Lost bestaat vandaag 20 jaar; een ode aan mijn favoriete serie allertijden
48 mensen moeten op een tropisch eiland zien te overleven na een vliegtuigongeluk. Het blijkt geen normaal eiland te zijn, en al snel rolt de groep van mysterie in mysterie, in de hoop om in leven te blijven. Het is het verhaal van Lost, de hitserie die vandaag 20 jaar geleden (22 september 2004) voor het eerst op televisie te zien was. In dit artikel een ode aan mijn favoriete serie allertijden. Mocht je de serie al gezien hebben, dan heb ik in dit artikel ook nog een tip waarmee je Lost kan kijken op een manier dat je het nog nooit eerder zag.
Lost: terug naar 2004
Ik neem je graag mee terug naar 2004. Een destijds 14-jarige Tjitze zat in de derde klas van de middelbare school. Televisie was nog het belangrijkste entertainment-platform, smartphones bestonden nog niet en Startpagina was de populairste site in Nederland (bron: SvdJ).
Als je in die periode een serie wilde kijken had je twee opties: je kon wachten totdat de serie in Nederland op televisie kwam, of je kocht de videoband of dvd. Dat veranderde voor mij in de herfst van 2004 toen mijn broer ‘via het internet’ een Amerikaanse serie had ontdekt: Lost. In Nederland zou de serie uiteindelijk een half jaar later op NET5 te zien zijn, maar zo lang konden wij niet wachten.
Netflix was in die tijd nog een dvd-bedrijf en andere goede streamingdiensten bestonden nog niet, dus besloten we om de serie te downloaden. Zo startte een traditie waarin ’s nachts een serie op Amerikaanse televisie te zien was en wij de volgende dag de nieuwste aflevering zonder ondertiteling op een computerscherm zaten te kijken.
Iconische pilot-aflevering
De eerste aflevering van Lost is iconisch. Je ziet één van de hoofdpersonages wakker worden in een jungle. Hij hoort geschreeuw en rent er naar toe. Hij treft een strand aan met daarop wrakstukken van een vliegtuig, vuur, een draaiende vliegtuigmotor en veel hysterische mensen. Direct vanaf het begin roept de serie vragen op: wat is er gebeurd en wie zijn deze mensen?
Als de rust enigszins terugkeert blijkt de groep na een vliegtuigcrash op een enorm mysterieus eiland beland te zijn. Als kijker begint een zoektocht naar antwoorden op alle mysteries. Voor elke vraag die de serie beantwoordt, lijkt een nieuwe vraag te ontstaan.
Filosoferen op internetfora
Aangezien er maar één aflevering per week verscheen, had je altijd een week om te filosoferen over alles wat er in de serie afspeelde. En al snel ging je ook op internet op zoek naar theorieën. In 2004 kenden we nog geen Facebook (tenzij je een Amerikaanse student was), Instagram of Twitter (grappig detail: Hyves is gelanceerd op dezelfde dag dat Lost uitkwam). Wel had je in die tijd internetfora. Op deze fora discussiëren vele Losties over wat er in de nieuwste aflevering was gebeurd en wat de betekenis hiervan zou kunnen zijn.
Ik denk dat een groot deel van de cultstatus van Lost dan ook te danken is aan deze filosofeercultuur. Uiteraard heb je een goede serie nodig met een hoop mysteries, maar juist doordat je tussen de afleveringen theorieën las van fans over de serie, groeide de betrokkenheid tot een ongekende hoogte.
Conflict
Naast de vele mysteries gaat de serie ook van het ene naar het andere conflict. Is er geen externe vijand, dan raakt de groep wel intern verdeeld waardoor er in veel situaties twee kampen ontstaan. Als kijker blijf je hiermee afwegen wat de beste keuze is, al is het op basis van nieuwe kennis soms juist weer gemakkelijk switchen. Ook bestaat de groep uit veel uiteenlopende persoonlijkheden, waardoor je makkelijk een connectie krijgt met één of meerdere personages.
‘We have to go back!’
Mijn favoriete quote uit Lost is toch wel de vaak gebruikte zin van Desmond: “See you in another life, brother”. Toch zitten er in de serie nog een hoop andere iconische uitspraken, denk aan:
- Don’t tell me what I can’t do!
- If we can’t live together, we’re going to die alone.
- Dude, you’ve got some Artz on you.
- We have to go back.
Maar de zin die mij het meest bij zal blijven is “Not Pennys boat”. De tekst die Charlie op zijn hand heeft geschreven. Als je de serie hebt gezien, weet je dat dit één van de meest emotionele momenten uit zes seizoenen Lost is.
Lost in chronologische volgorde
Recent ben ik weer aan Lost begonnen, maar dan op een compleet nieuwe manier. Het was mij destijds ontgaan, maar fans hebben een chronologische versie van Lost gemaakt (Chronologically LOST). In deze fanversie geen sprongen in de tijd, maar je begint met de oudste beelden uit de serie en zo zie je hoe het eiland zich door de tijd heen ontwikkelt en wie er op het eiland leeft.
Het resultaat is een compleet nieuw verhaal. Ik ben de tel kwijtgeraakt hoe vaak ik al aan de originele Lost-serie ben begonnen, maar in de chronologische versie vielen mij zaken op die normaal er nooit voor mij uitsprongen. Daarnaast is het verhaal beter te volgen dan in het origineel. En het is natuurlijk altijd goed om een excuus te hebben om weer aan je favoriete serie te beginnen.
Op deze pagina vind je meer achtergrond over Chronologically LOST en hoe je de serie kunt downloaden en kijken.
Documentaire 20 jaar Lost
Een ander interessant project is Getting Lost. In deze documentaire (die vandaag 22 september 2024 in première gaat) blikken de cast, de crew en ook lokale Hawaïanen terug op Lost. Het is nog niet duidelijk wanneer en hoe je deze documentaire in Nederland kan gaan kijken.
Je kunt Lost op dit moment in Nederland kijken via Disney+ of via Netflix.