Tech

De nieuwe Nokia 3310 en het belang van een smartphone

Nokia 3310

Door te kiezen voor de naam Nokia 3310 had telefoonmaker HMD Global direct de aandacht van de complete wereldpers. De klassieke Nokia 3310 heeft een cultstatus op het internet omdat hij niet kapot te krijgen zou zijn. Voor Radar heb ik het toestel uitgeprobeerd en natuurlijk heb ik ook geprobeerd of de nieuwe Nokia 3310 tegen een stootje kan.

Bij mijn vorige werkgever (Essent) krijg ik een Nokia-telefoon waarmee ik alleen kon bellen en smsen. Qua model lijkt de nieuwe Nokia 3310 meer op dat toestel dan op de iconische voorganger zelf. Alleen de opvallende witte rand om het scherm zorgt ervoor dat de nieuwe Nokia 3310 een klein beetje op de originele Nokia 3310 lijkt. De naamgeving is dus vooral een handige marketingtruc. Met name omdat ook een nieuwe versie van Snake een belangrijke rol speelt in de beeldvorming rondom het toestel.

Nokia 3310 videoreview

Voor Radar heb ik het toestel uitgeprobeerd. Je kunt mijn bevindingen lezen in de recensie op de Radar-website. Overigens heb ik samen met een collega ook een videoreview opgenomen, die kun je hieronder bekijken:

YouTube video

 

Nokia 3310 valtest

Toen ik de Nokia 3310 kreeg, vroeg ik mij vooral af hoe goed de telefoon tegen een stootje kan. Daarom hebben we ook nog een valtest opgenomen. Op het gebied van valbestendigheid maakt de nieuwe Nokia 3310 zijn naam waar. Als je hem op stenen laat vallen, loopt het toestel wat krasjes en deukjes op, maar je kunt hem nog gewoon gebruiken. Vandaar dat we ook nog hebben gekeken hoe goed het toestel tegen een val van de eerste en zelfs tweede verdieping kan. De resultaten (inclusief slowmotions) zie je in onderstaande video:

YouTube video

 

Het belang van een smartphone

Hoewel het inruilen van een smartphone voor de Nokia 3310 flink wennen was qua comfort, gaf het ook wel een bepaalde rust. Omdat je zo weinig met het toestel kan doen, vul je lege momenten op een dag ook niet met het nogmaals checken van je Facebook- of Twitter-feed. Ik vind het alleen wel jammer dat het toestel geen WhatsApp heeft, ondanks dat je er wel mee op internet kan.

De Nokia 3310 (of een willekeurige andere feature phone) is een ideale festivaltelefoon vanwege de batterijduur en de valbestendigheid. Toch had de toevoeging van WhatsApp ervoor kunnen zorgen dat het ook een handig telefoon is voor in het weekend, zodat je wel connected bent, maar niet de hele tijd bent afgeleid.

Op doordeweekse dagen is een domme telefoon voor mij overigens geen optie. Toen ik met de Nokia 3310 op pad ging, heb ik nog meer tijd in files doorgebracht dan normaal gesproken. Ik heb standaard Google Maps aan in de auto, zodat ik altijd de snelste route kan rijden. Dit was met de nieuwe Nokia 3310 geen optie. Bovendien vind ik het prettig om tijdens het rijden een podcast te luisteren of naar een eigen playlist op Spotify en daarvoor is een smartphone onmisbaar.

LG Nexus 5X is dood

Overigens arriveerde de 3310 voor mij op het ideale moment. Mijn LG Nexus 5X kwam in een bootloop terecht. Dit betekent dat hij constant opnieuw bleef opstarten, maar op een gegeven moment kwam ik niet eens meer in het besturingssysteem. Oftewel mijn LG Nexus 5X is dood. Gelukkig kon ik mijn toestel nog opsturen naar Coolblue en werkt mijn telefoon inmiddels weer.

Wil je reageren op dit artikel? Stuur mij dan een berichtje op Twitter. Mijn gebruikersnaam is @tjitzenl