Blog  »  Tech

Samsung Galaxy Z Flip 3: een vouwbare telefoon voor de massa?

Samsung Galaxy Z Flip 3

Hoewel nieuwe smartphones elk jaar weer iets krachtiger en sneller worden, zijn er in de afgelopen jaren weinig grote veranderingen geweest. In 2018 begon echter een nieuwe productgroep te ontstaan: telefoons met een vouwbaar scherm. Met prijzen tussen de 1.500 en 2.000 euro en prestaties die achterblijven bij andere telefoons, is het echter meer een gimmick. Dit jaar lijkt daar verandering in te komen: Samsung heeft deze week de Samsung Galaxy Z Flip 3 aangekondigd en dat is de eerste telefoon met een vouwbaar scherm die oprecht interessant is voor de massa.

Van fysiek toetsenbord naar een opvouwbaar scherm

De stap van de moderne smartphone naar een smartphone met een vouwbaar scherm voelt als de stap van een smartphone met een fysiek toetsenbord naar smartphones waarbij je bijna alles via het scherm moet doen. Ik moest daar zelf tien jaar geleden nog flink aan wennen en daarom kocht ik destijds een BlackBerry met een uitschuifbaar (fysiek) toetsenbord. Dat was overigens ook direct mijn laatste toestel met een fysiek toetsenbord (met uitzondering van de Nokia 3310 uit 2017).

De volgende grote stap zijn smartphones met een vouwbaar scherm. Samsung is één van de partijen die vooroploopt met deze technologie. Het Zuid-Koreaanse bedrijf gebruikt hierbij twee compleet verschillende implementaties: een telefoon die je kunt uitvouwen tot een tablet (Samsung Galaxy Z Fold) en eentje die je kunt opvouwen tot het formaat van een pager (Samsung Galaxy Z Flip). Met deze laatste keren we terug naar de klaptelefoontjes uit het begin van deze eeuw.

Op dit moment zie ik zelf de meeste potentie in de 2021-versie van klaptelefoontjes. Je telefoon uit kunnen klappen tot een tablet klinkt wel interessant, maar ik denk dat je het grootste deel van de dag alsnog de smartphone-stand gebruikt en hoogstens het toestel uitklapt naar de tabletstand in de trein of thuis op de bank als je een video wilt kijken. Het voordeel van een klaptelefoon daarentegen is dat een groot toestel alsnog gemakkelijk in je broekzak past (mogelijk zelfs in vrouwenbroeken).

Samsung Galaxy Z Flip 3

Samsung Galaxy Z Flip 3

Samsung heeft deze week de Samsung Galaxy Z Flip 3 aangekondigd. Dichtgeklapt valt direct op dat het kleine scherm aan de buitenkant een stuk groter (en dus praktischer) is geworden. Met 1,9 inch is dit Cover Screen nog steeds erg klein, maar je kunt er veel meer mee doen dan bij de vorige twee Flip-telefoons. Standaard zie je op dit scherm de tijd, datum en de batterijstatus, maar je kunt ook gebruiken om de muziek te bedienen, het weer te checken, een timer in te stellen of om je notificaties te lezen.

De Flip 3 heeft een vanaf-prijs van 1.050 euro, waarmee het vergelijkbaar is met andere high end-toestellen. In het verleden lag de prijs van vouwbare telefoons een stuk hoger (maar had je wel meer opslagruimte), waardoor de Flip 3 de eerste telefoon met vouwbaar scherm is die voor de normale consument interessant kan zijn om te kopen.

Het grote scherm van de nieuwe Flip heeft bovendien een hogere verversingssnelheid (128hz), waardoor de beelden soepeler ogen. Een hoge refreshrate is echter wel nadelig voor de batterij en die is gelijk gebleven aan de voorganger. Het moet uit testen nog blijken hoe lang de telefoon op een accu kan, maar mogelijk dat dit wel een dingetje wordt.

De opklaptelefoon is overigens voor het eerst waterbestendig, wat een fijne toevoeging is. Ik zou alleen wel oppassen op het strand omdat de Flip 3 niet stofbestendig is. Verder had de voorganger last van magere audio, dit heeft Samsung opgelost met een Dolby Atmos stereo-speaker onderaan het toestel.

YouTube video

 

Is de Flip 3 het geld waard?

De Samsung Galaxy Z Flip 3 is net aangekondigd waardoor het lastig is om te bepalen hoe goed het toestel echt is. De eerste impressie is dat dit de eerste vouwbare telefoon is die door de lagere prijs de moeite waard is.

Als je 1.000 euro te besteden hebt aan een nieuwe telefoon moet je de afweging maken tussen kracht en vorm. Andere high end-toestellen zijn een stuk krachtiger, waardoor de gebruikservaring soepeler is, de batterij langer meegaat en de camera waarschijnlijk ook mooiere foto’s kan maken. De Flip 3 heeft daarentegen misschien iets minder te bieden onder de motorkap, maar is wel uniek qua vorm. En daarmee kun je echt de blits maken in je omgeving.