische problemen zoals het repareren van je fiets. Bekijk hieronder hoe Project Astra als een ‘universele AI-assistent’ werkt:

Google gaat ook AI inzetten om je te helpen om nieuwe kleding te kopen. Je kunt een foto van jezelf uploaden, waarna je kleding virtueel kan aanpassen om te kijken of het je goed staat. Het AI-model houdt daarbij rekening met jouw lichaam. Naast kleding passen, kunnen agents van Google binnenkort ook voor jou winkelen en producten kopen.

Ten slotte heeft Google tijdens Google I/O onthult hoe zoekmachine Google er in de toekomst waarschijnlijk zal uitzien. AI-modus gaat namelijk zoveel verder dan hoe we nu zoeken. AI Mode is een extra tabblad in de zoekmachine, en is volgens Google zelf in staat om veel dieper in het web te duiken dan een traditionele zoekopdracht.

Zo zal de AI-modus persoonlijke context meenemen in de zoekresultaten, en kan het ook diagrammen of afbeeldingen genereren om de zoekresultaten te visualiseren. De grootste kracht van de AI-modus is dat Google voor jou gaat Googelen. Jij stelt één vraag, maar die vraag wordt opgesplitst in sub-onderwerpen waardoor Google soms meer dan honderd zoekopdrachten tegelijkertijd kan uitvoeren voor jou. De AI-modus wordt de komende tijd uitgerold in de Verenigde Staten. Wanneer deze modus naar Nederland komt is nog onbekend.

Bloggers en media lopen risico: Google gaat zelf antwoorden geven

Wel direct beschikbaar in Nederland zijn AI-overzichten. Hiermee gaat Google zelf antwoord geven op vragen die je stelt in de zoekmachine. Hoewel Google aangeeft dat ze vooral positieve reacties krijgen, vallen de resultaten mij tot nu toe tegen. Het is mij opgevallen dat Google zich niet vaak op de bovenste zoekresultaten baseert, en dat heeft invloed op de kwaliteit van het antwoord.

Eerder schreef ik al dat dit soort AI-overzichten vermoedelijk voor een flinke dip kan zorgen in website-bezoek. Voor bloggers, media-organisaties en andere bedrijven is dit dan ook geen goede ontwikkeling. Zoals je in onderstaand voorbeeld kan zien, plaatst Google het AI-overzicht boven de featured snippet, waardoor de kans op traffic enorm afneemt (vooral bij service-gerichte content).

Als goedmaker voor mediabedrijven lijkt Google overigens wel Google Discover uit te brengen op desktop. Discover is nu alleen beschikbaar op smartphones en is voor veel mediatitels een belangrijke bron van website-bezoek.

Google kondigt betere versies aan van creatie-tools

Net als OpenAI heeft ook Google zijn eigen stack aan creatie-tools. AI-gegenereerde teksten kun je met Gemini maken, afbeeldingen met Imagen en video’s met Veo. Tijdens Google I/O zijn nieuwe versies aangekondigd van Imagen en Veo.

Imagen 4 zorgt voor mooie afbeeldingen met meer details, maar de in mijn optiek grootste verbetering is dat de afbeeldinggenerator nu ook beter zou zijn in het genereren van tekst in afbeeldingen. Veo 3 kan nu ook geluid genereren dat past bij je beelden. Denk daarbij aan sound effects of achtergrondgeluid, maar ook zelfs dialogen.

Een nieuwe tool die is aangekondigd op Google I/O is Flow. Deze tool maakt gebruik van Gemini, Veo en Imagen om videoclips te maken van acht seconden op basis van tekst-prompts of zelfs afbeeldingen. Je kunt ook scenes maken, waarbij je losse video’s aan elkaar kan plakken.

Android XR: Google’s nieuwe visie op slimme brillen

De laatste grote aankondiging van Google lijkt niks met AI te maken te hebben, maar eigenlijk ook juist weer wel: Android XR. Dit is Google’s nieuwe platform voor slimme brillen, met uiteraard Gemini ingebouwd.

Google gaf allereerst een demo van Project Moohan. Een immersive XR-headset van Samsung, die je het beste kunt vergelijken met de Apple Vision Pro. De beste use cases voor zo’n bril zijn volgens Google werken op een gigantisch scherm en entertainment. Oftewel dezelfde usecases die Apple ook voor ogen had (al zag Apple hun skibril ook als een handige fotocamera..).

Wil je liever een slimme bril terwijl je onderweg bent? Dan kun je beter aan de slag met de Android XR-bril Project Aura die een directe concurrent is van Meta’s Ray-Ban-bril. De XR-bril is licht en heeft zowel microfoons als een camera, zodat Gemini je overal bij kan helpen. Waar Meta (Facebook) een bril heeft zonder display, daar heb je bij Google een variant met ingebouwd display. “In tegenstelling tot Clark Kent, krijg jij wel superpowers als je een bril op zet”, aldus Google. De zoekgigant gaat voor de brillen onder andere samenwerken met Gentle Monster en Warby Parker

Het is nog te vroeg om te zeggen wat de impact van deze XR-brillen gaat zijn op creators. Mocht het een succes worden, dan kunnen consumenten bijvoorbeeld nog meer content luisteren of zelfs video’s kijken terwijl ze iets anders aan het doen zijn. En uiteraard biedt het ook veel immersieve mogelijkheden om je storytelling naar een volgend niveau te trekken.

Google I/O: is AI een vloek of een zegen?

Google I/O draaide dit jaar net als in de afgelopen jaren helemaal om AI. Veel AI-toepassingen van Google kunnen je helpen om sneller onderzoek naar een potentieel interessant onderwerp. En de waarde van dat onderzoek gaat waarschijnlijk alleen maar stijgen met de opkomst van AI-agents. De updates van Imagen en Veo bieden daarnaast beter hulp om je eigen content aan te vullen met AI gegenereerde content.

Tegelijkertijd zit er ook een keerzijde aan de aankondigingen. Vooral als de zoekmachine van Google nu een belangrijke bron is voor je website-bezoek. De deze week uitgerold AI-overzichten zijn heel prominent en verkleinen de kans dat bezoekers op jouw site komen. AI verandert het speelveld en het is belangrijk als maker om in te spelen op de veranderingen. Hoe ingewikkeld dat soms ook is.

Deel dit artikel: