Blog  »  Overig

500 mijl: een roadtrip door alle 12 provincies in Nederland

500 mijl, een roadtrip door Nederland

Soms moet je iets geks doen. Vooral in een coronacrisis waarbij de mogelijkheden beperkt zijn en er zelfs een avondklok is. Eén van mijn goede voornemens voor 2021 is om elke maand iets onvergetelijks te doen. In januari heb ik door dit voornemen alle twaalf provincies van Nederland bezocht. Ik stelde mijzelf het doel om minimaal 500 mijl op een dag te rijden en dat is gelukt!

500 mijl oftewel bijna 805 kilometer

500 mijl is een prachtig getal. Niet alleen maar omdat er meerdere races zijn waarbij deze afstand moet worden afgelegd, maar ook vanwege het gelijknamige nummer van de Schotse band The Proclaimers. Omgerekend is 500 mijl 804,672 kilometer. Een gigantische afstand; met name als je dit in één dag en zelfs in je eentje wil afleggen.

Voor degene die mijn blog al wat langer volgt, weet dat ik in het verleden wel vaker roadtrips heb gemaakt. Toen ik van baan veranderde in 2016 reed ik in november naar San Sebastian in Spanje. Bij mijn volgende roadtrip in 2018 door onder meer Zwitserland en Frankrijk belandde ik in een file, waarin ik 25 uur stil heb gestaan. Een jaar later reed van San Francisco langs de Highway 1 naar Los Angeles. En dan heb ik roadtrips naar Stockholm, Denemarken en Monaco/Italië nog niet eens genoemd.

‘Coronaproof’ roadtrip in eigen land

Begin 2020 ben ik nog in Italië en Berlijn geweest, maar sindsdien verdwenen de reisambities in de ijskast. In 2021 wil ik wel iets meer gaan reizen, maar vanwege de huidige situatie in de wereld, leek het mij niet verstandig om naar het buitenland te gaan. Daarom besloot ik een roadtrip van 500 mijl in eigen land te gaan maken in één dag. De rit begon en eindigde in mijn woonplaats Hilversum, maar in de tussentijd heb ik wel alle provincies van Nederland bezocht.

Iets na zes uur op zaterdagochtend begon de reis in een koud en verlaten Hilversum. Ik ging vroeg op weg, omdat ik na 21:00 uur ’s avonds een boete riskeerde vanwege de avondklok. De reis begon in noordelijke richting op de A27. Het was nog lekker rustig op de snelweg en die rust werd alleen maar groter toen ik de polder in dook en de snelweg verliet. Via het luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad ging mijn reis over de Markerwaarddijk naar de kop Noord-Holland. De nacht zou langzaam plaatsmaken voor de dag, maar in West-Friesland kreeg ik door de lichtvervuiling van de kassen alvast een voorproefje op het daglicht. Daarna reed ik langs Den Oever en ging ik de Afsluitdijk op.

Afsluitdijk

In Drachten ging ik nog even op bezoek bij mijn broer Rindert, om daarna door te rijden naar Groningen. Daarna zou de reis naar het zuiden gaan. Via Drenthe, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant kwam ik aan in het noordelijkste puntje van Limburg. De tussenliggende route had ik uitgetekend via de snelweg, maar ik probeerde zoveel mogelijk B-wegen tussendoor te pakken, omdat je op die manier veel meer mee krijgt van de omgeving.

Van dichtbij de Duitse Grens richting het westen. Via Eindhoven, Den Bosch en Breda kwam ik uiteindelijk aan in Zeeland. Ik kan mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst in Zeeland ben geweest (waarschijnlijk meer dan twintig jaar geleden). Deze roadtrip van 500 mijl zorgde er ook direct voor dat ik dit jaar nog eens terug wil komen in Zeeland, maar dan met mijn racefiets. Het lijkt mij heerlijk om op de uitgestrekte vlaktes te fietsen.

Zonsondergang in januari in Zeeland

500 mijl in Nederland: de route

Voor een roadtrip in Nederland kun je kiezen voor een specifiek gebied om zo lekker rustig de omgeving in je op te nemen. Voor mijn roadtrip van 500 mijl koos ik voor een andere aanpak: mijn route bracht mij door alle twaalf provincies van Nederland. Uiteindelijk was de route 869,8 kilometer, oftewel ruim 540 mijl. Het voordeel hieraan is dat je in één dag veel verschil in landschappen en bouwstijl kunt zien. Het nadeel is dat je vanwege de tijdsdruk wel veel tijd op de snelweg zit en hierdoor een oppervlakkig beeld krijgt van sommige gebieden.

500 mijl door Nederland route

Als ik nog eens zo’n roadtrip ga maken zou ik de snelwegen volledig proberen te vermijden. Op de stukken waar ik dat in mijn route heb gedaan kwam ik op plekken en in dorpjes waar je nog nooit van gehoord hebt. Verder zou ik denk ik vooraf in elke provincie een bezienswaardigheid kiezen die ik wil bezichtigen. Dan verplicht je jezelf om vaker te stoppen en meer te genieten van de omgeving. Ik weet alleen niet of het met mijn aanpassingen wel was gelukt om op tijd terug te zijn in Hilversum.

Roadtrip van 869,8 kilometer

Muziek of podcasts?

Ik vertrok rond zes uur in de ochtend en ik kwam om zeven uur ’s avonds weer aan. Hoe zorg je ervoor dat die dertien uur leuk blijven? Op mijn roadtrips naar het buitenland wissel ik vaak podcasts en muziek af, maar op mijn 500 mijl heb ik eigenlijk uitsluitend podcasts geluisterd. Door het vele thuiswerken luister ik niet meer zoveel naar podcasts en nu had ik er de tijd voor. Ik heb afleveringen geluisterd van de volgende podcasts:

  • The Tim Ferriss Show
  • Met Nerds of Tafel
  • Een Podcast over Media
  • Jong Beleggen

Overigens had ik ook zoals Marshall en Ted in How I met Your Mother de hele rit mee kunnen zingen met 500 Miles van The Proclaimers 😂

YouTube video