Review: The 4-Hour Workweek

Stel dat je maar vier uur per week hoeft te werken, maar daarmee voldoende geld verdient om full time te reizen of andere leuke dingen te doen. Dat wil toch iedereen? Timothy Ferris belooft deze levensstijl in het boek The 4-Hour Workweek en ik ben benieuwd in hoeverre het boek na veertien jaar nog steeds relevant is.

The 4-Hour Workweek: een alternatief voor negen-tot-vijf

Toen ik vorig jaar begon met het lezen van The 4-Hour Workweek begaf ik mij in een situatie die aansloot op de idealen van het boek. Ik was een week aan het werken en ontspannen in één van mijn favoriete steden in de wereld: Berlijn. Het was voor mij een digital nomad-experiment om te kijken hoe remote werken in het buitenland mij zou bevallen.

De subtitel van het boek is “Escape the 9-5, Live Anywhere, and Join the New Rich”. Zo voelde die week voor mij ook echt. Ik deed ’s ochtends wat werk in mijn hotel of in een leuk eettentje, en ging dan ’s middags de tourrist uithangen bij de Brandenburger Tor of de Reichstagsgebäude of op één van de vele andere mooie plekken in de stad. Een heerlijke combinatie waar ik wel aan kon wennen.

Slechts vier uurtjes werken?

Hoewel de titel het toch echt heeft over vier uren werken per week, is de kans groot dat je meer dan vier uur blijft werken, zelfs al zou je het boek volledig beheersen. Timothy Ferris werkt bijvoorbeeld zelf ook meer dan vier uur per week en met hem velen van de 4HWW-aanhangers. Het boek gaat over een levensstijl waarbij je gelukkig bent en zelf de controle hebt. In theorie kan dat met vier uur werken per week, maar als je werk doet wat je leuk vindt, dan is het niet erg om langer te werken.

Oude rijkdom versus nieuwe rijkdom

Bij een rijk persoon denk je waarschijnlijk aan een (multi)miljonair. Iemand met veel geld en bezittingen. The 4-Hour Workweek introduceert een nieuw type rijkdom: the New Rich.

Stel je hebt twee personen: persoon A verdient 130.000 euro per jaar, persoon B 30.000 euro per jaar. Op basis van dat gegeven zou je zeggen dat persoon A rijker is. Maar wat nou als persoon A dat geld verdient in tachtig uur per week en B in tien uur? Dan verdient A 31 euro per uur, terwijl B 58 euro per uur verdient.

Persoon A werkt en woont bovendien in Amsterdam omdat het werk daar nou eenmaal is. Persoon B kan locatie-onafhankelijk werken en woont het grootste deel van het jaar in Zuidoost-Azië vanwege het lekkere weer en de lage kosten. B betaalt slechts een fractie van de huur van A. Bovendien kan B een hele week riant eten van het budget waar persoon A slechts één keer van uit eten kan. Wie van de twee is relatiefst het rijkst?

Het DEAL-principe

Om de levensstijl uit The 4-Hour Worweek te bereiken zijn er vier stappen. Het DEAL-principe:

  • D van Definition (Definitie)
  • E van Elimination (Eliminatie)
  • A van Automation (Automatisering)
  • L van Liberation (Bevrijding)

Definitie

Het bovenstaande voorbeeld van nieuwe rijkdom heeft te maken met de definitie van rijkdom. Wat zou jij doen als je een miljoen zou winnen? Grote kans dat je daar geen miljoen voor nodig hebt. Bovendien kun je in plaats van een huis met zwembad kopen ook proberen om één of twee keer per jaar buiten het hoogseizoen een villa met zwembad huren in Spanje of zelfs in Thailand. Dan kun je wel volop genieten, maar hoef je de rest van het jaar niet het zwembad schoon te maken en heb je ook niet al die kosten aan onderhoud. Probeer inzicht te krijgen in hoe hoog de kosten voor je ideale levensstijl per maand zijn en probeer daar naar toe te werken.

Eliminatie

De tweede stap is het elimineren van overbodig werk of activiteiten. Is het echt nodig om elk uur je mail te checken? Of zou je het ook één of twee keer per dag kunnen doen? Als iets echt urgent is bellen mensen wel. En hoeveel leveren alle activiteiten die je op een dag doet nou echt op?

Ik werk zelf op dit moment als data-analist/growth hacker bij AVROTROS, waardoor ik een hoop rapportages moet maken. Maar wat levert dit nou werkelijk op? Stel ik ben dagelijks een half uur bezig met een rapportage en er zijn tien mensen die deze rapportage krijgen. Ik maak de rapportage omdat het ooit van mij gevraagd is, en de ontvangers bladeren er dagelijks doorheen, maar doen er verder niets mee. Dan verspil ik dus eigenlijk een deel van mijn eigen tijd en van mijn collega’s. Die tijd kun je ook voor anderen dingen gebruiken.

Door de coronacrisis werk ik inmiddels al tien maanden thuis en ik merk dat dit een enorme boost voor mijn productiviteit is. Op kantoor word je vaak gestoord tijdens je werk, waardoor een taak twee of drie keer zoveel tijd inneemt. Thuis heb je hier – tenzij je kinderen hebt – in principe geen last van. Ik kan nu in veel minder tijd veel meer werk doen.

Automatisering

“Het kost mij elke dag maar vijf minuutjes.” Een veelgehoorde opmerking in kantooromgevingen. In de praktijk duurt het vaak langer en zijn er een hoop van dit soort werkzaamheden, waardoor je zo een uur per dag verliest (vooral als je per ongeluk een foutje maakt of wordt gestoord). Als ik elke dag iets moet doen volgens een stappenplan probeer ik het te automatiseren (of op zijn minst te versimpelen).

Timothy Ferris gaat in zijn boek ook in op die manier van automatisering, maar hij is ook een grote liefhebber van het uitbesteden van werk. En het liefst delegeert hij werk naar goedkopere landen zoals India, zodat het hem relatief weinig kost en het werk wel wordt gedaan.

De derde manier van automatiseren is het automatiseren van inkomen. Dit heeft vooral te maken met het opbouwen van een passief inkomen, zodat je zelfs tijdens het slapen geld kunt verdienen. Timothy Ferris is zelf vooral een liefhebber van het verkopen van informatie. Hierdoor hoef je je niet druk te maken om voorraden of klantenservice, maar kun je wel geld verdienen. Denk hierbij aan het verkopen van e-book of online trainingen. Zelf heb ik recent een experiment uitgevoerd met affiliate marketing, waarbij je geld verdient doordat mensen via jou een product kopen in een webshop.

Liberation

In onze maatschappij is het heel normaal dat je veertig tot vijftig jaar werkt en dat daarna je ‘gouden jaren’ beginnen, waarin je eindelijk mag genieten van je vrijheid. Helaas is het geen gegeven dat we allemaal tachtig jaar of ouder worden, laat staan dat we gezond genoeg zijn om daar van te genieten. In The 4-Hour Workweek adviseert Timothy Ferris om af-en-toe een mini-retirement (min-pensioen) op te nemen. Hij gaat zelf één of twee keer per jaar naar het buitenland om daar iets nieuws te leren, zoals een nieuwe taal.

Is The 4-Hour Workweek een aanrader?

The 4-Hour Workweek is een aanrader voor iedereen die productiever wil worden en die meer uit het leven wil halen. Een vierurige werkweek zal misschien lastig worden (maar niet onmogelijk), maar met dit boek kun je je werk en leven een stuk prettiger maken. Voor de een zal dit één dag per week remote werken zijn, terwijl de ander een passief inkomen opbouwt om zou minder afhankelijk te zijn van een baan.

Het boek The 4-Hour Workweek (Engelstalig) kun je onder andere bestellen bij bol.com.

Deel dit artikel: