Overig, Ventoux

Ik ga een berg beklimmen – Ventoux #1

Ventoux 2019

In 2019 ga ik het doen: het beklimmen van de Mont Ventoux op een racefiets. Een ultieme sportieve uitdaging, maar ook eentje waarin ik mij inzet voor het goede doel. Ik neem jullie mee in de voorbereiding. Van het nulpunt (beginnen met training) tot het topje van de berg.

Racefietsen naar de top van de Mont Ventoux

Sinds 2012 ben ik hobbymatig aan het racefietsen. Hoe de langer de afstand en zwaarder de inspanning, des te leuker ik het (na afloop) vind. In 2013 heb ik al eens geprobeerd de Mont Ventoux te beklimmen (zie ook foto bovenaan dit bericht), maar door het slechte weer mochten we toen niet helemaal naar de top klimmen.

Daarnaast heb ik meerdere keren de Amstel Gold Race (150 kilometer-variant) gefietst, tweemaal de Elfstedentocht (235 kilometer), de Elfmerentocht (100 en 150 kilometer) en nog enkele andere tochten door het hele land heen. De meest bizarre tocht heb ik in 2015 gereden: in vijf etappes met ik samen met mijn broer Minze van Zwolle naar Berlijn gefietst. Volgens Strava heb ik sinds 2012 (gemeten op 12 november 2018) bijna vierhonderd ritten gereden van in totaal 16.801 kilometer.

Join4Energy

De duizenden kilometers die ik door de jaren heb gereden hebben mij flink wat energie gekost, maar vooral veel plezier opgeleverd. Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om dergelijke sportieve prestaties neer te zetten. Bijvoorbeeld kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Bij de meest milde vorm van deze ziekte zijn kinderen na vijftig meter lopen totaal uitgeput, alsof ze een marathon hebben gerend.

Met het beklimmen van de Mont Ventoux zet ik mij in voor Join4Energy. Dit is een stichting die geld inzamelt om het onderzoek naar een medicijn tegen de energiestofwisselingsziekte te versnellen en de levenskwaliteit van de kinderen te verbeteren. Iedere week worden één à twee kinderen geboren met deze ziekte. Zeventig procent van deze kinderen wordt niet volwassen, vijftig procent overlijdt al voor hun tiende verjaardag.

In 2013 kwam ik persoonlijk in aanraking met de Join4Energy door de Mont Ventoux-challenge. Een jaar eerder had mijn broer Rindert al meegedaan met de challenge (hij heeft een volledige website gewijd aan zijn voorbereiding: Road to Mont Ventoux). Ik deed in eerste instantie voor de sportieve uitdaging mee, maar als je echt in aanraking komt met gezinnen die dagelijks te maken hebben energiestofwisselingsziektes, dan merk je pas hoe belangrijk het is dat er iets tegen de ziekte gedaan wordt.

In 2019 is de tiende editie van de Join4Energy Mont Ventoux-challenge. Toen ik als oud-deelnemer werd gevraagd om mee te doen, hoefde ik niet lang te twijfelen. Ik hoop alleen dat we dit keer wel naar de top mogen fietsen ^_^

De voorbereiding

Vandaag, 12 november 2018, begint mijn voorbereiding op de Mont Ventoux-challenge. Hoewel ik dit jaar 3700 kilometer heb gefietst (93 ritten), heb ik het gevoel dat ik nu op het nulpunt zit. Als ik vandaag aan de voet van de Ventoux zou staan, had ik de top niet gehaald. Gelukkig hebben we nog een paar maanden om te trainen: op 15 juni 2019 staat de uitdaging van 2019 gepland. In de tussentijd is het mijn doel om de nodige kilo’s er af te trainen, goed te letten op mijn voeding en veel kilometers te maken op de racefiets. Via Tjitze.nl/Ventoux zal ik jullie op de hoogte houden van de voortgang.

Motivatie gezocht

Hoewel we de Mont Ventoux met een leuke groep mensen gaan beklimmen, kan ik wel een steuntje in de rug gebruiken. Wil je mij (of een andere deelnemer) sponsoren? Ook al is het maar vijf euro of een tientje, het helpt mij enorm voor mijn motivatie, maar nog belangrijker: door jouw steun kan er een oplossing komen tegen energiestofwisselingsziektes. Als je het een keer leuk vindt om samen te trainen, ook daarmee help je mij!

Klik hier om mij te sponsoren voor de Mont Ventoux-challenge 2019

Bekijk het overzicht met blogs over mijn voorbereiding op de Mont Ventoux

Andere artikelen