Blog  »  Tech

Trailer Avengers 4, YouTube Rewind en honderden slachtoffers sim-swapping – Recap #2

YouTube Rewind

De eerste trailer van Marvel’s Avengers 4 is verschenen, YouTube blikt terug op 2018 en honderden Nederlanders zijn het slachtoffer van sim-swapping. Elke week zet ik in de rubriek Recap de belangrijkste technieuwtjes op een rijtje.

Marvel’s Avengers: Endgame

YouTube video

 

Nadat eerder dit jaar Avengers: Infinity War verscheen, begon het wachten voor veel fans. De film eindigde met een enorm open en deprimerend einde. In april 2019 verschijnt het vierde deel van Avengers in de bioscoop. Deze week verscheen eindelijk de eerste trailer van Marvel’s Avengers: Endgame.

YouTube Rewind: terugblik op 2018

YouTube video

 

Decembermaand is lijstjesmaand. Deze week kon je stemmen voor de Top 2000, maakte Twitter de populairste hashtags bekend, deed Facebook iets soortgelijks, zie je in Spotify je meest beluisterde muziek in een playlist en verscheen ook de YouTube Rewind.

Aan het einde van het jaar brengt YouTube al jaren een video uit met daarin zoveel mogelijk bekende YouTubers (dit jaar wederom ook weer met een Nederlander: NikkieTutorials) en zoveel mogelijk dingen die kenmerkend zijn voor het jaar. Dit jaar een belangrijke rol voor Fortnit, K-pop en het WK voetbal.

De start van Rewind 2018 maakt mij hoopvol. Will Smith geeft het woord aan Marques Brownlee (mijn favoriete tech-YouTuber). Toch vind ik over het algemeen het overzicht tegenvallen. Het voelt in tegenstelling tot voorgaande jaren een beetje als een onsamenhangend geheel. Toch is dit wel weer zo’n overzicht waarvan je over vijf jaar zegt: oh ja, weet je nog dat we in het 2018 allemaal hadden over Fortnite?

Epic Games stopt Unreal Tournament in ijskast

Over Fortnite gesproken: bij de Game Awards won deze game de prijs voor Best Ongoing Game. De Game of the Year-award ging naar God of War, terwijl ook Red Dead Redemption 2 meerdere prijzen pakte.

De ontwikkelaar van Fortnite, Epic Games, kwam deze week meerdere keren in het nieuws. De oudere generatie gamers kennen Epic Games vooral als ontwikkelaar van het legendarische Unreal Tournament. Ik heb het spel uit 1999 (en de latere vervolgen) ook helemaal grijs gespeeld. De toekomst van de franchise is helaas ongewis, omdat Epic Games zich nog meer willen richten op het succesvolle Fortnite. Dat weerhoudt Epic Games overigens niet om de concurrentie met Steam, het populairste gameplatform voor pc-gamers, aan te gaan.

Epic Games heeft deze week ook het zevende seizoen uitgebracht van Fortnite. Hieronder zie je de trailer van het nieuwe seizoen, waarin de kerst en de winter een belangrijke rol spelen:

YouTube video

 

Honderden Nederlanders slachtoffer van ‘sim-swapping’

Je telefoonnummer staat gekoppeld aan veel van je accounts. Het is een handige manier om iets meer veiligheid in te bouwen bij inloggen. Via sms krijg je een verificatiecode, zodat iemand zelfs met je wachtwoord niet zomaar in je account kan komen. Toch is er een nieuwe hackmethode waarmee je telefoonnummer niet veilig is.

RTL Nieuws bericht zaterdag over ‘sim-swapping’. Dit is een methode waarbij een kwaadwillende je telefoonnummer overneemt door je telecomprovider op te lichten. Dit jaar zijn al honderden Nederlanders slachtoffer geworden van deze manier van hacken.

Een criminele hacker kan, als hij in het bezit is van je 06-nummer, toegang krijgen tot online accounts die gekoppeld zijn aan je telefoonnummer. Denk hierbij aan social media, je e-mail, betaaldiensten, maar ook DigiD. Hackers verdienen geld met sim-swapping door bijvoorbeeld te dreigen om bepaalde foto’s of documenten openbaar te maken. Alleen door het betalen van losgeld kan publicatie worden voorkomen.

Techjournalist Daniël Verlaan heeft overigens ook enkele tips op een rijtje gezet, waarmee je jezelf kunt beschermen tegen sim-swapping. Moet je bijvoorbeeld nog wel tweestapsverificatie via sms gebruiken?

Verder in het technieuws: