
Terugblik op het techjaar 2018
Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van het techjaar 2018? In dit artikel zet ik zes techonderwerpen op een rijtje die voor mij persoonlijk 2018 hebben gekenmerkt.
1. Spraakassistenten
2018 was het jaar van de spraakassistenten en dan in het bijzonder het jaar van Google Assistant (in Nederland officieel: Google Assistent) en Amazon Alexa. Toen ik in januari in Las Vegas op de grootste techbeurs ter wereld was, de Consumer Electronics Show (CES), was het al duidelijk dat beide bedrijven dit jaar vol zouden inzetten op de spraakassistenten. Vooral Google had van Las Vegas haar speeltuin gemaakt: de monorail was gewrapt in Google Assistant-reclame, op de billboards door de stad zag je constant de Assistent opduiken en overal op de beursvloer kwam je producten tegen met daarbij een kaartje ‘Google Assistant build in’.
Wat merken we er zelf van? In augustus maakte Google bekend dat de Google Assistant naar Nederland zou komen en ook de slimme Google Home-speakers. De speakers zijn niet alleen te koop bij de bekende electronica-winkels, maar ook bij bijvoorbeeld een Albert Heijn. De strategie lijkt vooralsnog te zijn om een Home zo goedkoop te maken (prijzen vanaf 29 euro), zodat zoveel mogelijk mensen de Home aanschaffen. Als je eenmaal een Google Home in huis hebt, merk je dat zo’n slim speakertje toch best wel handig kan zijn. Ik verwacht dat we in 2019 een hoop producten (ook in Nederland) gaan zien met een ingebouwde spraakassistent.
Google kondigde dit jaar ook Google Duplex aan. Deze dienst zorgt ervoor dat de slimme assistent je telefoons oppakt en bijvoorbeeld op een menselijke manier een afspraak bij de kapper maakt. Ik heb in mei met open mond gekeken naar onderstaande video:

2. Sleepwet
Je zou het bijna alweer vergeten, maar 2018 was ook het jaar van het raadgevend referendum over de sleepwet (officieel: Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten). De angst was namelijk dat de nieuwe wet voor inlichtingendiensten onvoldoende rekening zou houden met de privacy van burgers. Vijf studenten wisten voldoende handtekeningen te verzamelen voor een raadgevend referendum over de sleepwet. Uiteindelijk zou in maart slechts een kleine meerderheid tegen de wet stemmen.
Het referendum en de ophef over de wet heeft er wel voor gezorgd dat de wet een klein beetje is aangepast. Toch blijkt uit een rapport eerder deze maand van de toezichthouder op geheime diensten dat de privacy van onschuldige burgers wordt gewaarborgd. Zo is het vernietigen van gegevens die niet nodig zijn niet goed geregeld.
3. VAR
De grootste verandering op de voetbalvelden in 2018 is ook technologisch van aard. Ik heb het over de Video Assistant Referee, beter bekend als VAR. Afgelopen zomer maakte het grote publiek kennis met de VAR op het WK voetbal in Rusland. De VAR zorgde er regelmatig voor dat wedstrijden even een paar minuten stillagen, waardoor wedstrijden met zeven minuten blessuretijd geen uitzondering vormden.
Sinds dit seizoen wordt er ook in de Eredivisie gebruikgemaakt van de VAR. De VAR mag ingrijpen bij een paar situaties: is het wel echt een doelpunt, was het buitenspel of had deze speler geen rood moeten krijgen? De implementatie is nog niet perfect, maar ik vind het persoonlijk een goede stap. Het was altijd belachelijk dat je op de schermen in het stadion wel kon zien dat de scheidsrechter het fout had, maar dat de scheidsrechter niet terug kon komen op zijn beslissing.
4. Cambridge Analytica
Facebook zal blij zijn dat 2018 bijna voorbij is. Het was namelijk een rampjaar voor het sociale netwerk. Facebook kwam dit jaar meerdere keren negatief in het nieuws vanwege privacyschandalen en hacks.
Het absolute dieptepunt was het schandaal rondom Cambridge Analytica. Dit bedrijf bleek de data van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers te hebben verzameld. De verzamelde informatie is onder andere gebruikt om de Brexit te beïnvloeden en om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden zodat Donald Trump een betere kans zou hebben. Gek genoeg wist Facebook al sinds 2015 over de manier waarop CambridgeAnalytica aan de data kwam.
5. De smartphone-notch
Schermen in smartphones worden al een paar jaar steeds groter. De camera op de voorkant en de sensoren zorgden er alleen voor dat fabrikanten bovenaan het scherm een dikke rand lieten. Totdat Essential in 2017 met de Phone PH-1 de notch (scherminkeping) introduceerde. Hiermee kon het scherm helemaal tot bovenaan het toestel doorlopen, waarbij je bovenin een kleine inkeping in het scherm hebt.
Later in 2017 volgde Apple met de notch in de iPhone X. Dit jaar hebben bijna alle fabrikanten het voorbeeld gevolgd. Soms geslaagd zoals de kleine druppel in de OnePlus 6T, soms wat lelijker zoals de gigantische inkeping bij Google’s Pixel 3XL. Tot nu toe lijken van de grote fabrikanten alleen Samsung en Sony de dans te zijn ontsprongen.
6. Fortnite: Battle Royale
Tot nog even aandacht voor Fortnite: Battle Royale. Ondanks dat het spel in 2017 verscheen, werd het spel in 2018 pas echt groot. Het spel is immens populair en ontwikkelaar Epic Games wordt zo ongeveer slapend rijk. In het spel word je met honderd mensen op een eiland gedropt en de bedoeling is om zo lang mogelijk in leven te blijven. De last man standing is de winnaar.
Er zijn spelers die hun werk hebben gemaakt van Fortnite. Ook buiten de gamewereld zie je de invloed van het spel. Zo doen voetballers soms dansjes uit het spel na als ze een doelpunt hebben gemaakt. Het succes heeft voor gamers ook een keerzijde: Fortnite-ontwikkelaar Epic Games heeft de legendarische gamereeks Unreal Tournament namelijk in de ijskast gezet.