Gamereview: Red Dead Redemption 2
Eigenlijk heb ik er niet eens een hele review voor nodig om Red Dead Redemption 2 te beoordelen. Het spel is een ongekend meesterwerk en een aanrader voor iedereen die ook maar iets met games heeft.
Zestig euro voor een game lijkt een flink bedrag, maar bij een spel als Red Dead Redemption 2 is het maar een schijntje. Met alleen de singleplayermodus ben je minimaal zestig à zeventig uur kwijt. Vergelijk dat met een magere blockbuster die slechts twee uur duurt en je meer dan tien euro voor betaald, en het sommetje is snel gemaakt.
Om de vergelijking tussen films en games nog even door te trekken: in Red Dead Redemption 2 voelt het alsof je onderdeel bent van een film. Of misschien eerder een serie met een megabudget, zoals Westworld, een topserie die toevalligerwijs ook draait om het Wilde Westen.
Indrukwekkende spelwereld
Het spel ziet er enorm mooi uit. Ik ben regelmatig met mijn personage bovenaan een berg gaan staan om uit te kijken over de schoonheid van de open vlaktes of de details van een stad. In januari was ik voor het eerst in mijn leven in de Verenigde Staten en dit spel zorgde er voor dat ik het gevoel had dat ik even terug was. De spelomgeving oogt niet alleen mooi, de wereld leeft ook echt. In veel games heb je niet-speelbare karakters die enorm op elkaar lijken: qua uiterlijk en qua gedrag. In Red Dead Redemption 2 heb je dit gevoel niet. Andere cowboys rijden je niet toevallig voorbij op hun paard, maar zijn echt onderweg van A naar B.
Ook hebben de acties die je uitvoert invloed op het spel. Als je telkens in dezelfde kleding criminele activiteiten uitvoert, dan gaan burgers je herkennen aan je kleding, zelfs als je een masker draagt. Ook goed gedrag wordt beloond. Als je een toevallige voorbijganger die bestolen is helpt, kan het maar zo zijn dat je de volgende keer dat je hem tegenkomt een nieuwe missie voorgeschoteld krijgt of een beloning krijgt.
Tegelijkertijd blijft het spel zich ontwikkelen. Rijd je langs een huis in aanbouw waarvan slechts het fundament ligt, een paar dagen later zie je het geraamte staan en nog later een heel huis. Hetzelfde geldt voor lijken die langzaam wegrotten op worden opgeruimd door de politie.
Tientallen uren spelplezier
Je zou bijna vergeten dat er ook nog een verhaallijn in het spel zit. Dit verhaal is ook enorm de moeite waard. Ik heb ongeveer zeventig uur in het verhaal gestopt voordat de eindcredits over het scherm rolden. Als je dan ook alle zijmissies uitspeelt, ben je zeker honderd uur kwijt.
Red Dead Redemption 2 draait om Arthur Morgan, een cowboy die onderdeel is van de bende van Dutch Van der Linde. Het spel is een prequel op het eerste deel. Hoewel de personages en de verhaallijn een belangrijke rol in het tweede deel speelt, kun je het prima spelen zonder dat je het eerst deel hebt gespeeld.
Bij het Wilde Westen denk je aan een wereld waarin alles kan en mag, maar de bendeleden merken dat er steeds minder ruimte is voor criminelen zoals hen. Het is 1899: de beschaving begint ook in de Nieuwe Wereld door te dringen, mede door de opkomst van de industrialisatie. De bende wordt vanwege hun criminele activiteiten opgejaagd, waardoor het tentenkamp met regelmaat een nieuwe plek krijgt.
Het tentenkamp is niet alleen een plek waar je kunt slapen en nieuwe missies kunt aannemen, het is een plek die echt leeft. Bendeleden maken uit zich een praatje met je, bijvoorbeeld over een queeste die je net hebt afgerond. Ook onderling voeren ze gesprekken, spelen ze spelletjes en vieren ze feest. Als je langsloopt proberen ze jou te betrekken bij hun activiteiten. Je weet dat het een spel is, maar het voelt levensecht. Red Dead Redemption 2 lijkt hierbij op een goede serie, je krijgt echt een band met de personages.
Traag tempo
Het is leuk om af en toe naar het tentenkamp terug te keren, maar er is ook een nadeel: je kunt niet hardlopen in het kamp, dus je loopt tergend langzaam van de ene naar de andere kant. De makers hebben dit gedaan om de beleving te verhogen, maar het wekt regelmatig irritatie op.
Dit trage tempo zie je overigens niet alleen terug in het tentenkamp, maar het is een sausje dat over het hele spel is uitgegoten. De map is enorm uitgestrekt, waardoor je soms minutenlang op je paard zit om de volgende missie te starten. Gesprekken zijn behoorlijk lang, wat niet verkeerd is, maar het draagt wel bij aan het trage tempo. Ook het beroven van mensen gaat langzaam, net als schoonmaken van je wapen.
Het helpt ook niet dat je tussendoor kleine taken moet uitvoeren. Je wapen moet je regelmatig schoonmaken, anders gaan de prestaties van je wapen achteruit. Ook moeten jij en je paard voldoende rust en voeding krijgen. Je paard moet daarnaast met regelmatig worden geborsteld, anders verliet het snelheid. In je basiskamp wordt er verwacht dat je zorgt voor geld, medicijnen en voedsel, anders beginnen je kampgenoten tegen je te klagen.
De traagheid moet je in het begin behoorlijk aan wennen, maar het zorgt er wel voor dat je een unieke spelervaring voorgeschoteld krijgt. Je waant je echt even in een andere wereld. Of zoals ik eind oktober al in mijn eerste impressie schreef: “Het klinkt misschien gek, maar dat minutenlang rondgalopperen is heerlijk!”
Kleine foutjes
In een wereld die zo uitgestrekt is als Red Dead Redemption 2 en waarbij ieder karakter een eigen verhaal lijkt te hebben, gaat niet altijd alles even goed. Zo is er vlakbij het dorpje Rhodes een weg waarbij je paard standaard in de fik vliegt:
Ook de cinematic mode is niet foutloos. De cinematic mode is een modus waarbij de camera wordt uitgezoomd en je je paard niet langer hoeft te besturen. Handig als je van de ene naar andere kant van de kaart moet reizen, maar dan moet het wel goed gaan. Het internet staat vol met filmpjes van gamers waarbij het paard in de cinematic mode verongelukte na een botsing of doordat het een ravijn inreed.
Switch to the cinematic camera they said #RedDeadRedemption2 pic.twitter.com/WQUNlsN821
— Brian ‘BShar’ Sharon (@ThatBShar) October 28, 2018
Deze smetjes zijn vervelend als het jou overkomt, maar de compilaties op het internet maken het ook wel weer de moeite waard.
Conclusie
Ontwikkelaar Rockstar Games heeft met Red Dead Redemption 2 een meesterwerk afgeleverd. Het is het beste spel dat ik in tijden heb gespeeld en qua spelwereld is het een mijlpaal in de gamegeschiedenis. De game is niet perfect, maar de schoonheid van het Wilde Westen en het boeiende verhaal maakt dat helemaal goed. Red Dead Redemption 2 is met een speelduur van minimaal zestig uur een topspel dat iedere gamer gespeeld moet hebben. Game van het jaar? Het moet raar lopen als Red Dead Redemption 2 die titel niet krijgt.