Deze fietsgadgets gebruik ik tijdens het wielrennen – Ventoux #6

Wielrennen draait vooral om conditie, maar toch zijn er enkele fietsgadgets die het fietsen een stuk prettiger of leuker maken. In dit artikel zet ik de gadget op een rijtje die ik zelf (regelmatig) gebruik tijdens het wielrennen. Welke fietsgadget is voor jou cruciaal?

Als je begint met wielrennen ontkom je er niet aan om te investeren. Je hebt een fiets nodig, speciale kleding, schoenen en een helm. Je wilt echter ook weten hoe hard je fietst, dus dan moet die fietscomputer er ook maar komen. De fietsgadgets die ik in dit artikel behandel gaan soms al jaren mee. In 2015 schreef ik ook een artikel over fietsgadgets en het grappige is dat ik de meeste producten vier jaar later nog steeds gebruik.

Mijn fiets: Sensa Trentino SL (2013)

Sensa Trentino SL (2013)

Laten we beginnen met het duurste product uit mijn lijstje: mijn fiets. In 2013 heb ik de Sensa Trentino SL gekocht. In dat jaar ging ik ook de Mont Ventoux beklimmen en daarom had ik een goede fiets nodig. Het was een flinke investering, maar inmiddels zijn we zes jaar verder en heb ik bijna 17.000 kilometer op mijn Sensa gefietst. Ik ken mensen met een auto die minder kilometers maken.

Vorige maand heb ik trouwens een spinningfiets gekocht, zodat ik ook bij slecht weer gewoon kan trainen. Meer over binnentrainen lees je in mijn blogpost over de aanschaf van de spinningfiets.

Cruciale fietsgadget: Garmin Edge 810

Garmin Edge 810

Als ik fiets wil ik ook weten hoe ik presteer. Er is dan ook één fietsgadget die echt elke rit van de partij is: de fietscomputer Garmin Edge 810. Je kunt uiteraard kiezen voor een simpele Sigma van 25 euro, maar het prettige aan de Garmin-fietscomputer is dat ik veel meer data tot mijn beschikking heb. Wat is mijn gemiddelde snelheid in de afgelopen vijf kilometer? Hoeveel hoogtemeters heb ik gemaakt? Wat is het stijgingspercentage van de huidige helling? Oh, en je kunt ook navigeren met deze Garmin-fietscomputer.

Ik heb de Garmin Edge 810 al sinds 2014 en hij bevalt nog steeds heel goed. Hiervoor had ik een Garmin Forerunner 610 HRM. Ook daarmee had ik veel statistieken bij de hand, maar omdat dat een horloge is was het display veel te klein. Sinds de Garmin Edge 810 zijn trouwens een hoop mooie fietscomputers uitgekomen, dus misschien moet ik dit jaar maar eens kijken naar een opvolger.

Fitbit Charge 2

Fitbit Charge 2

Hoewel ik met de Garmin Edge 810 via een hartslagband (om mijn borstkas) mijn hartslag kan meten, gebruik ik hiervoor een losse fietsgadget. Ik draag mijn stappenteller Fitbit Charge 2 toch al dag en nacht, dus dan is het wel zo handig om die gadget te gebruiken voor het meten van mijn hartslag. Nadeel is dat je daardoor de statistieken niet kunt combineren en dat je dus niet ziet wat je hartslag doet tijdens een beklimming.

Jaybird Freedom

Jaybird Freedom

Ik rijd steeds vaker een trainingsrondje met oordoppen in, met name voor het luisteren van podcasts. Vooral op een standaard trainingsroute kan dit helpen tegen de verveling. Ik gebruik hiervoor de Jaybird Freedom die je via bluetooth met je smartphone kunt verbinden. Deze oordoppen zijn met een draad aan elkaar verbonden en aan de rechterkant heb je een controller zitten om de audio te pauzeren en om het geluid harder en zachter te zetten. Functioneel is dit laatste ideaal, maar het zorgt er wel voor dat het gewicht van de oortjes niet in evenwicht is. In het begin was dit wennen, maar inmiddels valt het mij niet meer op.

Hoewel de Jaybird Freedom een enorme handige fietsgadget is, moet het wel veilig zijn in het verkeer, zet daarom het geluid niet te hard. Ook wel zo prettig voor je oren. Fietsen met één oordopje uit het oor kan ik overigens niet aanraden bij dit apparaat. Ik heb dit één keer gedaan, maar vijf kilometer later was het dopje verdwenen.

GoPro Hero 5

GoPro Hero 5

Inmiddels is er al een Hero 7, maar ik gebruik nog regelmatig mijn GoPro Hero 5. Deze actioncam is ideaal voor het filmen van bijzondere tochten. Je kunt filmen in 4K, je hebt de optie om slowmotion-video’s te maken en je kunt timelapses maken. Vooral dat laatste is aan te raden bij racefiets-video’s. Niemand zit er op te wachten dat jij een video laat zien waarin je een kwartier lang tussen de weilanden doorfietst.

Lezyne Hecto Drive 400XL

Lezyne Hecto Drive 400XL

Mits de temperatuur het toelaat is het heerlijk om heel vroeg of heel laat te gaan fietsen. Nadeel: het is nog schemerig of zelfs donker. Ik gebruik zelf de Lezyne Hecto Drive 400XL-lampen om mijn zicht te vergroten én om mijzelf beter zichtbaar te maken voor andere verkeersdeelnemers. In oktober heb ik een artikel geschreven over de voor- en nadelen van de Lyzne Hecto Drive 400XL-lampen.

OnePlus 5T met de Strava-app

OnePlus 5T met Strava

De laatste fietsgadget die niet kan ontbreken is mijn smartphone: de OnePlus 5T. Tijdens mijn fietsavonturen gebruik ik mijn mobiel voor het nemen van foto’s en om mijn rit te registreren via de populaire app Strava. Ik gebruik dus twee fietsgadgets om mijn prestaties te meten: de Garmin Edge 810 en mijn OnePlus 5T. De Garmin-fietscomputer gebruik ik met name voor inzichten tijdens het fietsen en als back-up, mocht de Strava-app om één of andere reden moeite hebben met het registreren van mijn rit.

Beklimmen van de Mont Ventoux

Het grootste deel van de genoemde fietsgadgets neem ik in juni mee naar Frankrijk als ik de Mont Ventoux ga beklimmen voor het goede doel. Wil je meer weten over deze bijzondere uitdaging? Lees dan waarom ik de Mont Ventoux ga beklimmen.

Klik hier om mij te sponsoren voor de Mont Ventoux-challenge 2019

Bekijk het overzicht met blogs over mijn voorbereiding op de Mont Ventoux

Deel dit artikel: