Blog  »  Tech

De wondere wereld van smartphoneverslaving

De wondere wereld van smartphoneverslaving

De vierde en tevens laatste uitzending van De Wondere Wereld van Technologie staat in het teken van de keerzijde van technologie. Ik spreek met experts over smartphoneverslaving en over privacy in combinatie met ethiek.

Aan de volgende onderwerpen heb ik aandacht besteed in de laatste uitzending van de Dagwacht:

 Hoe beïnvloeden sociale media ons gedrag?

Verslaafd raken aan je smartphone of aan social media. Ligt dat nou aan de gebruiker of is er iets anders aan de hand? Mediapsycholoog en beïnvloedingsexpert Mischa Coster van Grey Matters vertelt over technieken die techbedrijven gebruiken om jouw gedrag te beïnvloeden.

Beluister het fragment

Verslaafd aan je smartphone: wat kun je er tegen doen?

Heersen wij over onze smartphone of heerst onze mobiel over ons? Techjournalist Wouter van Noort van het NRC schreef vorig jaar het boek ‘Is daar iemand – Hoe de smartphone ons leven beheerst’ over smartphoneverslaving. Hoe herken je dat je verslaafd bent en hoe krijg je controle over je gedrag?

Beluister het fragment

Smartphonezombies op de gevoelige plaat vastlegd

De smartphone is een mooi apparaat, maar het zorgt bij veel mensen ook voor een verslaving. Of in ieder geval een hardnekkige gewoonte. Social engineer en fotograaf Ritzo ten Cate zet bij zijn fotoserie ‘Caught in the App‘ toevallige voorbijgangers die met hun smartphone bezig zijn op de foto. Zelf gaat hij behoorlijk strikt om met technologie.

Beluister het fragment

Privacy, data en ethiek

Privacy was altijd een ondergeschoven kindje als het op technologie aankwam, maar daar komt gelukkig verandering in. Neem nou de strengere privacywetgeving die in mei in werking gaat. Hoe zit het echter met de ethiek rondom privacy en dataverzameling? Tjerk Timan werkt als policy analyst bij onderzoeksorganisatie TNO. Hij deed onder andere onderzoek naar hoe technologie in Stratumseind in Eindhoven wordt ingezet om een positieve invloed te hebben op het gedrag van mensen.

Beluister het fragment

Digitale kloof door sociale media

Paulo Moekotte is eind 2016 gepromoveerd op een onderzoek naar de relatie tussen het gebruik van sociale media en loopbaanontwikkeling van laagopgeleide jongeren in het beroepsonderwijs en is zelf ook actief in het mbo-onderwijs, onder andere als practor in mediawijsheid. Hij ziet dat jongeren in het beroepsonderwijs te weinig gebruikmaken van de kansen die sociale media die bieden voor het opbouwen van een professioneel netwerk waardoor ze minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Een groeiende kloof tussen lager- en hogeropgeleide Nederlanders door social media?

Beluister het fragment

De Wondere Wereld van Technologie

In februari heb ik vier weken lang het nachtprogramma De Dagwacht van AVROTROS gepresenteerd op NPO Radio 1. In vier uitzendingen heb ik de luisteraar meegenomen in de Wondere Wereld van Technologie om te zien hoe technologische innovatie onze levens beïnvloed.