Tech

Smartphones met een opvouwbaar scherm

Royole Flexpai

Het is een ontwikkeling waar al een paar jaar over wordt geschreven: smartphones met een opvouwbaar scherm. Lekker compact als je hem opvouwt, maar heerlijk om video’s op te kijken als je hem uitvouwt. De toekomst is inmiddels een stapje dichterbij gekomen.

Toen ik afgelopen januari op de grootste techbeurs van de wereld was, Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, had ik gehoopt dat een fabrikant een smartphone met opvouwbaar scherm zou tonen, maar helaas. In 2019 gaat het volgens de meestal goed geïnformeerde Evan Blass wel gebeuren. Op Twitter schrijft hij dat LG tijdens de keynote op CES 2019 zijn eerste opvouwbare telefoon gaat tonen.

‘De tijd is rijp’

Samsung gaat vermoedelijk nog eerder een opvouwbare smartphone presenteren, hoogstwaarschijnlijk deze maand al. Topman Dong-Jin Koh laat tegenover het Amerikaanse CNBC weten dat uit marktonderzoek blijkt dat de tijd nu rijp is voor een vouwmodel. Wel noemt hij het ontwikkelproces van een dergelijk toestel ‘erg complex’.

Royole FlexPai

Fabrikant Royole heeft woensdag als eerste een telefoon met opvouwbaar scherm gepresenteerd. De Royole FlexPai heeft een 7,8 inch flexibel amoled-scherm. In het midden van het scherm zit een scharnier, waardoor je het volledig om kan buigen. De software van het toestel herkent automatisch in welke stand het toestel staat.

YouTube video

 

De FlexPai weegt 320 gram en is uitgevouwen 7,6 millimeter dik. Het toestel wordt geleverd met 128 of 256 gigabyte, een accu van 3800 mAh, twee camera’s (16 en 20 megapixels), 8 gigabyte werkgeheugen en een Qualcomm octacore chip. De ontwikkelaars wordt vanaf december geleverd voor een vraagprijs vanaf 1318 dollar.

Fragiel scherm?

Op het Russische YouTube-kanaal Наши Обзоры (vrij vertaald: ‘Onze beoordelingen’) is een hands-on te zien van de Royole FlexPai. Wat daarbij opvalt is dat het toestel bij de vouw behoorlijk bol in een bocht staat. Niet een praktische eigenschap als je dit toestel in je broekzak mee wil nemen. Voor mijn gevoel is het toestel bij de vouw bovendien behoorlijk fragiel.

YouTube video

 

In de video lijkt het scherm op dezelfde manier te reageren als een goedkoop plastic scherm. Bij het openen van een app drukt hij drie keer op hetzelfde icoontje. Het kan natuurlijk zijn dat dit per ongeluk gebeurt. Ik zou dit toestel dan ook graag eens in het echt willen uitproberen.

Een smartphone met een opvouwbaar scherm kan in potentie het beste van beide wereld brengen, maar er zijn wat risico’s. Hoe goed reageert het scherm en hoe breekbaar is het scherm? Kun je het toestel gemakkelijk dragen in je broekzak? En hoe gaat het toestel ermee om als je je vingers op de ‘achterkant’ van het toestel laat rusten (dus op het beeldscherm).  Een hoop vragen nog, maar in potentie is een smartphone met een opvouwbaar scherm een hele toffe ontwikkeling (en geen notch!).

Update 9 januari 2019: Tijdens CES heb ik het toestel kunnen uitproberen en dit is mijn eerste indruk van de Royole FlexPai.