Overig, Ventoux

Ik heb een spinningfiets gekocht – Ventoux #3

Ik heb een spinningfiets gekocht – Ventoux #3

Het is gemakkelijk om een excuus te maken om niet te sporten: het is te koud, te nat, te glad of te donker. Als voorbereiding op de Mont Ventoux in juni wil ik mij niet verschuilen achter excuses en daarom heb ik afgelopen weekend een spinningfiets gekocht.

Ik ben iemand die het liefst buiten sport. Lekker fietsen en tegelijkertijd nieuwe routes ontdekken: heerlijk! Ik heb in het verleden ook wel gesport in de sportschool, maar ik vond het maar saai. Toch is buiten sporten in februari niet ideaal. Je moet je helemaal inpakken, en na een uurtje fietsen ben je nog niet klaar: je moet de fiets ook nog schoonmaken. Door de week vind ik dat zonde van mijn tijd en daarom heb ik nu een spinningfiets gekocht om ook door de week te kunnen trainen.

CycleMasters

Mijn broer Rindert, waarmee ik samen in juni de Mont Ventoux ga beklimmen, is al een tijdje enthousiast over CycleMasters. CycleMasters (vroeger: Clubvirtual) is een online fietsplatform waarop je spinninglessen kan volgen. Je hebt de keuze uit verschillende parcours, variërend in categorie, intensiviteit en duur.

Ik heb vanochtend de les Haute-Saône gevolgd via mijn laptop. Dit is een korte intensieve les van 23 minuten rondom het plateau van de duizend meren in Frankrijk. Terwijl je op je spinningfiets zit, zie je first person beelden van iemand die aan het fietsen is. Aan de rechterkant zie je de instructeur (in mijn training Evert). Verder worden er enkele statistieken getoond, zodat je bijvoorbeeld weet hoe lang de les nog duurt.

Door de fijne muziek en het enthousiasme van de instructeur ga je (zelfs in je woonkamer) lekker fietsen op je spinningfiets. Het probleem met een hometrainer is meestal dat je geen stok achter de rug hebt om er een tandje bij te schakelen. Door de videoles bleef ik de intensiteit voor mezelf opvoeren en had ik binnen no time het zweet op mijn voorhoofd staan.

Na één les kan ik natuurlijk nog weinig zeggen of dit platform mij enthousiast houdt op langer termijn, dus daar kom ik in de toekomst nog even op terug.

Training afgelopen week (4 t/m 10 februari)

Vorige week gaf ik aan dat ik minimaal één keer per week buiten wil fietsen en dat is ook in de afgelopen week gelukt. Ik heb tot zondag gewacht met fietsen en helaas regende en waaide het die dag volop. Voor mij geen excuus om niet te gaan en dus heb ik weer 27 kilometer aan mijn totaal toegevoegd. Met een gemiddelde snelheid 24,8 kilometer per uur was ik ook iets sneller onderweg dan de week ervoor (24,1 km/u).

Doel(en) deze week (11 t/m 17 februari)

Vanaf woensdag stijgt de temperatuur naar rond de tien graden: prima weer in het voorjaar om te gaan fietsen. Dit is mijn sportieve doel voor deze week:

  • 2 ritten buiten van minimaal een uur
  • 2 spinninglessen volgen

Klik hier om mij te sponsoren voor de Mont Ventoux-challenge 2019

Bekijk het overzicht met blogs over mijn voorbereiding op de Mont Ventoux