Blog  »  Productiviteit

Een week remote werken in Berlijn

Brandenburger Tor in Berlijn

Elke dag in de file of in een overvolle trein. Werkdagen waarbij je altijd zo’n acht uur op dezelfde plek rondhangt. Het werkende leven gaat niet altijd gepaard met de meest inspirerende omstandigheden. Daarom heb ik besloten om een week lang remote te werken in Berlijn, zodat ik kan ervaren hoe dat is.

Wat vooraf belangrijk is om te vermelden: remote werken betekent in dit artikel werken aan mijn site Tjitze.nl en niet mijn dagelijkse werk bij AVROTROS. Hierdoor kan ik een betere invulling geven aan dit experiment, zonder dat ik al teveel rekening hoef te houden met externe factoren.

Werkplek

In de week die ik heb doorgebracht in Berlijn heb ik vanuit twee locaties gewerkt. Vanuit mijn hotel en in een lunchroom.

Hotel – Metropolitan Hotel

Remote werken vanuit een hotel werkt alleen als je voldoende ruimte hebt. Ik zat zelf in het Metropolitan Hotel (vlakbij de Kurfürstendamm) en, los van wat achterstallig onderhoud, is dat een prima plek om te werken. De hotelkamer is ongeveer veertig vierkante meter groot (inclusief halletje, toilet en douche) en kostte mij voor vijf nachten 243 euro (48,60 euro per nacht, geboekt via Booking.com).

Metropolitan Hotel in Berlijn

De stoel bij het bureau was een typische hotelkamer-stoel. Prima om even op te zitten, maar als je hier weken op werkt, dan ga je je rug wel voelen. Gelukkig stond er ook een bank op de kamer, zodat ik voor afwisseling kon kiezen. Al met al een prima plek voor mij om een paar dagen vanuit te werken.

Lunchroom – Hallesches Haus

Lunchroom Hallesches Haus heb ik bezocht na het lezen van een artikel over digital nomad hotspots in Berlijn. Ik wilde graag eens uitproberen hoe het was om te werken in een café en deze eerste ervaring is mij prima bevallen.

Hallesches Haus
Foto: Hallesches Haus

Hallesches Haus heeft een relaxte sfeer. Vrolijke muziek, een mooi houten interieur, veel planten en het is gewoon lekker ruim opgezet. Een prima plek om in je eentje achter je laptop te kruipen, maar toen ik er was, waren er ook veel mensen die er kwamen om te overleggen of om samen te werken.

Bij de lunchroom hebben ze er geen probleem mee dat je met je laptop komt werken, maar ze hebben wel een duidelijke regel. Tussen 12:00 en 15:00 uur geen laptops op tafels, behalve op een paar kleine tafeltjes aan de randen van de lunchroom. In het weekend is het vanwege de drukte überhaupt niet toegestaan om op een laptop te werken in Hallesches Haus.

Werken bij Hallesches Haus

Internet

Naast een goede locatie heb je ook goed internet nodig. Bij het hotel merkte ik vooral dat het internet later op de dag een stuk trager was. Hierdoor hadden soms zelfs wat websites moeite met laden. Als je artikelen moet schrijven is het over het algemeen prima werkbaar, als je met grote bestanden werkt (zoals video’s), dan is het zeker niet ideaal.

Gelukkig hoef je je in de Europese Unie niet meer druk te maken om roaming en dus heb ik onderweg mijn grote databundel eens goed uitgetest. Helaas had ik juist rondom mijn hotelkamer slechter bereik, waardoor ik grotendeels afhankelijk was van het (trage) wifi-netwerk.

Eten en drinken

Qua eten en drinken heb je voldoende keuze in Berlijn. Als je reist met het openbaar vervoer, heb je op elk station de nodige winkeltjes en ook op andere plekken in Berlijn is er eten en drinken in overvloed. En aangezien Berlijn bloeit van de culturen, heb je ook keuze uit allerlei soorten keukens. Ik had bovendien het voordeel dat er binnen vijfhonderd meter van mijn hotel zeker twee kleine supermarkten zaten.

Ontspanning

Ontspanning is de belangrijkste reden voor mij om remote te werken. Als je nou thuis een artikel schrijft of in een willekeurige stad in een hotel. Werk blijft namelijk werk. Al moet ik zeggen dat ik thuis altijd meer afleiding heb dan op een andere locatie.

Werken in Berlijn is voor mij ideaal, omdat je ’s ochtends een paar uurtjes werkt. Daarna loop je een paar honderd meter naar de metro en kun je gaan en staan waar je wilt. Hierdoor kun je werk afwisselen met sightseeing en andere vormen van ontspanning. Hierbij is het wel belangrijk om te zeggen dat dit niet mijn eerste keer in Berlijn is, waardoor je een hoop tijd bespaart omdat je al weet hoe de stad ‘werkt’.

Samenvattend

Een weekje remote werken in Berlijn gaat voor mij de boeken in als een geslaagd experiment. Ik heb een hoop artikelen kunnen schrijven voor Tjitze.nl (waar je de komende tijd meer van gaat zien), veel plezier gehad en tussendoor ook nog mijn verjaardag kunnen vieren. Een week remote werken: ik kan het iedereen aanbevelen!